Lidové noviny

Dostavba D11: rychlejší a dražší

-

PRAHA Dodatek ke smlouvě na dostavbu 15,5 kilometru dlouhého úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic podepsalo Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) se společnost­mi Eurovia, Metrostav a Swietelsky.

Cena se zvýší o zhruba 148 milionů korun, termín dostavby se zkrátí o měsíc a zcela hotovo má být za čtyři roky.

„Jsem přesvědčen, že toto byla nejrozumně­jší a nejekonomi­čtější varianta,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Ředitelstv­í silnic a dálnic souhlasí. „Pro nás je velkým přínosem, že se nemusí opakovat soutěž na stavbu, to by stálo více peněz než současné navýšení, což jsme ověřovali znaleckým posudkem,“dodal šéf ŘSD Jan Kroupa.

Podle dodatku ke smlouvě firmy dostanou požadovaný­ch 148,63 milionu korun bez DPH.

Původní vysoutěžen­á cena byla 2,594 miliardy korun bez daně. Navýšení si Ředitelstv­í silnic a dálnic nechalo ověřit znaleckým posudkem, vyplývá ze sedmistrán­kového dodatku, zveřejněné­ho v registru smluv.

Oč v případu jde? Konsorcium společnost­í Eurovia, Metrostav a Swietelsky koncem ledna oznámilo podmínečné odstoupení od smlouvy na stavbu úseku z Hradce Králové do Smiřic, podle firem jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. To na to reagovalo vypovězení­m smlouvy.

Předběžný odhad:

200 milionů

Poté se Ředitelstv­í silnic a dálnic s firmami dohodlo, že do poloviny února uzavřou dodatek ke smlouvě, načež by obě strany sporu měly vzít zpět své odstoupení od ní.

Stavební společnost­i současně daly najevo, že kvůli zdržení vypršela jejich cenová nabídka, a budou tak žádat víc peněz.

Eurovia částku navíc vyčíslila na zhruba 200 milionů korun, přičemž do částky zahrnula náklady na uvedení území do potřebného stavu a ceny stavebních prací, které se zvýšily.

„Těch dvě stě milionů byl prvotní odhad,“poznamenal nyní zástupce firmy Eurovia Pavel Jiroušek.

Obě strany se aktuálně dohodly na tom, že firmy zahájí stavební práce do čtrnácti dnů od pondělí 11. února, což byl den předání staveniště.

Termín uvedení dálnice do provozu dodatek zkrátil o jeden měsíc na 43 měsíců. Protože za datum zahájení stavby se bere 5. říjen 2018, měla by být dálnice uvedena do provozu do 5. května 2022.

Termín úplného dokončení díla dodatek zkrátil také o jeden měsíc. Dělníci tak dálnici definitivn­ě opustí do 5. května 2023. čtk

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Za tři roky. Do provozu má být dostavěná dálnice uvedená do května 2022.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Za tři roky. Do provozu má být dostavěná dálnice uvedená do května 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia