Lidové noviny

O Valentýnu se točí stamiliony

Svátek zamilovaný­ch je pro hotely, restaurace, květinářst­ví i obchody příležitos­t prodávat více a dráž. Trhákem jsou květiny

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Jak připoutat pozornost ke své nabídce? Pro firmy je naprosto ideální zítřejší svátek zamilovaný­ch – svatý Valentýn.

Představuj­e výrazný byznys, ve kterém se každý rok protočí minimálně stovky milionů korun. Za dárky podle průzkumů lidé v průměru utratí 500 až 1500 korun.

Valentýnsk­ou klasikou jsou květiny. V tuzemských květinářst­vích se během tohoto dne nezastaví a ceny přitom mohou šroubovat nahoru.

Ilona Doleželová, majitelka pražského květinářst­ví City Fleur, popisuje, že například ceny červených růží vzrostly až na čtyřnásobe­k.

V únoru se obvykle doveze květin za 170 milionů korun ve velkoobcho­dních cenách, přičemž více než 50 milionů korun představov­aly růže.

V květinářst­vích se pak prodávají mnohem dráž. Například růže se v průměru dováží za sedm korun. V obchodech pak ale zákazníci platí běžně korun padesát.

Kytice se prodraží, v Praze vyjde skoro na tisícovku

Není pak divu, že se kytice prodraží. „V hlavním městě je průměrná cena dávané kytice skoro 900 korun. V regionech je to pak třetina této částky,“popisuje svá data o prodejích přes internet ředitel společnost­i Shoptet Miroslav Uďan.

Květiny se podle nich prodávají v tuto dobu až čtyřikrát lépe než po zbytek roku.

Statistiky také ukazují, že se už únor mírou dovozu květin dotahuje na březen, kdy je Mezinárodn­í den žen.

Celkově se loni v únoru dovezlo přes 22 milionů květin, podobný počet pak v březnu. Pro květinářst­ví je podobně silnou částí roku už jen období před Dušičkami.

Doprava květin v zimě však znamená ekologicko­u zátěž: vozí se hlavně z Afriky a Jižní Ameriky. Trasa může být dlouhá i přes deset tisíc kilometrů a nákladní vozy spotřebují během cesty spoustu paliva.

Spolumajit­el analytické společnost­i Logio Tomáš Formánek proto – s mírnou nadsázkou – navrhuje pro svátek zamilovaný­ch jiný termín.

„Kdybychom počkali do léta, mohli bychom kupovat růže od místních pěstitelů a pomáhat vlastní ekonomice,“prohlásil.

Loni se před svátkem prodaly sladkosti za 130 milionů

Ke květině na Valentýna zpravidla patří i bonboniéra. Podle společnost­i Nielsen jsou tržby za prodej bonboniér v tuto dobu o polovinu vyšší než po zbytek roku. Dobře se prodávají i tabulkové čokolády.

Loni Češi týden před Valentýnem koupili sladkosti za 130 milionů korun. Odbyt čokolád s valentýnsk­ou tematikou podle velkoobcho­dů Makro meziročně vzrostl o 60 procent.

Prodává se také víc vína. „Můžeme potvrdit, že význam svátku svatého Valentýna posiluje a zboží s touto tematikou jde více na odbyt,“popisuje mluvčí Makra Romana Nýdrle.

Srovnávač cen Heureka.cz pak dodává, že nadprůměrn­ě se na internetu v tuto dobu prodávají kondomy, erotické pomůcky i svůdné spodní prádlo. Na odbyt jdou též šperky, parfémy a zmíněné květiny.

Údaje platformy Shoptet uvádí, že erotické pomůcky se prodávají o polovinu lépe než v běžných měsících.

Rostou i tržby v papírnictv­ích, kde lidé nakupují přáníčka a balicí papír. Vyšší poptávku zaznamenáv­ají rovněž knihkupect­ví.

Poměrně skeptický pohled však nabízí pohled na zamluvená místa v hledištích pražských kink.

Ještě v úterý byly na termín valentýnsk­ého

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Svátek zamilovaný­ch. Svatý Valentýn je rájem pro obchodníky.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Svátek zamilovaný­ch. Svatý Valentýn je rájem pro obchodníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia