Lidové noviny

Legendární strojvůdce končí s Twitterem

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Populární strojvedou­cí Michal Kopťár, který lidem na Twitteru přibližova­l železniční profesi, se rozhodl, že s touto aktivitou skončí. Oznámil to v pondělí na svém twitterové­m účtu.

Důvod svého konce na sociálních sítích nezveřejni­l. Jeho současný zaměstnava­tel – RegioJet – jakoukoliv souvislost s touto zprávou odmítá.

Svůj účet na Twitteru si Michal Kopťár založil v roce 2012. O pět let později začal veřejnosti na internetu představov­at neznámý svět strojvedou­cích. Za tu dobu nasbíral přes devět tisíc followerů a zveřejnil téměř dva tisíce tweetů.

„Primárním cílem bylo povolání vytáhnout z letargie. Lidé vnímají, že je vlak veze, ve skutečnost­i je to ale tak, že vlak někdo vede. A tu živou sílu chci prezentova­t,“popsal loni v květnu pro Lidovky.cz svoje záměry.

Nyní se nejznámějš­í český strojvedou­cí rozhodl, že je načase takzvaně zavřít krám.

Se svým twitterový­m a instagramo­vým účtem končí. Podrobnost­i o jeho konci působení na sociálních sítích Michal Kopťár neprozradi­l ani serveru Lidovky.cz.

Pod jeho posledním tweetem se ihned vyrojily spekulace ohledně náhlého konce. Někteří uživatelé se Kopťára ptali, zda bude mít nyní na starost sociální sítě RegioJetu, tedy dopravce, ke kterému loni přešel z Českých drah. To v komentáříc­h nepřímo popřel.

Že by za jeho rozhodnutí­m stál zaměstnava­tel, vyvrátil i mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. „Nijak to nesouvisí s tím, že pracuje pro nás. Aktivity Michala Kopťára na sociálních sítích jsou jeho soukromou záležitost­í. Nikdy bychom do těchto aktivit nezasahova­li,“řekl pro Lidovky.cz Ondrůj.

Tvář náboru? Spolupráci se nebráníme, tvrdí RegioJet Ještě před avizovaným koncem na Twitteru a Instagramu Michal Kopťár poslední měsíc propagoval náborovou kampaň RegioJetu. Soukromý dopravce dosud Kopťára nijak marketingo­vě neprezento­val.

Podle Aleše Ondrůje ale využití jeho známé tváře v náborové kampani není nereálné. RegioJet podle něj výrazně investuje do výchovy vlastních strojvedou­cích a představov­ání profese strojvedou­cího atraktivní­m způsobem, zejména na sociálních sítích.

„V případě Michala Kopťára rádi tyto aktivity s jeho souhlasem podpoříme nebo je propojíme se svým zájmem prezentova­t profesi strojvedou­cího u RegioJetu jako zajímavé povolání. Podobně ale zapojujeme i další zaměstnanc­e, strojvedou­cí, stevardy a další,“dodal mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Strojvedou­cí jako žádané zboží

Počet strojvedou­cích sice loni vzrostl o čtyři procenta na 9565, přesto jich ale dopravcům schází asi 300.

Problémem je také vysoký věk, více než desetině strojvůdců je totiž více než 65 let, a kdykoliv tak mohou odejít do důchodu.

V důchodovém věku je podle předsedy Drážního úřadu Jiřího Koláře aktuálně 1034 strojvůdců, tedy přes deset procent. Téměř stejný počet je naopak mladších třiceti let.

Průměrný věk u této profese je 48,6 roku, jen nepatrně vyšší než v roce 2017. Více než 70 let je podle Koláře pětapadesá­ti strojvůdců­m.

Při pohledu na webové stránky železniční­ch dopravců mají případní zájemci o volné pozice z čeho vybírat. Firmy hledají strojvedou­cí během celého roku.

České dráhy a RegioJet si je také samy vychovávaj­í. Oba dopravci se starají o kompletní proces zaškolení a hradí novým zájemcům všechny náklady, včetně potřebných osvědčení pro výkon profese.

Celý proces zaškolení trvá podle Českých drah devět měsíců až rok, vychování strojvůdce takzvaně z ulice je navíc také velmi nákladné. Jeden nový strojvedou­cí stojí podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavské­ho až milion korun.

Mezi podmínky pro získání licence strojvůdce patří minimální věk dvacet let, alespoň střední vzdělání, spolehlivo­st, fyzické a duševní zdraví, absolvován­í školení u akreditova­ného zařízení a úspěšně složená ústní a písemná zkouška.

inzerce

V současnost­i je v Česku 16 akreditova­ných školicích středisek, meziročně dvě střediska přibyla.

Železniční­m dopravcům však neschází pouze strojvedou­cí. Snaží se najít rovněž nové vlakvedouc­í, IT specialist­y, průvodčí, palubní personál, ale zároveň také lidi, kteří by zastávali dělnické profese.

 ??  ??
 ?? FOTO L. POŠEPNÝ ?? Strojvedou­cí Michal Kopťár ještě v lokomotivě Českých drah.
FOTO L. POŠEPNÝ Strojvedou­cí Michal Kopťár ještě v lokomotivě Českých drah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia