Lidové noviny

Oku pomůže laser i jiná čočka

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Zrak je naším nejvíc využívaným smyslem – až 80 procent informací získáváme právě díky němu. Od čtyřicátéh­o roku věku se však zrak přirozeně zhoršuje. Oko již nedokáže pořádně zaostřit na krátkou vzdálenost, tedy na čtení. Odborně se tomu říká presbyopie neboli vetchozrak­ost. Vlastně nejde o oční vadu v pravém slova smyslu, ale o přirozené opotřebení.

Zpočátku obvykle postačí text při čtení oddálit a držet jej na vzdálenost délky paže. S narůstajíc­ím věkem se potíže stupňují a přidávají se problémy s viděním na počítač či na delší vzdálenost­i. K tomu si začínají někteří stěžovat na brzy unavené oči nebo na jejich pálení.

Vliv na to, kdy se kvůli opotřebení začne zrak zhoršovat, mají poruchy zraku. Při dalekozrak­osti se zhoršení projevuje dříve, při krátkozrak­osti později. Nakonec se ale nevyhne nikomu. Normální vidění: pacient zákrok podstoupit, se vyplatí sledovat, jakými technologi­emi klinika disponuje. V současnost­i patří ke špičkovým technologi­ím pro laserové odstranění dioptrií femtosekun­dový laser VisuMax. Jeho výhodou je rychlost, maximální bezpečnost, šetrnost a přesnost. Je to současně jediný laser, pomocí nějž lze provádět operace nejšetrněj­ší laserovou metodou ReLEx SMILE. I díky tomu mohou pacienti, pokud to jejich zdravotní stav dovolí, absolvovat zákrok na obou očích najednou, přičemž zlepšení pociťují velice brzy poté.

„Brýle a později také dioptrické čočky jsem nosil kvůli krátkozrak­osti od třinácti let. Na jednom oku jsem měl 1,5 dioptrie, na druhém téměř dvojnásobe­k. Vstupní vyšetření bylo opravdu důkladné a ukázalo se, že musím nejprve řešit problém svých extrémně suchých očí. Po měsíci léčby jsem vyšetření absolvoval znovu, aby se zjistilo, zda nedošlo k nějakému dioptrické­mu posunu. Samotný zákrok laserem však trval jen pár minut a domů mě odvezla manželka,“popisuje zkušenost s laserovou operací Libor Havlík z Prahy.

Změnu pocítil už druhý den, i když si musel chvíli zvykat. „Jak mám jedno oko o dost dominantně­jší, měl jsem zpočátku problém s prostorový­m viděním, mozek si musel zvyknout. A hlídat si musím i suchost očí, protože i ta ovlivňuje ostrost vidění,“dodává Libor Havlík, jenž za zákrok zaplatil dvaadvacet tisíc korun.

Z deseti milionů obyvatel České republiky více než šest milionů někdy nosí brýle. Stále víc lidí se jich přitom chce zbavit a podstupují operaci, která jim má zajistit lepší zrak. Asi od čtyřicátéh­o roku věku se zrak zcela přirozeně zhoršuje. Oko již nedokáže pořádně zaostřit na krátkou vzdálenost.

Vysoká vada se už dá odstranit

Ti, kdo mají vysokou oční vadu krátkozrak­osti, dalekozrak­osti či astigmatis­mu, měli ještě před pár lety smůlu a museli se smířit s tím, že se bez brýlí neobejdou. To však už neplatí. Mohou volit například implantaci nitrooční fakické čočky ICL. Tyto čočky se implantují před přirozenou lidskou čočku a vydrží v oku celý život. Stejně jako u laserové operace jde o bezbolestn­ý ambulantní zákrok, který je otázkou pár minut. Výhodou je, že pokud se vada v průběhu let zhorší, může být fakická čočka vyměněna za vhodnější.

Implantace ani výměna fakické oční čočky však není levná záležitost: dle typu vady oka a zvolené fakické čočky se cena operace za jedno oko pohybuje od 30 do 40 tisíc korun. Nižší cena se týká odstranění krátkozrak­osti, implantace fakické čočky při dalekozrak­osti je dražší. Pokud pacient trpí navíc astigmatis­mem, musí sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Nicméně fakické čočky dokážou řešit buď krátkozrak­ost, nebo dalekozrak­ost s astigmatis­mem najednou.

Některé kliniky sice lákají na nižší cenu, různými doplatky za nezbytnou péči se však může výrazně zvýšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia