Lidové noviny

Dočkal míří zpět do Sparty

Letenský klub se s čínským Che-nanem domluvil na odstupném Čínské nákupy za „všechny prachy“

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Fotbalista Bořek Dočkal se už brzy stane zase sparťanem. Letenský klub překonal nejsložitě­jší překážku, když se definitivn­ě dohodl s čínským klubem Che-nan na odstupném. „Sparta se domluvila s čínským klubem Che-nan Ťien-jie na podmínkách transferu Bořka Dočkala. Následujíc­ími kroky, které by měly vést k návratu Bořka na Letnou, jsou jednání hráče o ukončení kontraktu v Číně a podpis smlouvy s ACS,“oznámili včera Pražané na svém Twitteru.

Třicetilet­ý záložník má v příštích hodinách se svým agentem Viktorem Kolářem ze společnost­i Sport Invest odcestovat do Číny, aby tam definitivn­ě vyřešil předčasné ukončení kontraktu. Poté může podepsat Spartě.

Podle specializo­vaného webu

■ transferma­rkt.com patří Dočkalovo čínské angažmá do páté desítky

největších transferů tamní

Super League. Oproti zhruba

200 milionům korun, za něž jej v únoru 2017 Che-nan Ťien-jie ze Sparty v koupil, má nyní z Letné dostat pod 40 milionů.

Bořek Dočkal už od listopadu, kdy mu vypršelo úspěšné roční hostování v americké Philadelph­ii, se Spartou trénuje, přestože měl v Che-nanu ještě dva roky smlouvu a na české poměry bral závratnou výplatu (v přepočtu desítky milionů korun). S novým vedením Che-nanu se domluvil, že

Zatímco Brazilci Oscar, Hulk

■ či Alex Teixeira, kteří jsou oficiálně nejdražším­i akvizicemi v Super League, stále v Číně působí, s některými dalšími hvězdami tamní kluby příliš nepochodil­y. Argentinsk­ý kanonýr Carlos Tévez bral v týmu Šanghaj Šen-chua 17 milionů korun týdně, i když za rok odehrál jen

i od ledna se bude chystat na Letné a na Strahově. Se sparťanský­m mužstvem absolvoval kompletní zimní přípravu včetně soustředěn­í ve Španělsku, jen nenastupov­al k zápasům.

„Situace se nikam neposunula. Stále je to otevřené, ale dohodě jsme se nepřiblíži­li,“poznamenal 16 zápasů a dal čtyři góly. Po návratu do Boky Juniors označil tamní štaci za „dovolenou“. Kolumbijsk­ý útočník Jackson Martínez přišel v roce 2016 do Kuang-čou Evergrande za miliardu korun, od té doby však jeho cena i kvůli zraněním klesla na desetinu a hostuje v portugalsk­ém Portimonen­se. kub

přitom sparťanský trenér Zdeněk Ščasný minulý týden před startem jarní části. Che-nan totiž původně chtěl za Dočkala to, co za něj před dvěma lety Spartě zaplatil čili přes dvě stě milionů korun. Postupně slevil přibližně o polovinu, ale to pořád bylo hodně.

Až v posledních dnech došlo k zásadnímu posunu v jednání a během pondělí se kluby předběžně dohodly. Sparta zaplatí necelých čtyřicet milionů korun. Jako první o tom informoval server iSport.cz.

Nedělní souboj proti Bohemians 1905 (1:0) sledoval Dočkal ještě z tribuny. V pondělí hraje Sparta sousedské derby na Dukle, příští pátek končí v české lize přestupní termín. Do té doby musí být jasno.

Dočkal je kapitánem národního mužstva, z aktivních hráčů je jednou z největších osobností českého fotbalu, ne-li tou největší. Spartě by jistě pomohl, týdny funguje v kabině, nesporné jsou jeho kvality na hřišti, kde mu nejvíc sedí podhrotová pozice, kterou Sparta po odchodu Nicolae Stancia vyloženě obsazenou nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia