Lidové noviny

Dobro na rudém

- ADAM JUNEK

Třpytivý svět módy se rád spojuje s charitativ­ními projekty, aby své povrchnost­i dodal punc dobra. Ne nadarmo chce každá správná miss světový mír a svou roční vládu spojuje tu s pomocí dětem, starým lidem nebo třeba s bojem za práva zvířat chovaných jen pro jejich hebkou srst. Tvůrci zase často připravují speciální kolekce a výtěžek z jejich prodeje jde na podporu konkrétní organizace či na pomoc s určitým problémem. U nás to byla třeba nedávno kolekce Nadotek od Liběny Rochové a Musy pro nadaci Debra, pomáhající lidem s nemocí motýlích křídel.

Velmi zajímavý projekt, jak propojit dobročinno­st a „veletrh marnosti“módy, se teď začal prosazovat ve Spojených státech. A jde po největších přehlídkác­h luxusních rób nejzvučněj­ších jmen. Tedy po galavečere­ch, kde se předávají různé ceny a jsou všemi fashion magazíny extrémně sledované. Jmenuje se Red Carpet Advocacy (RAD) a založily ho oceňovaná kostýmní výtvarnice Arianne Philipsová a módní konzultant­ka Carineh Martinová. Jejich heslem je „zeptej se jí na víc“. Neboli: když hvězdy postupují červeným kobercem v oslnivých toaletách, nemá být otázkou jen, který módní dům ji oblékl, ale také, na jakou charitu tím přispěl. na sociálních médiích maličko pokulhával­a, respektive přišla s malým zpožděním.

Na následujíc­ích cenách Sdružení filmových a televizníc­h herců (SAG) už bylo podobných propojení více a lépe propagovan­ých. Třeba herečka a zpěvačka Mandy Mooreová (propůjčila mimo jiné hlas princezně Locice v disneyovce Na vlásku) se třpytila v róbě od Jasona Wu a pár tisíc dolarů se zatřpytilo i na účtu UNICEF.

Tak uvidíme, kolik bude na Oscarech příští víkend hashtagů propojujíc­ích módu a dobročinno­st.

Nový zajímavý projekt, jak propojit dobročinno­st a „veletrh marnosti“módy, se teď začal prosazovat ve Spojených státech

Autor je redaktorem TV Seznam

 ?? FOTO ČTK ?? První věšák charity. Celebrity na předávání cen fungují jako věšáky nejluxusně­jších značek. Nově se snaží propojovat dané příležitos­ti s charitou. Například Dior, který oblékl na Zlaté glóby Elisabeth Mossovou, poslal peníze neziskové organizaci ACLU.
FOTO ČTK První věšák charity. Celebrity na předávání cen fungují jako věšáky nejluxusně­jších značek. Nově se snaží propojovat dané příležitos­ti s charitou. Například Dior, který oblékl na Zlaté glóby Elisabeth Mossovou, poslal peníze neziskové organizaci ACLU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia