Lidové noviny

Nezbytečné úvahy

-

do vyluštění. Nebo po hlíze kolokázie. Takové nápady autorů křížovek mne rozčilují. To si raději přečtu nějaký stručný nekrolog. Má to děj, žádné nenadálé zvraty v příběhu a nechybí tomu pointa. Když žena vidí, co čtu, řekne, že lepší je si přečíst něco pěkného. Má pravdu. Potíž je v tom, že najít pěknou knihu a navíc vhodnou není snadné. Mnohé knihy jsou na čtení v posteli příliš těžké. Vyžaduje to sílu, kterou jsem dřív více oplýval. Bohužel jsem nemyslel na zadní kolečka a četl jsem i tenčí knihy.

V poslední době mám zase naléhavý pocit, že by bylo dobré neztrácet čas něčím, co nestojí za to. Když mi bylo padesát, rozhodl jsem se, že už nebudu psát vánoční pohledy. Už jsem se nemohl dívat na zasněžené větve s ozdobami a psát a číst neustále cosi o prožití.

Když jsem se pohledů zbavil, měl jsem pocit, že jsem se trochu osvobodil. Pocit vydržel ale jen krátce – pár dnů před Vánocemi.

I teď bych přestal rád dělat něco, co je zbytečné. Potíž je v tom, že najít něco takového není snadné. Zkusil jsem to s pravidelný­m holením. Jedno jsem vynechal. Být den neoholený je výhra. Spočítal jsem, že bych při dvou vynechanýc­h holeních týdně ušetřil skoro dvě hodiny za měsíc. Bohužel jsem ztratil kalkulací deset minut – počítačka měla vybité baterie. Žena se ptala, k čemu mi ten čas bude dobrý. Řekl jsem jí, že jednou z činností, kterou míním omezit, je dělání zbytečných plánů. Líbilo se mi, že jsem reagoval hned a neztrácel jsem čas přemýšlení­m nad odpovědí.

Při holení poslouchám v koupelně rádio. Zvláštní bylo, že rozhlasový pořad, při němž jsem se neholil, se mi zdál lepší, než když jsem se při jeho poslechu holil. Když jsem se opět neholil a přesto jsem rádio poslouchal, pochopil jsem, že jsem v koupelně vlastně zbytečně.

Rozhodl jsem se, že si poslechnu pořad v pokoji. To mi vyhovovalo, ale jen do chvíle, než mi přišlo divné, že jen tak sedím a něco poslouchám. Napadlo mě, že by se možná zlepšil i program v televizi, kdybych se při něm naopak holil. Ale zkoumat to nebudu.

Jak jsem už řekl, nemíním zbytečnými úvahami utrácet čas.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia