Lidové noviny

Drahá elektřina trápí firmy

- ROMAN ŠITNER

Na obchodníky s energiemi se obracejí firmy s prosbou o pomoc. Jejich dosavadní dodavatelé jim kvůli prudkému zdražení na burze nejsou schopni elektřinu dodat za dohodnutou cenu.

PRAHA Zafixovali si výhodnou cenu elektřiny, teď ji ale nemohou dostat. Dodavatelé od smluv raději odstupují, protože smluvních podmínek nejsou schopni dostát. Velkoobcho­dní ceny elektřiny se totiž loni téměř zdvojnásob­ily.

„Ozývají se nám firmy, jejichž dodavatel spekuloval na pokles ceny, ale teď elektřinu není schopen dodat,“potvrzuje Jan Zápotočný, člen představen­stva společnost­i Eon. „Je to pro ně katastrofa. Teď vyjednávám se zákazníky, kteří nás prosí o pomoc,“dodává Zápotočný.

Pokud jim dodavatel není schopen energii za dohodnutou cenu dodat, automatick­y spadají k dodavateli takzvané poslední instance. To jsou velké energetick­é firmy; u elektřiny jde o Pražskou energetiku, Eon a ČEZ. Ty mají zákonem nařízeno, aby energie dodaly za obchodníka, který toho není schopen. „Půjde ale o aktuální ceny, dnes tedy výrazně vyšší,“zdůrazňuje Zápotočný.

Podle údajů organizáto­ra trhu s elektřinou OTE loni skončilo osm dodavatelů z celkových více než 200. To je sice zhruba stejný počet jako v předchozíc­h letech, jenže, tehdy nenastal tak velký rozdíl v ceně mezi původním kontraktem a aktuální cenou na burze.

Pokuta už nestačí

Část firem však o svého dodavatele nepřichází kvůli tomu, že by na trhu skončil, ale proto, že je pro něj výhodnější zaplatit smluvní pokutu, než aby elektřinu za dohodnutou cenu dodal. Zdražení bylo loni takové, že s ním prakticky nikdo nepočítal a zdánlivě vysoká pokuta je dnes nedostateč­ná.

Obě varianty ovšem pro dotčené firmy znamenají výrazný růst nákladů a prakticky téměř nevyhnutel­ný propad do ztráty. Obdobné zkušenosti jako Eon mají i další velcí dodavatelé. „Zaznamenal­i jsme případy, kdy někteří z dodavatelů energií nebyli schopni plnit závazky vůči zákazníkov­i. Jde o menší dodavatele, kteří zjevně nedokázali správně odhadnout vývoj ceny elektřiny a nepočítali s jejím růstem na burze,“popisuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Za kolik se na pražské burze PXE loni prodávala elektřina s dodávkou v roce 2019

„Mezi postiženým­i firmami jsou i větší průmyslové podniky, které odebírají značné množství elektřiny,“upřesnil Gazdík. O jaké společnost­i se jedná, ovšem neprozradi­l – a nechlubí se tím pochopitel­ně ani samotné postižené firmy.

Tento problém přitom postihl především menší společnost­i. Velké podniky závislé na cenách energií jsou při sepisování smluv obvykle opatrnější a dodávky i ceny mají garantovan­é. Ovšem firmy s menší spotřebou energie její zdražení zase zvládnou snáz.

Největší dopady má zdražování elektřiny na automobilo­vý průmysl. V něm jsou mezi firmami standardem dlouhodobé kontrakty za dopředu dojednané ceny, o jejichž změně se dá vyjednávat jen v případě výjimečnýc­h vnějších

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia