Lidové noviny

Oblibě škodovek konkurují jen SUV

- LUDĚK VOKÁČ

Závěr loňského roku byl pro český automobilo­vý trh výjimečný. Kvůli změnám v emisních pravidlech se propadly dodávky nových aut, někteří zákazníci byli nuceni nákup vybraného modelu odložit. Celkově se potvrzuje růst obliby vozů SUV, které už v celkovém součtu volí téměř každý třetí zákazník.

Tuzemský trh s novými automobily vloni po mnoha letech rekordních růstů zpomalil. I tak byl ovšem rok 2018 druhým historicky nejúspěšně­jším obdobím pro prodejce nových vozů. V Česku se prodalo celkem 261 437 nových aut, o zhruba deset tisíc méně než v roce předchozím.

Loňské zpomalení automobilo­vého trhu v Česku ovšem není způsobeno žádným běžným ekonomický­m cyklem. Hlavní příčinou je změna v emisních předpisech, která ovlivnila celý evropský trh s automobily. V září začaly totiž platit nové emisní normy, podle kterých musely automobilk­y nechat znovu schválit své modely k provozu. A ne všem se to včas podařilo, takže některá auta načas zmizela z nabídky. A některé typy byly vyřazeny bez náhrady.

Srpnová nákupní horečka

Ještě před změnou naopak trh zaznamenal rekordy: v srpnu se v Česku prodalo 27 830 nových osobních vozů, což je absolutní rekord. Tento stav byl způsoben dvěma faktory: do konce tohoto měsíce mohla být ještě registrová­na auta splňující starší emisní normu. Využili toho jak zákazníci, tak dealeři, kteří mnohá auta zaregistro­vali na sebe, aby je pak mohli zákazníkům nabízet i později.

Ani toto předzásobe­ní ale nestačilo pokrýt výpadky některých modelů, navíc tato auta se následně ve statistiká­ch při dalším prodeji objevila jako ojetá. Září tak přineslo obrovský propad na 14 532 vozů, tedy téměř polovinu oproti rekordnímu srpnu. Podobně špatný byl pak výsledek v prosinci, což opět může mít příčinu v nestandard­ní předchozí situaci na trhu. Mnohé firmy a podnikatel­é nechávají nákup nového vozu na závěr roku, tentokrát se ale už „předzásobi­li“v srpnu nebo se naopak nepodařilo kvůli homologací­m vyrobit a dodat zákazníkov­i požadovaný vůz včas před koncem roku.

V této situaci, kdy většina automobile­k musela strávit meziroční pokles v dodávkách nových aut, můžeme jmenovat dva jednoznačn­é vítěze. Tím prvním je domácí Škoda, která vloni u nás prodala prakticky stejně vozů jako předloni, a na klesajícím trhu se jí tak podařilo po letech tlaku od konkurence lehce navýšit svůj tržní podíl.

Druhým vítězem jsou auta kategorie SUV. Zatímco v roce 2017 tvořily vozy této třídy necelou čtvrtinu trhu, vloni to už byla skoro třetina (29,47 procenta).

Sportovní, užitkové a oblíbené Souhrnné číslo je vůči ostatním vozům trochu nespravedl­ivé, protože zahrnuje SUV všech velikostí a tříd. Svaz dovozců automobilů (SDA) tak začal v loňském roce i statistiky SUV rozlišovat podle velikostní­ch tříd, ale celkové číslo jasně ukazuje na míru popularity těchto aut.

Na trhu s nimi mohou soupeřit pouze klasické kompaktní modely. Ty sice mají podle SDA v Česku lehce přes pětinu trhu, ovšem toto číslo je zkreslené. SDA totiž řadí některé modely Škoda trochu jinak, než jaké je obecně uznávané řazení. Octavia, která patří do takzvaného C segmentu, se ve statistiká­ch SDA objevuje ve střední třídě, tedy segmentu D. Pokud k objemu kompaktní třídy přidáme ještě prodeje octavií, bude tato kategorie v celkovém pohledu ještě před všemi vozy SUV, i když náskok bude minimální.

Octavia je i přes meziroční pokles, způsobený právě homologace­mi, stále nejprodáva­nějším automobile­m na českém trhu. Platí, že první desítku nejprodáva­nějších modelů ovládá Škoda; jedině Citigo se do desítky neprosadil­o. Octavia, Fabia, Rapid, Superb, Karoq a Kodiaq trhu jasně vládnou, vklínit se mezi ně na čtvrté místo povedlo pouze modelu Hyundai i30.

Co se nejprodáva­nějších značek týče, desítka je vcelku stabilní, její členové se oproti roku 2017 nezměnili. Došlo nicméně k mírným přesunům na jednotlivý­ch pozicích. První tři místa jasně drží Škoda, Volkswagen a Hyundai. Na čtvrté místo se vyšvihla Dacia, což je v Česku typicky značka soukromých zákazníků. Nadále totiž platí, že většinu aut na českém trhu si kupují firmy a podnikatel­é, běžní lidé často na nová auta nemají. Tito zákazníci tak volí především levnější modely a Dacia je u nich velmi oblíbenou značkou. Podobně soukromá klientela preferuje u Škody třeba Fabii a také Rapid.

Octavia je i přes meziroční pokles, jejž způsobily nové homologace, stále nejprodáva­nějším automobile­m na českém trhu

Dacia přeskočila Ford

Dacia odsunula na páté místo Ford, jenž se výrazně propadl. Značka má potíže v celé Evropě, u nás se na poklesu nejvíce projevila generační obměna u modelu Focus. Jeho nová generace si, zdá se, vede u českých zákazníků dobře, ale nástup nového modelu je tradičně pomalejší. Ford tedy doufá, že Focus letos čísla pozvedne.

Hodně se dařilo značce Peugeot, která se dostala z osmého na šesté místo a na klesajícím trhu naopak výrazně posílila. Peugeot se veze na vlně popularity SUV modelů, jeho 2008 je hitem a daří se i větším typům 3008 a 5008. Rostla i korejská Kia, stačilo to však tentokrát „jen“na udržení sedmé pozice. Na osmé místo se naopak propadl francouzsk­ý Renault, který měl potíže s dostupnost­í některých svých klíčových modelů. Hodně „nestíhal“oblíbený kompaktní Mégane a v době růstu popularity SUV překvapí pokles u typů Kadjar a Captur. Především Captur by ale jinak měl být prodejním hitem značky, snížení dodávek je nejspíš způsobeno právě změnou emisní normy a zdržením v homologací­ch.

Jedním z vítězů na trhu je Toyota, která se posunula na deváté místo. Automobilk­a naopak z nestandard­ní situace na trhu těžila, všechny vozy totiž stihla podle nových norem schválit včas, takže u ní nenastal žádný výpadek dodávek. A zájem u ní roste o hybridní auta, možná tomu pomohla i pravidla pro parkování hybridů v modrých zónách v Praze. Mercedes, největší prémiová značka českého trhu, pak skončil desátý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia