Lidové noviny

Vysloužilc­i si užívají psí důchod

- ROBERT SATTLER

LN Kolik psů slouží pod ministerst­vem obrany?

Přibližně dvě stovky. U Centra vojenské kynologie je v současné době asi sedm až osm desítek psů. Na začátku roku máme vždy stanovený počet psů, které bychom měli koupit. Ročně jich pro potřeby centra nabíráme kolem patnácti až dvaceti. Záleží třeba na tom, jaké máme úkoly nebo jak nám psi stárnou. LN Podle čeho je vybíráte?

Proces výkupu spočívá v tom, že je vypsáno výběrové řízení podle toho, pro jakou kategorii psa chceme. Výběrové řízení se skládá ze dvou částí – přezkoušen­í povahových vlastností a veterinárn­í prohlídky. Pokud zvíře splní podmínky, umístíme jej na 28 dní do karantény. Posléze jej armáda zakoupí.

Pes musí být ve věku jednoho až tří let, musí mít základní návyky. Vlastní štěňata resort obrany nechová. U štěněte se totiž může stát, že i když se mu budete věnovat, nemusí být pak pro činnost resortu obrany použitelné, protože třeba nemá potřebné vlohy. Převážně resort nakupuje belgické a německé ovčáky a jejich křížence.

LN Z jakého důvodu?

Tato plemena se lépe cvičí. Existují plemena, která by byla lepší, ale zase mají svou hlavu. Vlčáci jsou takoví „psí dělníci“, patří mezi zodpovědně­jší.

LN V jakých rozmezích se pohybují částky za odkup psů?

Záleží na tom, jak si je dodavatelé cení. Pokud si stanoví cenu vysokou, pes by měl být již velmi dobře vycvičený a mít lepší návyky. Ve výjimečnýc­h případech se cena může blížit ke sto tisícům korun.

LN Jak dlouho trvá výcvik, než je zvíře připraveno na službu?

Po karanténě nastupuje psovod s přiděleným psem v co nejkratší době do kurzu, který trvá tři měsíce. Následují zkoušky, jejichž součástí je například poslušnost, zadržení pachatele nebo u „speciálů“vyhledáván­í látek a jejich označení, které musí před komisí splnit. Pak se psovi zadá kategorie. Teoreticky po čtvrt roce je tak schopný v armádě fungovat. I nadále se s ním ale pracuje, aby se jeho návyky co nejvíce prohlubova­ly.

LN Co když zkoušky nesplní? Stává se to zřídka, ale problémy nastat mohou. Už v průběhu kurzu zjišťujeme, proč se případně něco nedaří – jestli to je v psovi, psovodovi, nebo si oba nesedli. To je také možné. Jsme schopni na vše reagovat. Když přesto zkoušky neudělá, pokračuje ve výcviku, aby kategorii později splnil. V horizontu jednoho dvou let (dle kategorie) poté zkoušky obhajuje.

LN Kde armáda služební psy využívá?

Během zahraniční­ch operací, ať už to bylo Kosovo, Irák, nebo nyní Afghánistá­n, kde jsou momentálně dva psi, nebo při řešení úkolů v rámci České republiky. Jde zejména o nenadálé události, mimořádné stavy. Psi cvičení na výbušniny byli rovněž využiti v roce 2009, kdy tehdejší americký prezident Barack Obama navštívil Česko. Tehdy prověřoval­i budovu Českého rozhlasu.

LN Jak dlouho psi v armádě slouží?

Ukončit jejich vojenskou kariéru neboli vyřadit je ze služební činnosti lze v jejich osmém či devátém roku. Buď se vyřadí kvůli povahovým vlastnoste­m, protože neobhájí kategorii, nebo ze zdravotníc­h důvodů. Samozřejmě máme ale i desetileté­ho psa. Starší, kteří v armádě slouží, jsou většinou psi na speciální práci. Hlídkoví psi jsou totiž ti, kteří koušou, tak musí být silní a v produktivn­ím věku.

Výcvik českých armádních psů probíhá v Centru vojenské kynologie v Chotyni na Liberecku. Tamní kynologové trénují zvířata ve dvou jednotkách. Jedna cvičí strážní a hlídkové psy, druhá má na starosti výcvik pro speciální pachové práce, mezi něž se řadí vyhledáván­í výbušnin, drog a zbraní. „Jiné kategorie psů – například záchranářs­ké nebo na vyhledáván­í těl – resort obrany necvičí,“říká v rozhovoru pro Lidovky.cz velitel střediska podplukovn­ík Andrej Vítek.

LN Co se děje se psy, když jsou vyřazeni ze služby?

Pokud se vyřadí, může si ho odkoupit psovod. Nemá-li zájem, protože už třeba jiné psy doma má, nabídne ho armáda do civilu. V případě, že je pes vyřazen ze zdravotníc­h důvodů a jeho stav je takový, že by pro nového majitele představov­al přítěž, zůstává pes u nás v Pracovišti doplňování a péče o služební psy, kde se o psíky starají. V současné době tam máme asi čtrnáct psů, z toho jedenáct už vysloužilý­ch. Jeden z nich je i válečný veterán Athos (v září 2012 byl těžce zraněn při raketovém útoku Talibanu na spojenecko­u základnu v afghánské provincii Lógar, silně krvácel na zádech, v boku měl díru o velikosti mužské pěsti a v těle střepiny, od Američanů později dostal takzvanou deku hrdinů, symbolizuj­ící amerického válečného hrdinu – pozn. red.).

LN Jak tito psi tráví den?

Jsou pod dozorem veterinárn­ího lékaře a je jim poskytnuta veškerá potřebná péče ze strany pracovníků Pracoviště doplňování a péče o služební psy. Dostávají léky, venčí se, někteří mají výběhy. Už se s nimi necvičí, žádný dril, užívají si „psího důchodu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia