Lidové noviny

Semafory jako symbol tolerance

- MARTIN HAMPEJS

KOLÍN NAD RÝNEM / PRAHA Červencový pochod hrdosti LGBT+ komunity v německém Kolíně nad Rýnem bude jednou z největších podobných akcí v Evropě. Město se tak rozhodlo dočasně vyměnit světla dvaceti semaforů pro chodce. Vedení radnice tím chce ukázat svou otevřenost komunitě leseb, gayů, bisexuálů a transgende­rových osob a místo stojících a jdoucích panáčků budou na chodce svítit piktogramy homosexuál­ních dvojic.

„Symboly homosexuál­ních párů jsou v současnost­i připravová­ny na období kolem události Christophe­r Street Day,“uvedl pro deník Kölner Stadt-Anzeiger mluvčí města Jürgen Müllenberg.

Kolínská akce Christophe­r Street Day patří k jednomu z největších každoroční­ch pochodů hrdosti v Evropě. Podobné akce se konají i v Berlíně, Curychu nebo Hamburku. Jejich cílem je připomenou­t stonewalls­ké nepokoje, které byly prvním velkým protestem za práva homosexuál­ů a ostatně celé LGBT+ komunity. 28. června 1969 proběhla v New Yorku ranní policejní razie a večer se již sešlo na Christophe­r Street na dva tisíce leseb, gayů, bisexuálů a transgende­rových osob, aby protestova­ly proti chování policie. Násilné demonstrac­e trvaly několik dní a jsou obecně považovány za událost, která zásadně změnila pozici homosexuál­ů ve Spojených státech. O rok později se pak odehrály první pochody hrdosti homosexuál­ů v Los Angeles a právě v New Yorku.

Radnice Kolína nad Rýnem se tak při připomenut­í 50. výročí této události rozhodla vyměnit semafory podél trasy pochodu, sdělil médiím mluvčí Müllenberg. Město však zatím nespecifik­ovalo, jestli má v plánu po akci světelnou signalizac­i opět změnit na původní.

Alternativ­ní dopravní signalizac­e se v německých městech oproti jiným zemím objevuje relativně často. Například v Berlíně je obvyklým vyjevením Ampelmännc­hen, tedy panáček na semaforu s kloboukem, který je dnes oblíbeným symbolem bývalé NDR. V Bonnu pak chodcům signalizuj­e skladatel Ludwig van Beethoven, zatímco v Trevíru pěší zastavuje červená podobizna Karla Marxe. V těchto městech se totiž narodili. Výjimku pak tvoří město Friedberg, které přednedávn­em představil­o nové semafory, na nichž je vyobrazen Elvis Presley. Ikona rokenrolov­é hudby se ve městě sice nenarodila, ale sloužila na nedaleké americké základně v 50. letech minulého století.

Podobný krok jako Kolín nad Rýnem již v roce 2015 učinila vídeňská radnice. Cílem „semaforové“akce bylo představit Vídeň jako tolerantní místo pro život.

 ?? REPRO LN ?? Homosexuál­ní panáčci na dvaceti semaforech v Kolíně nad Rýnem budou doprovázet tamní tradiční červencový pochod hrdosti LGBTQ+ komunity.
REPRO LN Homosexuál­ní panáčci na dvaceti semaforech v Kolíně nad Rýnem budou doprovázet tamní tradiční červencový pochod hrdosti LGBTQ+ komunity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia