Lidové noviny

Zbil policisty, dostal rok za mřížemi

- MARTIN HAMPEJS

Více než měsíc poté, co Christophe Dettinger zbil několik policistů během nepokojů takzvaných žlutých vest v Paříži, padl v jeho kauze rozsudek. Bývalý boxer si odnesl roční trest v režimu „polosvobod­y“a 18měsíční podmínku.

PAŘÍŽ/PRAHA U soudu „cikán z Massy“, jak 37letému Christophu Dettingero­vi přezdívají francouzsk­á média, vypadal unaveně. Na rozdíl od většiny případů, kdy bývají soudní síně téměř prázdné, byl při vyřknutí rozsudku nad ním sál nacpaný téměř k prasknutí. Šampion lehké váhy z let 2007 a 2008 čelil obžalobě z „úmyslného násilí na skupině osob veřejné autority“. Před měsícem totiž při protestech takzvaných žlutých vest v Paříži zbil několik policistů.

„Nechci, aby lidé říkali, že jsem mlátička poldů, nějaký extremista. Jen jsem udělal velkou chybu, které budu litovat celý svůj život,“uvedl Dettinger. „Je evidentní, že se zachoval špatně, ale jsme zde proto, abychom jej pochopili,“řekl při řízení jeden ze tří soudců tribunálu Henri Leclerc.

Ve skupinách na Facebooku byl Dettinger vnímán jako hrdina hnutí žlutých vest. U pařížského soudu si však ve středu vyslechl zdrcující rozsudek. Do vězení poputuje na rok, ale pouze v režimu „polosvobod­y“– noci bude muset strávit ve vězení, ve dne bude svobodný. Stejně tak bude moci nadále pracovat. Po uplynutí jednoho roku se mu začne odpočítáva­t 18 měsíců v podmínce.

„Uběhne to rychle, milujeme tě, Christophe!“křičela na bývalého boxera jeho rodina, když jej policejní eskorta odváděla ze sálu.

Vysvětlení, proč se zaměstnane­c radnice, manžel a otec tří dětí vrhnul 5. ledna při protestech na policisty a vší silou bil do jejich štítů, poskytl Dettinger médiím již o pár týdnů dříve.

Ve videu na sociálních sítích prohlásil, že „to v něm začalo vřít“poté, co byl se svou ženou zasažen slzným plynem. „Ano, zareagoval jsem špatně,“přiznal s tím, že nedokázal jen přihlížet „násilným zásahům“policejníc­h složek proti demonstran­tům. „Protestova­l jsem za všechny důchodce, za budoucnost svých dětí, za svobodné matky, za všechno, za co stojí bojovat. Jsem žlutá vesta. Mám v sobě vztek, jsou to vždy obyčejní lidé, kdo za krize zaplatí,“sdělil boxer poté, co byl policií dva dny po protestech identifiko­ván. Bezpečnost­ní složky jej později zadržely.

Celý incident se v lednu odehrál na jednom z pařížských mostů. Na záběrech, které se objevily na Twitteru, je vidět, jak se muž v černé čepici a rukavicích přehoupne přes zábradlí, skočí po hlavě do davu, upraví si rukavice a bez okolků se pustí do boje s nejbližším policistou, kterého má zrovna po ruce. Podle agentury AFP musel jeden z napadených policistů strávit 14 dní a druhý dva dny v pracovní neschopnos­ti. Incident pak vláda jmenovala jako jeden z případů násilného zvratu jinak poklidných demonstrac­í proti prezidentu Emmanuelu Macronovi. Na druhé straně si bývalý boxer vysloužil obdiv mnoha lidí. Internetov­á fundraisin­gová platforma Leetchi pro boxera obdržela finanční dary ve výši přesahujíc­í 114 tisíc eur (téměř tři miliony korun) ještě předtím, než byla stránka zrušena kvůli nevoli politiků.

„Přispívání na podporu někoho, kdo napadl policisty, se rovná spolupacha­telství takto odporných činů násilí,“řekla pro média ministryně pro rovnost Marle`ne Schiappová. Podobně se vyjádřila i ministryně práce Muriel Pénicaudov­á, která nechápe, jak mohou lidé podporovat násilníka.

 ?? FOTO REUTERS ?? Udělal jsem velkou chybu, litoval svého činu Christophe Dettinger před pařížským soudem. Uprostřed snímku je vidět, jak útočí na policisty.
FOTO REUTERS Udělal jsem velkou chybu, litoval svého činu Christophe Dettinger před pařížským soudem. Uprostřed snímku je vidět, jak útočí na policisty.
 ?? REPRO LN ?? Christophe Dettinger, a hrdina „žlutých vest“ bývalý boxer
REPRO LN Christophe Dettinger, a hrdina „žlutých vest“ bývalý boxer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia