Lidové noviny

O čem se nemluvilo

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Ta kniha je velká, objemná, chtěla jsem ji už uklidit – ale otevřela se mi v rukou na straně 596: fotografie zachytila skupinku zjevně rozpačitýc­h lidí. Pár dospělých a desítka dětí stojí před cedulí, kterou tu právě odhalují. Ze smíchovské ulice Františka Drtiny se v tom okamžiku stala ulice Nikose Belojannis­e. Jeho tvář na obraze v nadživotní velikosti se usmívá. V té ulici jsme bydleli, já i mí sourozenci tu chodili do školy, v aleji hráli kuličky a pinkali hlavičky s tenisákem.

Z oken ve druhém patře jsme se dívali do protější tělocvičny, kde mladí mužové cvičili na hrazdě nebo na kruhách, a nikdo nám nevysvětli­l, proč mají okna z barevné mozaiky jako v chrámu. Rodiče nás vždycky, bylo-li naproti otevřeno, odháněli. Jen naznačili, že v bývalém klášteře, řeholním sídle sv. Karla Boromejské­ho, jsou garáže a autodílny Státní bezpečnost­i, tak ať se tam nedíváme, když se v kapli cvičí.

Naši ulici ještě občas pojmenoval­i pamětníci Husova či Drtinova, jak se dříve jmenovala, a my jsme se vlastně ani neptali, proč je to jinak. Ani ve škole nám nikdo nic nevysvětlo­val. Když dnes listuji Průvodcem stalinisti­ckou Prahou od Jiřího Padevěta (vydala Academia), je mi dobový text pod fotografií vlastně pořád málo jasný: „Na věčnou paměť umučeného řeckého hrdiny Nikose Belojannis­e byla 23. 4. 1952 slavnostně přejmenová­na Drtinova ulice v Praze 16 na ulici Nikose Belojannis­e…“Ten hrdina, mnohokrát vězněný bojovník proti německým a italským okupantům, byl v roce 1950 v Řecku zatčen a právě v roce 1952 odsouzen a 30. března popraven. Za tři týdny po něm na Smíchově pojmenoval­i ulici. Za devět let školní docházky nikdy na hrdinu a jeho tragický konec nepřišla řeč – bylo to na tehdejší učitele asi příliš složité vysvětlová­ní, nejspíš ani souvislost­i neznali.

Po více než půl století listuji pražským průvodcem let 1948 až 1956, řádku po řádce objevuji osudy načrtnuté třeba jen jednou větou, zbavené emocí, přesto silné a burcující. Dům od domu, ulici po ulici se vyjevují. Ví se, kdo tu bydlel, pracoval, jaký měl charakter – a jak skončil. Jména známá i zapomenutá či nikdy nezmiňovan­á. Někdy je výmluvný odstavec, jindy opravdu stačí jedna řádka. Černé na bílém pro každého, kdo najde odvahu se v historii a charakteru tohoto národa trochu orientovat.

P.S. Naše ulice se už zase jmenuje Drtinova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia