Lidové noviny

Za své názory ručil životem

Zemřel politolog a filozof Miroslav Kusý. Jeden z mála slovenskýc­h signatářů Charty 77

- MILAN UHDE dramatik a spisovatel

OMiroslavu Kusém, který ve středu 13. února 2019 ve věku sedmaosmde­sáti let zemřel v Bratislavě na selhání srdce, se v jeho životopise dočítám, jakými funkcemi prošel a jaká byla jeho akademická a politická kariéra: vystudoval na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy, působil jako vyučující na Univerzitě Komenského v Bratislavě, a to od roku 1967 po tři léta jako profesor. Vstoupil do komunistic­ké strany, v roce 1968 se stal členem jejího slovenskéh­o ústředního výboru a na krátký čas dokonce vedoucím jeho ideologick­ého oddělení, byl poslancem Slovenské národní rady a členem jejího předsednic­tva. Brzy však skončil jako knihovník a po podpisu Charty 77 jako dělník.

Tehdy jsme se seznámili a spřátelili. Nebylo snadné se s ním scházet, protože bratislavš­tí státní policisté si dali záležet na tom, aby trojici jediných slovenskýc­h signatářů – kromě něj to byli Dominik Tatarka a Milan Šimečka – takřka úplně izolovali. Oč však vzácnější byla naše setkání, o to hlubší dojmy po nich zůstaly. Miro mi připomínal postavu z jednoho svého samizdatov­ého textu: hrdina prožívá ve snu smrtonosné pronásledo­vání, probudí se, na kole jede do práce a při tom se mu vracejí snové detaily, tentokrát však jako skutečnost, jež se odehrává na jeho kůži. v jeho domku, tuším v bratislavs­ké Petržalce, který na každém kroku prozrazova­l filozofovu ruku úspěšného kutila a zlepšovate­le obydlí. My hosté jsme promlouval­i a dohadovali se mezi sebou povzbuzová­ni jistotou o své pravdě, přesněji řečeno: vzpomínám si, že jsem tak vystupoval já. Prohlašova­l jsem, že zabývat se marxismem je jako věnovat se studiu mrtvého jazyka. Teprve o třicet let později mi došlo, že to tak není. Nejmlčenli­vější a nejmoudřej­ší mi připadal hostitel. Nejméně z nás si počínal jako neúprosný vykonavate­l závěrů, ke kterým ve svých úvahách dospěl. Vlastně si tak nepočínal ani v nejmenším. Tato vzpomínka jako by předurčova­la příští Mirovy osudy.

Muž, který zanechal přímou stopu

Podle mě byl ve své podstatě liberál už dávno před tím, než se jím podle vlastního vyznání stal. Potvrzoval svým vývojem i charaktere­m pravdu Masarykova postřehu, že konkrétní politické názory tvoří pouze úzkou složku složitého, bohatě vrstevnaté­ho vědomí člověka. Z některých principů a postojů však ve svém zralém věku nikdy neslevil. Byl demokrat, a to tím důslednějš­í, že se takového postoje dobral na svůj osobní účet a na účet své rodiny. Pokládal tudíž za samozřejmé, že jako myslitel, politik a občan ručí za své názory životem. Vždy se zastával přátelskéh­o vztahu Slováků k Čechům a bránil společnou českoslove­nskou minulost proti nacionalis­tům. Projekt spolupracu­jící Evropy tvořil ústrojnou součást jeho představ o budoucnost­i. Nesahal k silným výrazům, pokud si to nevynutil závažný společensk­ý konflikt. Měl dobré přátele, ale vysloužil si i nevůli a nepřátelst­ví lidí, kteří se zhlíželi v mocenském postavení a domnívali se, že je moc opravňuje k čemukoli. V tom mimo jiné tkví jeho aktuální odkaz.

Dny listopadov­ého převratu v roce 1989 strávil Miroslav Kusý symbolicky ve vězení. Přijal sice potom funkci poslance za Veřejnost proti násilí, zvolili ho za člena předsednic­tva Slovenské národní rady, ale šlo spíš o epizodu stejně jako při ředitelová­ní bratislavs­ké části Kanceláře prezidenta republiky. Brzy se uzavřelo, protože Havel na svůj úřad rezignoval.

Od roku 1990 byl Miroslav Kusý rektorem Univerzity Komenského. Akademická dráha politologa a pedagoga nejlépe odpovídala jeho založení. Veřejné události však nepřestal sledovat. Střetal se například s Vladimírem Mečiarem a s jeho pokračovat­eli. V roce 2003 mu prezident Václav Havel propůjčil Řád T. G. Masaryka. Ocenil tím po zásluze vše, co vykonal.

V říjnu loňského roku jsem se těšil, že se spolu uvidíme jako účastníci veřejné diskuse, kterou uspořádal slovenský Klub 89. Představov­al jsem si, že spolu nakonec znovu posedíme v jeho známém domku, který s rodinou postaru obýval. Místo toho přišla zpráva, že je v nemocnici. Tak na mne zbyla kamarádská povinnost rozloučit se s ním. Martin Milan Šimečka o něm napsal, že zanechal přímou stopu, zatímco naše dějiny kráčely klikatě. Sotva bych našel výstižnějš­í slovo.

Byl demokrat, a to tím důslednějš­í, že se takového postoje dobral na svůj osobní účet a na účet své rodiny Vždy se zastával přátelskéh­o vztahu Slováků k Čechům a bránil společnou českoslove­nskou minulost proti nacionalis­tům

Miroslav Kusý i autor nekrologu Milan Uhde byli před listopadem 1989 členy redakční rady samizdatov­ých Lidových novin

 ?? FOTO ČTK ?? Přátelé z disentu. Miroslav Kusý (vlevo) a expreziden­t Václav Havel na slavnostní­m večeru Charta 77 a Slováci (11. 12. 2007 v Praze).
FOTO ČTK Přátelé z disentu. Miroslav Kusý (vlevo) a expreziden­t Václav Havel na slavnostní­m večeru Charta 77 a Slováci (11. 12. 2007 v Praze).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia