Lidové noviny

Čínský sci-fi trhák sklízí miliardy

- PATRIK KOZLÍK

PEKING Může se Čína stát novodobým Hollywoode­m? Pomoci jí k tomu může veleúspěšn­ý sci-fi film, snímek The Wandering Earth.

V Číně dosahuje rekordních tržeb a zjevně má potenciál soupeřit s hollywoods­kými trháky. Ostatně, do kin ve Spojených státech už vstoupil.

Film, natočený podle stejnojmen­né knižní předlohy, během prvního týdne od uvedení do kin v Číně vydělal 349 milionů dolarů (přes 7,9 miliardy korun).

To je dosud nejvíce, kolik kdy čínský film v této asijské zemi za sedm dnů vynesl.

Větší týdenní tržby měly v Číně jen Star Wars

Větších tržeb dosáhl v Číně za tak krátkou dobu pouze film Star Wars: Síla se probouzí, který dosáhl částky 390 milionů dolarů (téměř 8,9 miliardy korun).

Snímek vypráví příběh čínských astronautů, kteří se snaží zachránit Zemi před Sluncem,jemuž dochází dech a řítí se směrem k Zemi.

Lidé se před ním schovávají v podzemí a čekají na spásu. Vědeckofan­tastické dílo nabízí unikátní podívanou: v novodobé historii čínského filmu totiž dosud v žádném snímku nebyla zničena města jako Peking a Šanghaj.

Diváci v této zemi tak mají jedinečnou možnost přenést se do smyšleného světa, který se pomalu řítí do záhuby.

Z reakce samotných diváků je vidět úžas nad tímto přelomovým dílem. „Nečekal jsem, že Čína může natočit tak rozsáhlý sci-fi film,“uvedl jeden z uživatelů na čínském webu Douban.com, kde lidé hodnotí filmy.

„Rok 2019 si můžeme zapamatova­t jako rok nula pro čínské science-fiction trháky. Nejedná se přitom pouze o jeden úspěšný film, ale o vznik několika dalších snímků,“prohlásil pro státní web China.org.cn Frant Gwo, jenž je režisérem filmu The Wandering Earth.

V letošním roce mají mít totiž premiéru i další snímky z Čínské lidové republiky.

Například film s názvem Shanghai Fortress, který pojednává o invazi mimozemšťa­nů a Pathfinder, jehož děj sleduje cestu vesmírné lodi, která ztroskotá na pusté planetě.

Podle deníku The Guardian se dá očekávat, že filmový trh v Číně předstihne USA a do roku 2022 bude největším na světě.

Momentální výdělek:

420 milionů dolarů

Některá americká díla dokonce hlásila lepší odezvu v Číně: v první čtvrtině loňského roku to byly snímky Ready Player One a Pacific Rim.

I přes velkou oblibu sci-fi snímků čínská filmová studia dosud do tohoto žánru neinvestov­ala. Podle autora knižní předlohy nového filmu je rozdíl mezi Amerikou a Čínou zejména v důvěře.

„Budování důvěry mezi producenty, investory a diváky je tou největší výzvou,“řekl pro veřejnoprá­vní televizi CCTV Liou Cch’-sin. „Málo lidí má víru v čínský sci-fi film,“dodal.

The Wandering Earth si důvěru očividně u diváků vybudoval, jeho tržby totiž momentálně převyšují 420 milionů dolarů (přes 9,6 miliardy korun).

 ?? REPRO LN ?? The Wandering Earth. Film vypráví příběh čínských astronautů, kteří zachraňují Zemi před blížícím se Sluncem.
REPRO LN The Wandering Earth. Film vypráví příběh čínských astronautů, kteří zachraňují Zemi před blížícím se Sluncem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia