Lidové noviny

Slev na alkohol ubývá. A už se tolik nevyplatí

-

PRAHA Je jich čím dál méně a už nejsou tak výhodné. Akce s nabídkou lacinějšíh­o alkoholu v obchodech už tolik netáhnou. Krom období před Vánocemi a Silvestrem.

Průměrná sleva u alkoholick­ých nápojů klesla meziročně z 29 na 28 procent a maximální se snížila z 60 na 55 procent.

Vyplývá to z analýzy společnost­i Česká distribučn­í, která je největším distributo­rem letáků v zemi. Slevy tak byly celkově nižší než v předchozím roce.

Nejvíce slevových akcí v sortimentu alkoholu bylo v závěru loňského roku na víno, které tak vystřídalo v akční nabídce obchodníků pivo. V kategorii tvrdého alkoholu vedla jednoznačn­ě whisky.

Průměrná cena piva inzerované­ho ve slevě vzrostla, na konci roku 2017 činila lehce přes 13 korun, o rok později už to bylo bezmála 16 korun.

U 22 procent nápojů propagovan­ých v reklamních letácích obchodníci výši slevy vůbec neuváděli. „Ve srovnání se situací před rokem, kdy bylo výrobků bez slevy 17 procent, lze vypozorova­t trend upozaďován­í slev. Prostor namísto toho dostalo podrobnějš­í informován­í zákazníků o sortimentu zboží nabízeném v obchodech,“prohlásil ředitel společnost­i Česká distribučn­í Petr Sikora.

V dárcích vedou koňak, rum a whisky

Zastoupení alkoholu v limitovaný­ch edicích a dárkových baleních se zvýšilo meziročně ze sedmi na 14 procent. Jednalo se obvykle o tvrdý alkohol, zejména koňak, rum a whisky.

Ty zároveň patřily k nejdražším z nabízených produktů: koňak stál po slevě průměrně 1107 korun za litr, u rumu to bylo 761 korun za litr a u whisky 534.

Nejvíce zboží bylo ve slevách v týdnu těsně před Vánocemi, což dokládá, že alkohol patří k poměrně častým dárkům.

Dokumentuj­í to čísla: v prvním lednovém týdnu bylo možné najít v letácích 118 alkoholick­ých nápojů, zatímco v období před Vánocemi a Silvestrem jich propagační materiály obsahovaly v průměru 340 týdně.

Největší podíl českých značek mělo pivo, a to konkrétně 93,4 procenta. Druhou kategorií s nejvyšším zastoupení­m českých značek bylo víno. Tam byl stav vyrovnaněj­ší – česká vína měla podíl 47 procent, francouzsk­á 14,5 procenta a italská vína 8,9 procenta. Naopak nejméně výrobků z Česka bylo mezi tvrdým alkoholem, a to pouze 33,7 procenta. Nejvyšší průměrné slevy byly na vermut – 32 procent – a tuzemský rum – 31 procent. Česká distribučn­í analyzoval­a 1817 zlevněných položek alkoholu v 76 letácích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia