Lidové noviny

Hodně šancí v Edenu, ale žádný gól

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Mnoho příležitos­tí měli fotbalisté Slavie v úvodním utkání play off Evropské ligy proti Genku, jenže ani jednu nedokázali využít. Tyče pomohly gólmanům na obou stranách, několik možností měl Škoda, ale duel skončil 0:0. Odveta se hraje za týden v Belgii.

PRAHA Byl to zápas, který nejen přes osmnáct tisíc diváků přímo v Edenu musel bavit. Hrálo se v úctyhodném tempu, ofenzivně, nahoru a dolů, po zisku balonu svižně k soupeřovu vápnu. Atraktivní styl ctily oba týmy, lídři svých ligových soutěží.

A Slavia pohledný duel měla vyhrát.

Šancí na vstřelení rozhodujíc­í branky měla nadbytek.

Takový Milan Škoda se ocitl hned v pěti! Nejblíž byl v devatenáct­é minutě: obrana Genku ho absolutně nedostoupi­la na hraně pokutového území a slávistick­ý kapitán pálil efektně z otočky – ovšem trefil jen tyč.

Chvíli předtím Škoda v záklonu hlavičkova­l nad, po změně stran zase dvakrát z podobné pozice zakončoval do Vukovice. Zvlášť v prvním případě se gólman Genku vyznamenal, ránu u bližší tyče vytáhl mrštným skokem. „Trefil jsem to tam dobře, ale bohužel trefil jejich brankáře,“řekl po duelu smutně slávistick­ý kanonýr pro Novu Sport.

Škoda byl vidět hodně, stejně jako Van Buren, který ho vystřídal. Na unavenou obranu hostí platil, napadal, hodně toho oběhal, ale svou velkou šanci také nedal – poté, co další náhradník Olayinka obral o balon Aidooa, Van Buren ze slibného prostoru ani netrefil bránu.

Šance měli také hosté

Ale i v opačné šestnáctce bylo živo, tyč pomohla i Kolářovi po střele Trossarda, muže s páskou na straně belgického celku.

Trossard, kolem něhož údajně krouží Arsenal, byl z hostů vidět nejvíc. Většina akcí šla přes něj, snažil se o zakončení, založil útok, který ranou těsně vedle zakončil Fiolic. Ve druhé půli se dokonce Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnik­ovs - Golubevs, Malcevs (všichni Lot.). ŽK: Ngadeu, Kúdela, Bořil - Heynen, Malinovski­j, Samatta. Diváci: 18 125.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal (60. Olayinka), Ševčík, Hušbauer (77. Král), Stoch Škoda (76. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Genk: Vukovic - Maehle, Dewaest, Aidoo, De Norre - Heynen - Ndongala (68. Pintsil), Fiolič (57. Pozuelo), Malinovski­j, Trossard (87. Piotrowski) - Samatta. Trenér: Clement.

chvíli radoval z gólu, jenomže De Norreho střelu dorážel z ofsajdu.

V dresu Slavie zase úřadoval Stoch, který, jak je jeho zvykem, často pálil z dálky. Slovenský záložník tentokrát dostal od kouče Trpišovské­ho přednost před Olayinkou a svou živelností zatápěl hostující defenzivě.

Domácí stopeři Kúdela s Ngadeuem zase celkem v pohodlně uhlídali obávaného tanzanskéh­o střelce Samattu, až na jednu výjimku. Kolář si ale s nepříjemno­u střelou z úhlu poradil, stejně jako krátce předtím se šancí De Norreho.

Slávisté jarní fázi pohárů hráli po jedenácti letech.

Naposledy se na evropské scéně do vyřazovací­ch bojů dostali v sezoně 2007/08, kdy v Poháru UEFA vypadli s anglickým Tottenhame­m.

Duel Plzně s Dinamem Záhřeb skončil po uzávěrce, výsledek najdete na www.sport.lidovky.cz.

 ?? FOTO ČTK ?? Slávistick­ý kapitán Milan Škoda (čelem) se sice proti Genku několikrát probil do šance, gól ale nevstřelil
FOTO ČTK Slávistick­ý kapitán Milan Škoda (čelem) se sice proti Genku několikrát probil do šance, gól ale nevstřelil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia