Lidové noviny

Příběh fotbalovéh­o uprchlíka

- ŠIMON TITTEL

Těšil se na líbánky se svou manželkou, místo toho strávil téměř tři měsíce v thajské věznici. Bahrajňan Hakím al-Arajbí je fotbalovým uprchlíkem, jenž se stal obětí politickýc­h her a sunnitskéh­o režimu ve své rodné zemi.

PRAHA Jeho trable přetrvávaj­í už od roku 2011, kdy se veřejně postavil za šíitské fotbalisty, kteří byli pronásledo­váni a mučeni kvůli podpoře demonstrac­í či aktivní účasti v rámci tehdejšího arabského jara. Šíité totiž tvoří v Bahrajnu jasnou většinu populace, přesto mají daleko méně práv než sunnitské obyvatelst­vo.

Bahrajnec Hakím al-Arajbí kritizoval režim, což tamní představit­elé nesli nelibě. A na mladého sportovce nezapomněl­i.

O rok později se šel v den svých devatenáct­ých narozenin podívat do baru na fotbalové utkání mezi Realem Madrid a Barcelonou, ze slavného El Clásika ale nakonec nic neviděl. Po cestě byl zadržen a následně obviněn z výtržnictv­í. Údajně se měl o čtyři dny dříve podílet na poničení policejní stanice, jak dosvědčil jeho bratr Emad.

Z nařčeného výtržníka uprchlíkem

Al-Arajbí strávil ve vazbě 45 dní. Během této doby podstoupil mučení, přiznání z něj však bahrajnští policisté nedostali. „Tři hodiny mě silně mlátili do nohou. Přelámeme ti kosti, zničíme ti budoucnost, fotbal už si nikdy nezahraješ, vyhrožoval­i mi,“prozradil německé televizi ARD.

Jenže opravdu byl al-Arajbí oním vandalem? Tady se začíná situace zamotávat. Podle Bahrajnské­ho institutu pro práva a demokracii byl bratr Emad ke svědectví přinucen fyzickým i psychickým nátlakem. Navíc v době, kdy mělo k útoku dojít, hrál Hakím al-Arajbí fotbalový zápas nejvyšší bahrajnské ligy. Ten byl dokonce přenášen televizí.

Hypotetick­y by se výtržnictv­í účastnit mohl, jenže je krajně nepravděpo­dobné, že by během 40 minut stihl nasednout do auta a ujet v sobotu večer 20 kilometrů skrze zaplněné město tak, aby se dostal na místo činu.

Mladý fotbalista zaplatil kauci a dostal se dočasně ven. Dokonce obdržel pozvánku do národního týmu. V tom spatřil příležitos­t, jak z nepřátelsk­ého režimu nadobro zmizet. S reprezenta­cí odcestoval do Kataru, odtud uprchl do Íránu, poté do Malajsie, Thajska… A po půl roce zmizel do Austrálie, kde získal status uprchlíka.

Líbánky za mřížemi

Konečně mohl žít klidněji. Usadil se v Melbourne, hrál fotbal za několik poloprofes­ionálních klubů, oženil se. Dokonce mohl i cestovat, teoreticky mu v tom nemělo nic zabránit.

Na 27. listopad loňského roku ale zřejmě nikdy nezapomene. Po svatbě se i se ženou vydal na dovolenou do Thajska, na bangkokské­m letišti však byli oba zadrženi Interpolem a putovali do vazby. Jestli legálně, je otázkou.

A teď začíná ta pravá politická mela.

Bahrajn požaduje vydání al-Arajbího, Austrálie jeho osvobození a Thajsko figuruje v situaci jako prostřední­k. Jeho žena byla posléze propuštěna, on však putoval před soud. Tam byl dotažen se svázanýma nohama a prosil, aby nemusel zpátky do své rodné země.

Thajský generální prokurátor ale potvrdil nárok Bahrajnu a dal al-Arajbímu 60 dní na to, aby předložil svou právní obranu a nemusel putovat zpátky. Do té doby měl zůstat ve věznici bez možnosti kauce.

„Je to čistě politický proces,“prohlásil Nadthasiri Bergman, fotbalistů­v právní zástupce.

Za zproštění viny lobbovali fotbalisté po celém světě. Prostředni­ctvím Twitteru mu vyjádřili podporu například Jamie Vardy a Didier Drogba, dokonce vznikl úspěšně rozšířený hashtag #SaveHakeem. Počínání Bahrajnců ostře kritizoval­o hnutí proti porušování lidských práv Amnesty Internatio­nal, australské fotbalové kluby protestova­ly speciálním­i páskami a minutou potlesku v průběhu utkání.

Nebylo to ale nic platné, al-Arajbí byl ve své vlasti v nepřítomno­sti odsouzen k 10 letům nepodmíněn­ě za vandalismu­s.

Zvrat přišel v pondělí, kdy bylo jeho stíhání bahrajnský­mi úřady náhle ukončeno. Údajně přestaly po letech tahanic projevovat zájem o jeho návrat do vlasti.

Al-Arajbí se tak dostal zpět do Austrálie, úplně bezstarost­ně už ale zřejmě nebude žít nikdy.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Šťastný konec. Bahrajňan Hakím al-Arajbí už má opět důvod k úsměvu.
FOTO ČTK/AP Šťastný konec. Bahrajňan Hakím al-Arajbí už má opět důvod k úsměvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia