Lidové noviny

Zopakujte si nejen to, co jste se tento týden naučili

MATEMATIKA 5. TŘÍDA MATEMATIKA 9. TŘÍDA

-

1. V rovině je dána přímka p a dva různé body S a T, které na ní leží. 1.1 Bodem S veďte kolmici k přímce p a označte ji k.

1.2 Na přímce k nalezněte pomocí kružnice body A a B takové, aby měly od bodu S stejnou vzdálenost, jako je vzdálenost mezi body S a T. Zároveň označte body A a B tak, aby bylo možné zkonstruov­at obdélník ABCD, kde bod T leží na straně CD.

1.3 Narýsujte obdélník ABCD.

2. Na poli byla ohraničena obdélníkov­á plocha k vysázení nových keříků jahod. Délka pozemku byla pětkrát delší než jeho šířka, která činila 14 m. Na 1 m2 půdy bude vysazeno 16 keříků jahod. Vypočtěte, kolik keříků jahod bude na pozemku maximálně vysazeno.

3. V rovině je dána přímka p a bod A, který na ní leží, a dále bod S, který leží mimo přímku p.

Sestrojte kružnici k se středem v bodě S, která prochází bodem A. Druhý průsečík kružnice k s přímkou p označte jako bod B. 3.1 Sestrojte bod C tak, aby ležel na kružnici k a aby trojúhelní­k ABC byl rovnoramen­ný se základnou AC.

3.2 Sestrojte obdélník KBCL tak, aby body KL ležely na kružnici k.

4. Určete, který z následujíc­ích obrazců zabírá největší plochu. 5. V rovině je dána přímka m a bod T. Ten leží mimo přímku m. 5.1 Narýsujte kolmici k k přímce m, která prochází bodem T. Průsečík přímek k a m označte W.

5.2 Body T a W jsou vrcholy čtverce TUVW. Narýsujte tento čtverec.

6. Rozhodněte o platnosti následujíc­ích tvrzení. 6.1 Obsah trojúhelní­ku AEF je třikrát větší než obsah trojúhelní­ku BCD.

6.2 Obsah šedého obrazce ABDE je pětkrát větší než obsah trojúhelní­ku AEF.

6.3 Součet obsahů bílých trojúhelní­ků je shodný s obsahem šedého obrazce.

7. Jsou dány různoběžné přímky p a q a bod K, který leží mimo obě přímky. 7.1 Sestrojte trojúhelní­k KLM. Víte, že strana KL je rovnoběžná s přímkou p. Strana KM je kolmá k přímce q. Strana LM leží na přímce q.

7.2 Sestrojte obdélník RSLM. Víte, že bod R leží na přímce p.

8. Jsou dány dvě úsečky AC a EF. Úsečka AC je úhlopříčko­u v obdélníku ABCD. Strana AD je rovnoběžná s úsečkou EF. Sestrojte obdélník ABCD.

9. Žofie rozstřihla čtvercový papír o straně 30 cm podle úhlopříčky. Obě části pak rozstřihla podle osy souměrnost­i. Jaký je obsah vzniklého trojúhelní­ku?

A) 2,25 cm2 ; B) 225 dm2;

C) 2,25 dm2 ; D) 9 dm2;

E) jiná možnost (Hodnotu na 3,14) nakonec zaokrouhle­te

2. Na obrázku vidíte velikosti některých úhlů. Jaká je velikost

? A) 43°; B) 47°;

C) 51°; D) 55°;

E) 59°; F) jiný výsledek

3. Obrazec na obrázku je složen ze dvou stejných pravoúhlýc­h trojúhelní­ků a obdélníku. 3.1 Vypočtěte obsah obdélníku. 3.2 Vypočtěte obvod obdélníku. 3.3 Vypočtěte obsah obrazce.

4. Z obdélníku byly vystřiženy 2 kruhy s největším možným poloměrem. Obvod kruhu je 5.1 Sestrojte rovnoramen­ný trojúhelní­k ABC tak, aby bod A ležel na přímce p a aby přímka q byla osou souměrnost­i trojúhelní­ku ABC.

5.2 Sestrojte pravoúhlý lichoběžní­k ABCD se základnou AB.

6. Je dána úsečka AB a bod X, který na ní neleží. Na úsečce AB najděte bod Z tak, aby úhly AXZ a ZXB měly stejnou velikost. 7. Princeznič­ka na bále poztrácela korále. Její otec (moudrý král) nechal zavolat zámeckou stráž a ta ohraničila celý taneční prostor páskou. Taneční parket byl vymezen čtyřmi válcovými sloupy. Průměr sloupu je 50 cm. Vzdálenost středů sloupů na šířku sálu je 6 m a na délku 8,5 m. Kolik metrů pásky potřeboval­i? Zaokrouhle­te na celé metry. Díky tomu délku pásky potřebnou na uzel zanedbejte. ( počítejte s přesností na dvě desetinná místa.)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia