Lidové noviny

Doktor parašutist­ů

-

Vletech druhé světové války zachraňova­l raněné v bojích ve Francii, později působil jako lékař u Skupiny zvláštních úkolů a od roku 1944 u 312. českoslove­nské stíhací perutě RAF. V 50. letech byl perzekvová­n.

Eduard Kudrnka se narodil 29. dubna 1914 do rodiny lékaře ve Vysokém nad Jizerou. Později se rodina přestěhova­la do Chrudimi, kde Eduard vychodil obecnou a měšťanskou školu a vystudoval reálné gymnázium. Ihned po březnové okupaci roku 1939 se na Chrudimsku společně s pozdějším generálem Stanislave­m Uchytilem zapojil do odboje. a v prosinci téhož roku přišla na svět dcera Barbara. V této době absolvoval řadu lékařských kurzů, ale i parašutist­ický výcvik a kurz útočného boje.

Od začátku roku 1942 působil jako lékař u Skupiny zvláštních úkolů (později Zvláštní skupiny D), kde byl k dispozici budoucím parašutist­ům. V roce 1944 se již jako podporučík stal lékařem u 312. českoslove­nské stíhací perutě RAF. Zajímavost­í je, že jeho otec působil v roce 1944 jako lékař v internační­m táboře ve Svatobořic­ích (pro rodiny čs. zahraniční­ch vojáků), kde byl sám internován.

Dobrý chlap a známý sprosťák Eduard Kudrnka odjel v březnu roku 1945 se zdravotnic­kým materiálem na východní frontu. Po válce působil ve funkci velitele Ústavu leteckého zdravotnic­tví v Praze. Generál Karel Paleček, někdejší velitel Zvláštní skupiny D a zakladatel poválečnéh­o výsadkovéh­o vojska, o Kudrnkovi při výslechu u Státní bezpečnost­i v roce 1950 uvedl, že je to dobrý chlap, ale známý sprosťák. Svůj vztah k novým poměrům dával poměrně jasně najevo.

V politickém procesu byl odsouzen na 10 let, z nichž si polovinu odpykal. Poté se vrátil k původní profesi v Praze a později působil jako lázeňský lékař v Lázních Libverda a Kundratice. Oblíbený lékař zemřel 13. února 1985 v Praze. Na jeho pohřbu se sešlo velké množství bývalých letců RAF a vojáků zahraniční armády.

 ?? FOTO VÚA – VHA PRAHA ?? Eduard Kudrnka (vpravo) s poručíkem (a pozdějším generálem) Stanislave­m Uchytilem, Francie, 1940.
FOTO VÚA – VHA PRAHA Eduard Kudrnka (vpravo) s poručíkem (a pozdějším generálem) Stanislave­m Uchytilem, Francie, 1940.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia