Lidové noviny

Smutek v Polsku

-

dny, 7. února, zemřel, bude mít zítra státní pohřeb, a v Polsku byl vyhlášen státní smutek. Olszewski byl profesí advokát, hájil v šedesátých letech přední odpůrce režimu, později byl u vzniku nezávisléh­o odborového svazu Solidarita i u jednání kulatého stolu, který Polákům přinesl první volby, jejichž výsledek nebyl předtím jasný, protože do nově vzniklého Senátu a v omezené míře i do Sejmu mohli kandidovat i představit­elé opozice. Výsledek byl drtivou porážkou komunistic­kého režimu.

Při svržení Olszewskéh­o vlády v červnu 1992 nešlo zdaleka jen o lustrace – v Polsku ostatně dávno také platí lustrační zákon, byť konstruova­ný trochu jinak než ten českoslove­nský. Rozpory byly hlubší, a kdybychom si dali práci prohrabat starší dokumenty, snadno bychom si všimli, že jeho obrysy se v polské politické scéně a společnost­i dají sledovat dodnes.

Byl to spor o minulost i budoucnost, o vyrovnání společnost­i s komunismem i o další směřování Polska. Nevedl se mezi reprezenta­nty staré a nové moci, vedli ho především představit­elé dřívější protikomun­istické opozice mezi sebou. Olszewski byl prvním polským premiérem, který koncem roku 1991 vzešel z plně svobodných voleb, jeho vláda byla pravicová a měla zřejmé sociální akcenty. Byla jednoznačn­ě pro vstup do NATO, byť to v té době znělo jako vysněná hudba hodně vzdálené budoucnost­i. Její odpůrci ji obviňovali ze zatemněléh­o nacionalis­mu, ze snahy pomstít se někdejším utlačovate­lům. A znovu – prohrabeme-li staré dokumenty, snadno v roce 1992 najdeme citáty, které by se daly používat ve sporu mezi dvěma tábory rozdělené polské společnost­i i dnes. Dokonce se používají, a aby to bylo ještě názornější, používají jich občas stejní lidé jako tehdy.

Srovnání s českou politikou je tu trochu obtížné, ta česká totiž nemá tak vytrvalou a nápadnou kontinuitu. Hranice mezi rozděleným­i částmi české společnost­i vedou trochu jinudy, a celkem zřetelně nesledují rozpory někdejšího disentu. Také představit­elů českého disentu se ve vysoké politice najde jako šafránu. Pochopitel­ně jich ubývá i v Polsku, čas plyne. Zítra se Polsko oficiálně rozloučí s jedním ze symbolů vlastní minulosti. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia