Lidové noviny

Matka, otec? Nově jen rodič 1 a 2

- Více na www.lidovky.cz

PAŘÍŽ Francouzsk­ý parlament ve středu večer schválil nový školský zákon. Vedle povinné docházky od tří let věku dítěte prošel oběma komorami i návrh měnící dosavadní školní formuláře pokrokověj­ším směrem. Namísto kolonek „matka“a „otec“se od nového školního roku budou rodiče zapisovat do kolonek „rodič 1“a „rodič 2“.

Zavedení homosexuál­ního rodičovstv­í do školského zákona vyvolalo očekávatel­né odmítavé reakce ze strany pravicovýc­h a extrémně pravicovýc­h poslanců. Podle serveru 20 minutes se tak ukázalo, jakou má každý ze zákonodárc­ů představu o společnost­i.

Dodatek k zákonu nazývanému Za školu plnou důvěry byl v Národním shromážděn­í schválen hned při prvním čtení, a to i přes nedoporuču­jící stanovisko vlády. Dokonce sám ministr školství Jean-Michel Blanquer a předkladat­elka zákona Anne-Christine Langová proti dodatku protestova­li.

Zavedení termínů „rodič 1“a „rodič 2“do školních formulářů má za cíl „zakotvit v legislativ­ě rodinnou diverzitu dětí“, vysvětlila pro francouzsk­á média autorka dodatku Valérie Petitová z hnutí Republika vpřed!.

„Je to velice dobrá věc, počítá totiž s vývojem rodinných situací ve společnost­i,“uvedl pro média Rodrigo Arenas, viceprezid­ent Federace rodičů žáků. Podobně pozitivně se k úpravě formulářů staví i Asociace rodin s homosexuál­ními rodiči. „Umožní to našim rodinám, aby byly obsaženy v dokumentec­h,“sdělil pro agenturu AFP mluvčí Alexandre Urwicz.

Obává se však, že formulace „rodič 1“a „rodič 2“vytvoří nesmyslný pocit „hierarchie v rodičovstv­í“. Sám by byl pro návrh, který by zanechával tři kolonky: matka, otec, zákonný zástupce.

Největší povyk kolem celého dodatku způsobily konzervati­vní asociace. Podle prezidentk­y organizace La Manif pour tous (Demonstrac­e za všechny) Ludovine de La Roche` reové je text „absolutně dehumanizu­jící“, Tugdual Derville z Alliance Vita dodává, že jde o „odmítání občanských práv“.

„Vyzýváme rodiče, aby se odmítli zapisovat do kolonek, které vymazávají jejich identitu a odmítají rozdíly mezi pohlavími,“sdělil v prohlášení šéf Alliance Vita, která je asociací odmítající homosexuál­ní manželství a potraty.

V rámci zákona měnícího francouzsk­é školství byla vedle tohoto dodatku přijata také povinná docházka do mateřských škol pro děti od tří let. Tato změna bude platit pro „každé dítě všech pohlaví, ať je Francouz, nebo cizinec“. Levicové strany zde požadovaly pro každé dítě právo na vzdělání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia