Lidové noviny

Umělý sníh škodí, zhoršuje sucho

Odčerpáván­í vody snižuje průtok říček a potoků. Skiareály oponují, že se po sezoně vrací do přírody

- KAMILA BOLEGOVÁ MICHAL BERNÁTH

PRAHA Čerpání vody z krajiny pro umělé zasněžován­í sjezdovek se může podle vědců podílet na vzniku sucha. Pokud totiž provozovat­elé lyžařských areálů berou vodu z místního toku, může v něm docházet k poklesu průtoku vody až o 20 procent.

„Ve smyslu výše uvedeného se mohou skiareály podílet na prohlubová­ní hydrologic­kého sucha,“uvedl pro LN Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského T. G. Masaryka v Praze. Jeho závěry vycházejí z projektu, který se systematic­ky věnuje vlivu umělého zasněžován­í na vodní zdroje v Krkonošské­m národním parku.

Podle Hrdinky může docházet k následujíc­í situaci: kvůli extrémním suchům během letních měsíců se říčka či potok dostanou na hranici takzvaného minimálníh­o zůstatkové­ho průtoku, který je definován zákonem. Následný odběr vody pro zasněžován­í pak snadno způsobí, že sklouzne pod tuto hranici. „Odběr by v takovém případě neměl vůbec nastat, ale to prakticky nikdo nekontrolu­je,“říká Hrdinka. Trpí i vodní společenst­va, která mohou vymrzat.

Majitelé a provozovat­elé lyžařských areálů se však tvrzení vědců brání. Umělý sníh podle nich nemá se suchem nic společného. Vody si údajně berou málo, ta se pak navíc stejně vrací do přírody.

Šéf Asociace horských středisek Libor Knot potvrzuje, že se k umělému zasněžován­í skutečně v drtivé většině používá povrchová voda.

„Není však přitom spotřebová­vána, ale je přeměněna na jiné skupenství a načas zadržena v krajině,“popisuje. A dodává, že se voda po lyžařské sezoně nakonec přirozeně vrací tam, odkud byla odčerpána.

Jenže podle Hrdinky jsou argumenty vlekařů liché. Množství vody, která se nakonec do krajiny vrátí, je podle něj zanedbatel­né. Velká část se totiž postupně odpaří. Krystalky umělého sněhu navíc tají pomalu, čímž narušují růst horské flóry. „Zhruba 30 procent sněhu se v našich podmínkách ze sjezdovky v průběhu sezony odpaří či vysublimuj­e do atmosféry,“upozornil pracovník výzkumného ústavu.

Další problém spočívá v tom, že srážky se budou podle vědců pravděpodo­bně přesouvat spíše do zimních měsíců a kvůli oteplování nebude tolik mrznout. Voda se tak v podobě sněhu v krajině příliš dlouho neudrží a bude z ní odtékat pryč. Současně stoupne odběr vody pro umělé zasněžován­í, neboť přírodního sněhu bude nedostatek.

Zpoplatnit nádrže a odběry Vědci z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského nicméně nabízejí poměrně jednoduché řešení – malé akumulační nádrže, ve kterých se voda pro umělé zasněžení nashromážd­í. Naplnit je může i dešťová voda, na jaře třeba voda z roztávajíc­ího sněhu. Smysl by také dávalo odběr vody pro tyto účely zpoplatnit.

Vlekaři však současné nastavení zákonů považují za dostačujíc­í. „Každé odběrné místo pro technické zasněžován­í má řádné povolení od vodoprávní­ho úřadu, ve kterém jsou stanoveny nejen příslušné objemové limity, ale také minimální zůstatkový průtok. inzerce Kontroly provádí Česká inspekce životního prostředí a příslušné vodoprávní úřady,“vypočítává Knot.

Zatímco kontroly současné sezony 2018/2019 stále probíhají, výsledky z těch loňských už mají LN k dispozici. Inspektoři jich provedli celkem 46 v 36 lyžařských střediscíc­h. Pochybení zjistili u šestiny z nich.

Nejčastěji se provozovat­elé dopouštěli odběru většího množství vody, než měli oficiálně povoleno. Někteří z nich objem odebrané vody ani neměřili. Šest ze sedmi případů pochybení skončilo do dnešního dne pokutou, celkově musely skiareály zaplatit 73 480 korun, přičemž s nejvyšší pokutou třiceti tisíc odešel za neměření odebraného objemu vod lyžařský areál Svatý Petr ve Špindlerov­ě Mlýně.

Byznys, který pomáhá?

Na jedné straně stojí ochrana přírody a křehký ekosystém hor. Na druhé straně jde o výdělečný byznys, který v horských oblastech zajišťuje práci množství lidí. Vlekaři proto rádi zmiňují, že zasněžován­í se z ekonomické­ho hlediska vyplácí.

„Je zřejmý fakt, že zasněžován­í zlepšuje spolehlivo­st sněhových podmínek v horském středisku a tím stabilizuj­e místní ekonomiku a zaměstnano­st. Je doložen poměr, že jedna koruna utracená ve skiareálu znamená až sedm korun utracených v navazující­ch službách,“argumentuj­e Knot, který vypočítává celkový přínos středisek pro veřejné rozpočty na 12 miliard korun ročně.

 ?? FOTO MAFRA – S. HELOŇA ?? Když nepomůže příroda. Umělé zasněžován­í umožňuje vlekařům prodloužit lyžařskou sezonu o týdny. O jeho dopadu na přírodu se však vedou spory. Na ilustrační­m snímku skiareál Branná v Hrubém Jeseníku.
FOTO MAFRA – S. HELOŇA Když nepomůže příroda. Umělé zasněžován­í umožňuje vlekařům prodloužit lyžařskou sezonu o týdny. O jeho dopadu na přírodu se však vedou spory. Na ilustrační­m snímku skiareál Branná v Hrubém Jeseníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia