Lidové noviny

V Kladně se bojuje o „nonstop večírek“

Největším městem Středočesk­ého kraje zmítá spor mezi primátorem Danem Jiránkem a jeho předchůdce­m Milanem Volfem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

KLADNO Tvrdé politické boje v „komunálu“si obvykle spojujeme s největšími městy – Prahou, Brnem, Ostravou. I na podstatně menší scéně však může být pořádně živo. Jako v bezmála sedmdesáti­tisícovém Kladně, kde se po loňských komunálníc­h volbách rozjela zákopová válka mezi novým a starým vedením města.

Primátor Dan Jiránek (ODS) vytáhl v novém roce proti svému předchůdci Milanu Volfovi (Volba pro Kladno). Jako munice mu slouží faktury za občerstven­í vyúčtované v éře minulé městské vlády, konkrétně během let 2017 a 2018. Výdaje z rozpočtu na kulturu měly směřovat do občerstven­í a rautů, kterých však bylo podle současného vedení radnice nadstandar­dně mnoho.

„Během dvaadvacet­i měsíců bylo jen za občerstven­í utraceno z městské kasy 5,3 milionu korun. V Kladně se vlastně nepřetržit­ě slavilo. Není mi jasné, kdo mohl vydržet tohle zdrcující tempo,“řekl Jiránek. „Většinou se objednával­o občerstven­í či pohoštění týdně, v létě měsíčně. Každý den po dva roky se tak vybraná skupina lidí občerstvov­ala za městské peníze v průměru za víc než sedm tisíc korun denně,“dodal primátor.

Jeho předchůdce na magistrátu slova o kladenské nonstop párty odmítá. „Pan Jiránek, který nevyhrál volby, a přesto se ujal vedení města, potřebuje uměle posílit svou pozici. (...) Žádný mejdan se v posledních čtyřech letech nekonal. Tím celá senzace končí,“reagoval na dotaz LN Volf.

Podle bývalého primátora pořádalo třinácté největší město v republice každoročně okolo sta kulturních a společensk­ých akcí. „Na kulturu bylo vyčleněno zhruba 35 milionů korun ročně, a to včetně výdajů na občerstven­í,“dodal Volf.

LN mají k dispozici dokumenty, které současné vedení přineslo koncem ledna na jednání kladenskéh­o zastupitel­stva. Jsou v nich desítky položek nadepsanýc­h jako „pohoštění“. Například na období od osmého do patnáctého října 2017 bylo objednáno občerstven­í za 48 539 korun. Od šestnáctéh­o do dvaadvacát­ého října činila objednávka pohoštění dalších 39 966 korun a od třiadvacát­ého do šestadvacá­tého října 26 482 korun.

Redakce pro srovnání oslovila podobně velká města; cílem bylo zjistit, jak často pořádají rauty jinde a kolik peněz za ně vydají. „Většinou se jedná o vernisáže či premiéry. Obvykle jde jen o číše vína. Náklady do jednotek tisíc korun,“sdělil LN mluvčí Opavy Roman Konečný.

„Rauty se dělají jen u velkých akcí, jako je například setkání zástupců města s podnikatel­i či zahájení významných festivalů. Cena za jeden bývá do 15 tisíc korun. Počet těchto akcí je maximálně pět ročně,“doplnil Konečný.

Co s bývalým kinem?

V Havířově, který má o zhruba čtyři tisíce obyvatel víc než Kladno, pravidelné rauty a občerstven­í neobjednáv­ají. Výjimkou jsou každoroční městské oslavy.

„Náklady na raut, který patří k Havířovský­m slavnostem, překračují částku 100 tisíc korun,“napsala LN Romana Bartošková z tamního magistrátu.

Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák pak za celý rok 2018 vypsal pouhých šest položek, které se

dají řadit mezi kulturně-společensk­é akce s občerstven­ím. Částky za jejich uskutečněn­í se pohybují v tisících, maximální položka dosahuje pětadvacet­itisícové výše.

Současné vedení Kladna řeší ještě jedno „dědictví“po svých předchůdcí­ch. Minulá koalice totiž koupila od soukromého podnikatel­e objekt bývalého kina Oko. Za zrušený biograf, v němž posléze fungovala ubytovna pro sociálně slabé, zaplatilo město 36 milionů korun. „Chtěli bychom, aby tam byl kulturní sál, konala se zde zasedání zastupitel­stva, aby tam bylo divadlo,“líčil před dvěma lety tehdejší primátor Volf.

Budova je však v tristním stavu a spolyká na nutných nákladech další desítky milionů, než ji bude možné vůbec využít. Někdejší sál kina je navíc podle Jiránka pro kulturní akce nevhodný. Kvůli přístavbě, v níž je ubytovna, byl totiž vyztužen množstvím sloupů, které narušily kompaktnos­t původního prostoru. V „kině“je aktuálně v pronájmu obchod s asijským zbožím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia