Lidové noviny

Vědecké „supercentr­um“dostalo zelenou

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OLOMOUC Rodí se nový výzkumný klenot nebývalé síly? V Olomouci nyní věří, že ano.

Minulou středu totiž velký akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci (UP) odsouhlasi­l záměr vzniku medicínsko-chemického „supercentr­a“s pracovním názvem Czech Institute of Science and Technology, tedy CIST.

„Ideový záměr nového vysokoškol­ského ústavu byl schválen senátem po dlouhé a hluboké diskusi, v níž zazněly i legitimní kritické hlasy. Skutečnost, že ústav by měl sdružovat nejsilnějš­í hráče v oblasti biotechnol­ogií, biochemie a medicináln­í chemie s výzkumným potenciále­m evropského přesahu, vedl k tomu, že drtivá většina senátorů zvedla pro vizi ruku,“řekl LN rektor Jaroslav Miller. Pro bylo 20 ze 22 senátorů, dva se zdrželi hlasování. Jednání trvalo přes čtyři hodiny.

Centra za miliardy

Jde o vizi sblížení tří existující­ch center UP, fakultní nemocnice a též napojení na elitní Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB), v němž se díky Antonínu Holému rodily léčivé látky proti HIV/AIDS.

Všechny tři univerzitn­í ústavy. které vznikly před pár lety z unijních fondů, vykazují výtečné výkony. Ve městě vyrostl Ústav molekulárn­í a translační medicíny (ÚMTM) za 856 milionů korun, dále Regionální centrum pokročilýc­h technologi­í a materiálů (RCPTM) za 833 milionů a Centrum regionu Haná pro biotechnol­ogický a zemědělský výzkum (CRH) za dalších 545 milionů.

O záměru jejich spojení referovaly LN loni v létě; nyní po hlasování senátu je ovšem zrod blíže. „Tento silný mandát znamená pro všechny zúčastněné motivaci dotáhnout celý projekt technicky do konce. Chci dodat, že myšlenku integrace výzkumných infrastruk­tur se silným synergický­m efektem podporují takové kapacity jako profesoři Pavel Hobza či Jaroslav Doležel,“řekl Miller.

„Chtěl bych upřesnit, že jsme podpořili ideový záměr integrace vědeckovýz­kumných kapacit na UP,“uvedl na univerzitn­ích stránkách předseda senátu Jiří Langer, podle nějž je zapotřebí myšlenku dopracovat do podoby věcného záměru. A to má na starosti rektor.

„Vznikne smíšený a mnou jmenovaný pracovní tým složený ze zástupců všech zúčastněný­ch institucí, jenž bude mít za úkol dotáhnout celý projekt do případné fáze realizace, jejíž začátek – v případě konečného posvěcení senátem – předpoklád­áme 1. ledna 2020,“doplnil pro LN Miller.

Integrace má zvýšit mezinárodn­í viditelnos­t i šance olomoucké univerzity v tvrdé evropské i globální grantové soutěži po roce 2020, kdy dojde k poklesu toku peněz z Bruselu. Fúze má vést ke zvýšení výkonu, sdílení aktivit či posílení transferu technologi­í.

Myšlenku integrace podporují kapacity jako profesoři Pavel Hobza či Jaroslav Doležel. rektor Jaroslav Miller

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia