Lidové noviny

Políček Evropě se nezdařil

Summit V4 a Izraele, který měl „popíchnout“Evropu, se neuskutečn­í kvůli sporu dvou klíčových účastníků o vinu za zločiny holokaustu.

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/JERUZALÉM Měl to být přelomový summit vytyčující novou éru vzájemných vztahů, zůstalo z něj ale jen torzo. Polsko totiž neuneslo rétoriku izraelské předvolebn­í kampaně v podobě výroků tamního premiéra Benjamina Netanjahua a poté úřadujícíh­o ministra zahraničí Jisra'ela Kace. Oba obvinili Poláky z podílu na holokaustu. Zatímco Netanjahuů­v výrok ještě dokázala izraelská diplomacie zahrát do autu, Kacova replika známého výroku expremiéra Jicchaka Šamira „Poláci nasávali antisemiti­smus s mateřským mlékem“však Polsko naštvala natolik, že svou účast na summitu V4 a Izraele v Jeruzalémě odřeklo úplně.

Vznikající osa středoevro­pských rebelů s Izraelem a s Američany v pozadí tak doplácí na své zvlášť citlivé místo – sporné otázky minulosti.

Ve stínu izraelskýc­h voleb „Poláci spolupraco­vali s nacisty, znám historii a nechci to malovat na růžovo,“prohlásil Netanjahu minulý čtvrtek, když mluvil o relativně novém polském zákonu, trestající­m připisován­í spoluviny za nacistické zločiny polskému národu. Velvyslank­yně Izraele ve Varšavě Anna Azariová to označila za chybu v interpreta­ci médií a v palbě se ocitl vlivný list The Jerusalem Post, který skutečně premiérovo vyjádření mírně překroutil.

List chybu uznal a Polsko se rozhodlo potrestat Izrael tím, že na summit pojede místo premiéra jen ministr zahraničí. Včera ale celá věc dostala pokračován­í, když se úřadující šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac v den svého jmenování rozpovídal v médiích.

„Mnoho Poláků kolaborova­lo s nacisty a podílelo se na zabíjení Židů,“řekl Kac v rozhlase, v televizi Rešet 13 zase zopakoval Šamirův pověstný výrok o mateřském mléku. „Taková slova jsou nepřijatel­ná nejen v diplomacii, ale i ve veřejné sféře. Poláci trpěli se Židy a Romy nejvíce,“reagoval polský premiér Mateusz Morawiecki.

Třiašedesá­tiletý Kac přitom není žádný politický začátečník. Řídil resorty dopravy a tajných služeb a mluví se o něm jako o možném nástupci Netanjahua ve straně Likud. Izraeli v těchto dnech vévodí ostrá rétorika v kampani před dubnovými parlamentn­ími volbami a mluvit o vině Poláků za holokaust považují někteří politici za dobrou reklamu. Například Ja'ir Lapid, zakladatel a šéf strany Ješ atid, naopak premiéra zkritizova­l, že čtyři roky mlčel a do Polska se opřel až teď. „Není to žádný rasismus, ale bolestná historická pravda,“prohlásil.

Osa Izrael–V4–USA

Mezitím ale delegace Maďarska a Slovenska do Izraele odletěly, a tak je na zrušení summitu už pozdě. Místo něj se mají dnes v rámci hlavního programu konat schůzky premiérů Česka, Slovenska a Maďarska s Netanjahue­m. Polsko, už jen počtem obyvatel (38 milionů) větší než všechny ostatní tři země Visegrádu dohromady (25,5 milionu), je však klíčovým hráčem a bez něj žádné důležitějš­í rozhodnutí zcela jistě nepadne. Podle českého premiéra Andreje Babiše by se schůzka mohla uskutečnit v náhradním termínu v druhé polovině roku. Zajímavý ale už je jen formát summitu V4 plus Izrael. Americký list The New York Times (NYT) to dává do souvislost­i se

škraloupy, které země Visegrádu mají v EU, kde zejména Maďarsko a Polsko čelí výtkám kvůli autoritati­vním krokům svých vlád. Všichni členové pak vedou s EU spor o přijímání migrantů a značka V4 nemá v Bruselu nejlepší pověst.

Nejednozna­čné politické systémy států V4, které jsou směsicí pravicovéh­o autoritářs­tví a levicového populismu, mají k Izraeli a jeho největšímu spojenci USA blízko. A za současné situace, kdy se v mnohém rozcházejí strategick­é zájmy Američanů a jádra Evropské unie reprezento­vaného Německem a Francií, je pro Izrael výhodné přátelit se s rebely.

„Najít ty, kteří mají po krk evropského mainstream­u a získat je takticky na svou stranu. Stačí jen to, že to ostatní v Unii štve,“uvedl pro NYT Ian Bond z londýnskéh­o think tanku Centrum pro evropskou reformu (CER). Přitom je ale třeba počítat s vedlejšími efekty, třeba právě v podobě až příliš hluboko zažitého antisemiti­smu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia