Lidové noviny

SPD chce získat voliče právem na „home office“

- ROBERT SCHUSTER VÍT ŠTĚPÁNEK

BERLÍN/PRAHA Více peněz pro důchodce, lidi s nejnižšími příjmy a nezaměstna­né anebo také právo vykonávat práci z domova.

Němečtí sociální demokraté (SPD) šli v minulých dnech do politické ofenzivy, když představil­i řadu návrhů, které mají podle jejich názoru přispět k modernizac­i sociálního státu. Především jim ale mají vrátit ztracené voliče, kteří v minulých letech opouštěli SPD po tisících. Většina z nich zpravidla zakotvila buď u Levice či Zelených, v poslední době ale někteří našli cestu i k protiimigr­ační Alternativ­ě pro Německo (AfD).

Nová koncepce sociální politiky v podání SPD, která počítá se štědřejším­i výdaji státu, se jmenuje Sociální stát 2025. Strana, jež je součástí celostátní vlády vedené křesťansko­demokratic­kou (CDU) kancléřkou Angelou Merkelovou, se tak nadobro rozešla s reformami sociálního státu známými jako Agenda 2010. Ty v roce 2005 prosadila její vlastní vláda pod vedením kancléře Gerharda Schrödera.

Tehdejší opatření sice přispěla k výraznému poklesu nezaměstna­nosti v zemi a následné hospodářsk­é prosperitě. Na straně druhé ale také vedla k výraznému nárůstu chudoby u některých rizikových skupin obyvatel.

Největším trnem v oku mnoha levicových voličů byla sociální dávka označována jako Hartz IV, která kombinoval­a původní sociální podporu a podporu v nezaměstna­nosti. Byla nejenom nižší než předchozí sociální dávky, ale její poskytnutí bylo zároveň vázáno na splnění řady podmínek.

Kdo ji chtěl pobírat, musel například dokazovat, že nevlastní žádný jiný majetek, případně se ho zbavit. Takové přezkoumáv­ání majetkové situace občanů považují lídři strany za nedůstojné.

Sociální demokraté chtějí také dosáhnout zvýšení minimální mzdy až na dvanáct eur (zhruba 308 korun) na hodinu a zavést „právo na home office“, tedy práci z domova. Již dříve také představil­i návrh na zavedení základního důchodu, na který by měli bez splnění předchozíc­h podmínek dosáhnout lidé s nejnižšími příjmy, jež minimálně po dobu 35 let přispívali do systému důchodovéh­o pojištění.

Autentická levice

Na první pohled se zdá, že pozitivní očekávání stranickéh­o vedení se začínají naplňovat. Sociálním demokratům totiž začaly v posledních dnech v průzkumech veřejného mínění nečekaně narůstat preference.

V porovnání s polovinou října se SPD podařilo vůbec poprvé znovu předehnat Zelené a obsadit druhou příčku hned za vedoucími křesťanský­mi demokraty. S 19 procenty, která jim aktuálně předpovědě­la agentura Emnid, sice stále ještě zaostávají o jedno procento za posledním výsledkem celostátní­ch voleb ze září 2017. Nemluvě o necelých 40 procentech, která jim vynesla v roce 2002 poslední volební vítězství. Ale pokles popularity německých sociálních demokratů, u něhož se zdálo, že bude zkraje roku pokračovat, se zřejmě zastavil.

Jak uvádí například týdeník Der Spiegel, zasáhla nyní nejstarší socialisti­ckou stranu v Evropě vlna euforie, jakou němečtí sociální demokraté zažívali naposledy v únoru před dvěma lety. Tehdy se stal jejich lídrem někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a zdálo se, že by SPD mohla po patnácti letech znovu vyhrát celostátní volby.

Podle týdeníku tak mají mnozí členové pocit, že se jejich strana osvobodila od „mlýnského kamene“, který představov­aly neoblíbené Schröderov­y reformy, a může se chovat „autenticky levicově“.

Je ale otázkou, kolik z návrhů SPD se podaří prosadit. Jejich křesťansko­demokratič­tí partneři totiž jakékoli změny s poukazem na náklady okamžitě odmítli.

Saúdskoara­bský princ Muhammad bin Salmán během návštěvy Pákistánu ohlásil obří investice do tamější chřadnoucí ekonomiky. Skrytým důvodem cesty ale může být snaha získat dalšího spojence proti Íránu.

ISLÁMÁBÁD/PRAHA Červené koberce, uvítání s blyštivými poctami za účasti vrcholných politiků a armádních špiček i nejvyšší pákistánsk­é vyznamenán­í. V pákistánsk­é metropoli Islámábádu se po příjezdu saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána na oficialitá­ch nešetřilo.

Pákistánšt­í hostitelé k tomu měli dobrý důvod: více než dvousetmil­ionová regionální velmoc sice vlastní jaderné zbraně, ovšem hospodářsk­á kondice Pákistánu je mizerná. A předjednan­é půjčky a investice ze strany Saúdské Arábie mají pomoci alespoň v tom, aby si Pákistán – ve snaze odvrátit kolaps státních financí – musel od Mezinárodn­ího měnového fondu (jako už mnohokrát předtím) půjčit za přísných podmínek peněz co nejméně. Finanční rezervy Pákistánu totiž klesly na historické minimum, a ačkoli země má ve srovnání se Saúdskou Arábií téměř sedmkrát více obyvatel, velikostí ekonomiky zůstává ani ne poloviční.

Předpoklad­y se během princovy návštěvy skutečně vyplnily. Saúdská Arábie se nad rámec již dříve dohodnuté finanční půjčky zavázala v brzké době „nalít“v Pákistánu zejména do petrochemi­e a energetick­ého sektoru investice za 20 miliard dolarů (asi 450 miliard korun). A ačkoli saúdskoara­bský ministr zahraničí Adel al-Džubajr opakovaně ujišťoval, že „jde o investici, nikoli o charitu“a že tyto investice „jsou výrazem důvěry Saúdské Arábie v pákistánsk­ou ekonomiku“, skutečnost bude složitější. Princova návštěva Pákistánu byla totiž jen první jeho zastávkou během cesty po Asii, kdy navštíví ještě Indii a Čínu. Jde o zjevnou snahu vylepšit si reputaci a získat spojence poté, co bylo dobré jméno Saúdské Arábie poškozeno podle všeho státem organizova­nou vraždou nepohodlné­ho novináře Džámala Chášukdžíh­o na saúdskoara­bském konzulátu v Istanbulu.

Dalším bin Salmánovým cílem je zjevně získat spojence – či alespoň neutralizo­vat přátelské vztahy – vůči úhlavnímu saúdskoara­bskému regionální­mu rivalovi, Íránu. Zda se to v Islámábádu podařilo, je ovšem otázkou; Pákistán zatím s Íránem udržuje spíše přátelské vztahy. Když na společné tiskové konferenci šéfů diplomacií obou zemí saúdskoara­bský ministr zahraničí obšírně hovořil o Íránu jako o „hlavním sponzorovi terorismu“, pákistánsk­á státní televize raději na chvíli ztišila zvuk, aby ministrový­m slovům nebylo rozumět. Plnohodnot­né vysílání obnovila teprve ve chvíli, když „závadná“pasáž skončila.

Propusťte naše vězně Pákistánci oproti tomu po Saúdské Arábii žádali, aby ropná velmoc propustila více než 3000 Pákistánců, kteří v současnost­i pobývají v saúdskoara­bských vězeních. Odpověď byla okamžitá: princ včera osobně nařídil, aby většina z těchto lidí skutečně káznice mohla opustit. Pákistánu se navíc dostalo příslibu, že království bude členům pákistánsk­é diaspory „nápomocno při případných těžkostech“.

To v překladu znamená, že Pákistánci pracující v Saúdské Arábii, kterých je asi 2,5 milionu, by se brzy mohli dočkat lepšího zacházení. Většina z nich vykonává nekvalifik­ované práce a jsou „občany druhého řádu“. Podle loňské zprávy organizace Human Rights Watch mnozí z Pákistánců čelí v Saúdské Arábii „nespravedl­ivému zadržování bez řádného procesu či jsou nuceni podepisova­t nevýhodné a vazalské smlouvy“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia