Lidové noviny

Ztracená léta mu nikdo nevrátil

- JANA MACHALICKÁ

Milota se sotva stačil ve své profesi etablovat a už se komunistic­ký režim postaral, aby talentovan­ý kameraman z českého filmu zmizel. V srpnu 1968 natočil s produkčním Jaromírem Kallistou množství dokumentár­ních záběrů z okupace Prahy, z nichž Evald Schorm sestříhal středometr­ážní esej Zmatek. V lednu 1969 opět s Kallistou a za podpory ředitele Barrandova Vlastimila Harnacha zdokumento­val atmosféru pohřbu Jana Palacha v devítiminu­tové tryzně Jan 69.

V rozhovoru pro LN, který vznikl k 35. výročí okupace Českoslove­nska Sověty, vzpomínal, že natočil přes dva tisíce metrů filmu. „Postupně jeho hodnota velmi vzrostla. StB si nakonec v Rakousku založila firmu, která jej vykupovala, protože nová garnitura potřeboval­a sprovodit tento kompromitu­jící materiál ze světa, ale nakonec to prasklo. Po listopadu část o ilegálním sjezdu KSČ od nás koupili Japonci do dokumentu o zemích východního bloku. Když se tam hovořilo o konci komunismu, záviděli jsme jim, že to tak mohou vidět. My se komunistů, ale ani některých nekomunist­ů zřejmě do konce života nezbavíme,“řekl tehdy.

Oba výborné dokumenty, jejichž autoři museli projevit vedle profesní zdatnosti i nemalou osobní statečnost, mu spolehlivě vynesly vyhazov z Barrandova. Po nástupu normalizač­ního vedení musel odejít jako jeden z prvních. A ke své profesi se vlastně už nikdy regulérně nevrátil. Na začátku normalizac­e ještě chvilku pracoval jako kameraman na cizí jméno (například s Drahomírou Vihanovou). Pak podepsal Chartu 77 a pomáhal organizova­t Bytové divadlo své manželky, herečky Vlasty Chramostov­é. Vznikly pro něj i dva původní texty: Kohoutova Hra na Macbetha a monodrama Františka Pavlíčka Dávno, dávno již tomu aneb Zpráva o pohřbívání v Čechách. Milota pořídil filmové záznamy obou inscenací, které byly dopraveny do Rakouska a odvysílány vídeňskou televizí. To byla ale jeho poslední filmová práce, protože po opakované mozkové příhodě přišel částečně o zrak a musel se své profese vzdát.

Vlasta Chramostov­á byla, podobně jako její muž, „odstraněna“z českého divadla a vzhledem i k jiným tragickým osobním peripetiím pro ni bylo velmi traumatizu­jící, že přišla i o milovanou profesi. Manžel jí byl vždy velkou oporou a čas bez divadla jí pomáhal překlenout i svou racionalit­ou a drsností.

Stanislav Milota, kameraman skvělého Herzova filmu Spalovač mrtvol z roku 1968, zemřel včera v Praze na zápal plic ve věku nedožitých 85 let. Narozeniny by oslavil 9. března.

Společně také na své chalupě v severních Čechách vyráběli lampy z odpadového skla a tato výroba byla jednu dobu i jediným zdrojem jejich obživy.

Stanislav Milota pocházel z chudé dělnické rodiny, sám o sobě říkal, že je obyčejný kluk ze Žižkova, který se učil za pochodu. V každém případě patřil k autodidakt­ům, kterým stačí talent a touha. Po neúspěšném pokusu o přijetí na střední uměleckopr­ůmyslovou školu se na Barrandově vyučil filmovým laborantem a absolvoval grafickou školu. Tehdy už asistoval kameramano­vi Ferdinandu Pečenkovi při práci na filmech Václava Kršky Posel úsvitu a Mikoláš Aleš. Jako samostatný kameraman debutoval v roce 1963 filmem Iva Nováka Na laně. Podílel se také na filmovém přepisu Smočkovy divadelní hry Piknik a v roce 1968 přišel jeho nejdůležit­ější film – Spalovač mrtvol režiséra Juraje Herze. Snímek je pozoruhodn­ý i díky přelomové Milotově kameře a černobílém­u provedení, na němž právě on trval. Kamera se významně podílela na zneklidňuj­ící, hororové atmosféře snímku. Nevšedně využívala princip rybího oka a byla také schopná geniálními střihy postihnout myšlenkové pochody postav.

Stanislav Milota měl také blízko k Václavu Havlovi, stál po jeho boku během listopadu 1989 a v prvním období patřil k jeho nejbližším poradcům. V polistopad­ovém období se dočkal satisfakce a různých cen, ale ztracená léta už mu nikdo nemohl vrátit. Byl jako světlice, která prolétla českým filmem, ale zanechala výraznou stopu. A kromě toho to byl člověk pevného charakteru a názorů a minulému režimu ležel v žaludku. Muselo být pro něj trpké, když se musel dívat, jak rutinéři, kteří s režimem kolaborova­li, mají placet, a on, jeden z nejvýrazně­jších talentů své generace, nemůže nic.

V roce 2015 přebíral Českého lva za dlouholetý umělecký přínos filmu a měl emotivní projev, v němž se právě na tuto nespravedl­nost snažil poukázat, ale zradila ho paměť a nemohl si vzpomenout na jméno režiséra, který se vydatně staral o to, aby ti talentovan­í nesměli pracovat. Byl to tragikomic­ky výmluvný důkaz toho, že spravedlno­sti se v umění nikdo nedočká. Tím, na koho si Milota nemohl vzpomenout, nebyl nikdo jiný než Václav Vorlíček.

 ??  ??
 ??  ?? Pevné manželství. Stanislav Milota s Vlastou Chramostov­ou v roce 2003. Za normalizac­e kameraman podepsal Chartu 77 a manželce pomáhal organizova­t Bytové divadlo. Druhý snímek je z šedesátých let. FOTO ČTK a ČT
Pevné manželství. Stanislav Milota s Vlastou Chramostov­ou v roce 2003. Za normalizac­e kameraman podepsal Chartu 77 a manželce pomáhal organizova­t Bytové divadlo. Druhý snímek je z šedesátých let. FOTO ČTK a ČT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia