Lidové noviny

Léto ’68 v magickém šerosvitu

- JAN KERBR

Do inscenace vstupujeme v srpnu 1968 a okupace „spřátelený­mi“armádami tvoří základní ladění podivné féerie, v níž chlapec Ondra (hostující Oskar Hes) líčí, jak jsou s mladším bratrem evakuováni na venkov, tatínek se musí skrývat (je totiž vynálezcem, o něhož mají Rusové maximální zájem), maminka alkoholičk­a s největší pravděpodo­bností nezodpověd­ně vůči potomkům emigrovala.

Chlapci se na venkově setkávají se strýčkem světoběžní­kem (David Prachař), Ondra se opět střetne s dívkou Zuzou (Jindřiška Dudziaková), do níž je zamilován.

Bylo léto, horké léto...

Tak lze charakteri­zovat základní východisko dalších peripetií nejednozna­čného dění na jevišti. Snad. Podotýkám proto, že v textu a jeho jevištní podobě, které bychom mohli označit za jakousi českou odnož magického realismu, není nic jisté, prolínají se mýty s realitou, v časové rovině šedesátá léta s padesátými i s obdobím druhé světové války, fatální osudy vesničanů se v místní hospodě prodiskuto­vávají stejně jako neradostné politické vyhlídky.

Postava romské andělíčkář­ky (Johana Tesařová) působí téměř jako nadpřiroze­ná bytost, agresi domácí provenienc­e prezentují na jevišti figury estébáckéh­o fízla (Pavel Batěk) i venkovskéh­o policajta (Robert Mikluš).

Divadelně jde o tvar sice opulentní, ale podivně chladný. Řada jevištních akcí se utápí v hloubi jeviště, takže sledovat mimiku herců nepřichází v úvahu, režírující Mikulášek s nimi spíš manipuluje jako s šachovými figurkami, často navíc v lehce šerosvitné­m oparu.

V úvodu inscenace dochází k překotnému promítání poměrně nesourodéh­o obrazového materiálu, skupinové fotografie snad z šedesátých a možná i padesátých let budou patrně středoevro­pské provenienc­e, objeví se však i snímky feťáků (evidentně ze západních metropolí), dojde pak na dětské výkresy zpodobňují­cí srpnové trauma. Výtvarné řešení inscenace pracuje i s „hospodskou“plošinou, která se efektně spouští i zvedá, často pouhé černé obrysy jednajícíc­h figur dávají upomenout na režisérská kouzla Roberta Wilsona, ba řekl bych, že jde o vědomou citaci. Fatální letopočet připomene (poněkud banálně kontrastně) tehdejší pohodový šlágr Bylo léto, horké léto, do roku 1968 se přeneseme i vzpomínkou na Věru Čáslavskou (zpodobitel­ka maminky Tereza Vilišová jako by jí – včetně tehdejšího účesu – z oka vypadla, navíc se ladně vlní se cvičební stuhou).

Jevištní zmatek

Části textu, posouvajíc­í fabuli i obsahující lyrická líčení, deklamují herci do mikrofonů, vzájemná interakce se pak odehrává většinou stylizovan­ě. Jednotlivé výstupy vykazují značný žánrový rozptyl. Když venkovský policajt (v popředí jeviště) vehementně vyslýchá své spoluobčan­y a Miklušův výkon nabírá vzhledem k celkovému ladění inscenace na nebývalé expresivit­ě, Baťkův fízl k tomu vestoje při pohupování na pérujícím sedátku prozpěvuje starou Gottovu „pecku“Dám dělovou ránu a... střílí z pistole do vzduchu.

Z jiného soudku je obhroublej­ší analýza mužského sexuálního chování, kterou provádí Zuza se svými vrstevnice­mi. A „mysticky“hořekující stará cikánka, to už patří zase do jiného opery. Protagonis­té plní svoje úkoly s profesioná­lní jistotou, toto dokonalé ztvárnění záměrného jevištního zmatku ovšem přispívá k odtažitému dojmu z celé inscenace. Přibližně ve dvou třetinách, tedy pozdě, začínají pak některé souvislost­i v nejasném příběhu působit na divákovy emoce.

Mikuláškov­u jevištní tvorbu, kterou provází vysoký standard, sleduji se zájmem dlouhodobě. Kouzelnou zemi ovšem považuji za jeden z jeho problemati­čtějších opusů.

Próza Jáchyma Topola Noční práce z roku 2001 se stala inspirací pro novou inscenaci naší první scény, kterou uvádí Stavovské divadlo pod titulem Kouzelná země. Dramatizac­i mají na svědomí režisér Jan Mikulášek a dramaturgy­ně Marta Ljubková.

Jáchym Topol: Kouzelná země

Dramatizac­e: Jan Mikulášek a Marta Ljubková Režie: Jan Mikulášek Scéna: Marek Cpin Kostýmy: Kateřina Štefková, Národní divadlo, premiéra 14. 2.

Autor je divadelní kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia