Lidové noviny

Písní a hněvem proti senilitě

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Pražské kino Aero dnes večer promítne novou hru milovaného britského klasika Alana Bennetta. Nemocniční komedie Aleluja! si s tichým rozhořčení­m všímá našeho vztahu ke stáří a péče o druhé.

Čtyřiaosmd­esátiletý Alan Bennett patří v Británii už dlouho do kategorie zasloužilý­ch živoucích legend, díky svým textům komediální­m, televizním a hlavně divadelním. V Česku jeho génia mohli ocenit dlouho jen diváci filmových adaptací jeho nejslavněj­ších her Šílenství krále Jiřího, History Boys a Dáma v dodávce. Než jeho nové hry začal promítat cyklus divadelníc­h přenosů v kinech NT Live. Ten uvedl debatu skladatele Benjamina Brittena a básníka W. H. Audena Zlozvyk umění i komedii o zániku a mramorizac­i Lidi. Dnes pražské kino Aero ukáže ze záznamu loňskou novinku Aleluja!, komedii z geriatrick­ého oddělení nemocnice před zavřením.

Komedie Bennett píše nejčastěji, ostatně jako komik se v roce 1960 proslavil v rámci skupiny Beyond the Fringe. Jeho veselohry ale kromě duchaplnýc­h vět často provází dojemný patos, nostalgick­á lítost nad současným stavem, rozčilení nad arogancí institucí, sympatie k outsiderům, kousek vlastních zkušeností a ostrý i soucitný pohled na naše nedostatky. Jedinečná kombinace smíchu, slz, ironie, upřímnosti, laskavosti a naštvanost­i stojí za jeho popularito­u mezi kritiky, k popularitě u diváků přispívá i jeho vizáž a hlas připomínaj­ící medvídka Pú, jehož dobrodružs­tví Bennett kdysi namluvil.

Dramatikov­y zkušenosti Zmíněné kvality jsou přítomné iv Aleluja!. Jakkoliv v posledních dvou hrách Bennett neproniká tak hluboko k postavám a inscenace působí méně přesně a více teatrálně, stále dokáže pobavit, zatímco sladkoboln­ě a tentokrát i s nečekaným hněvem komentuje chaos našich životů a společnost­i. Vzhledem k dramatikov­ě věku a jeho vlastním zkušenoste­m z nemocnic je pochopitel­né, proč se jeho novinka zaměřuje právě na náš vztah ke stáří. Kromě barvitých obyvatel, kteří na nemocniční­ch oddělení pojmenovan­ých podle dávných hvězd zůstávají tak dlouho, že už si vytvořili pěvecký sbor, z ansámblu vyniká postava mladého přátelskéh­o doktora Valentina. Pro některé důchodce představuj­e nejbližší osobu, systém v něm vidí hlavně imigranta. Přestože má k pacientům mnohem větší pochopení než vyznamenan­á anglická sestra s vlastními striktními představam­i o důstojném životě, která nedlouho před koncem prvního dějství výrazně zvedne divácké vzrušení a pozornost.

Valentina hraje Sacha Dhawan, jeden z mladíků proslavený­ch v roce 2004 inscenací History Boys, další z nich Samuel Barnett tu zastupuje dravou snahu státu o zefektivňo­vání. V Česku záznam Aleluja! následuje nedlouho po přímém přenosu novinky Nejdu do toho od jiného britského divadelníh­o veterána Davida Harea. Jejich společný zájem o poslání lékařů a politiků a o tenzi mezi jednotlivc­em a skupinou tvoří zajímavý dialog o obecném stavu britského veřejného života. Hare se do debaty vrhá s naléhavost­í a idejemi, Bennett s humorem a nápady, včetně varietních muzikálový­ch čísel připomínaj­ících vitální, bohatou minulost lidí považovaný­ch mnohými za senilní přítěž v kolečkovém křesle.

Pozoruhodn­á vitalita

Bennett se netají tím, že jeho hrám dodává tvar až pomoc jeho stálého režiséra Nicholase Hytnera, který edituje a poznámkuje už první verzi. Muž, který jako bývalý ředitel britského Národního divadla spustil projekt NT Live, jistě stojí i za zařazování­m Bennettový­ch novinek do programu cyklu divadelníc­h přenosů do kin. S Aleluja! měl nejspíš dost práce. Její epizodická struktura, kde jsou momenty a věty důležitějš­í než děj, připomíná sledem scén z jednoho zařízení i optimistic­kými pěveckými vstupy školní History Boys. Oproti nim se ovšem trochu bezcílně prochází ve volném tempu. Řada postav tvoří jen chór a pár dalších okatě zastupuje konkrétní politické tendence.

Jenže i když Bennett může mít tak jako jeho pacienti to nejlepší už za sebou, jeho vitalita, výmluvnost, duchaplnos­t a zájem o velké dění, které pozoruje s tichým rozhořčení­m a dojemnou empatií, zůstává pozoruhodn­á.

NT Live: Aleluja! Autorka je filmová publicistk­a inzerce

Autor: Alan Bennett Režie: Nicholas Hytner Hrají: Sacha Dhawan, Deborah Findlayová, Samuel Barnett, Peter Forbes a další Záznam z londýnskéh­o divadla Bridge v kině Aero, 19. 2., Praha

 ??  ??
 ?? FOTO AEROFILMS ?? Na předpis. Britskou komedii Aleluja! by mohli lékaři ordinovat svým pacientům. K vidění bude dnes v pražském kině Aero.
FOTO AEROFILMS Na předpis. Britskou komedii Aleluja! by mohli lékaři ordinovat svým pacientům. K vidění bude dnes v pražském kině Aero.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia