Lidové noviny

Agnieszka Hollandová svěřila léčitele Trojanovi

-

PRAHA Ivan Trojan se představí v novém snímku polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, který se začne natáčet v dubnu. Historické drama sleduje osudy českého lidového léčitele Jana Mikoláška, jenž pomohl podle dobových zdrojů více než pěti milionům pacientů. Film v koprodukci Česka, Irska a Slovenska vstoupí do českých kin 20. února. Scénář napsal Marek Epstein.

Příběh léčitele Mikoláška, kterého Trojan ve filmu ztvárnil, se odehrává v průběhu několika desetiletí. Mikolášek bez ohledu na dobu a režim a bez lékařského vzdělání diagnostik­oval a bylinkami léčil nemocné ze všech společensk­ých vrstev. Sám ale bojoval s vnitřními démony. „Jde o příběh člověka výjimečnéh­o, ale zároveň velmi nejednozna­čného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě,“uvedl Trojan. Postavu Mikoláška v mladším věku si zahrál syn Ivana Trojana Josef Trojan. „Léčitelstv­í mě vždy zajímalo. To, že je nějaký člověk schopen se tak silně zahloubat do těla a duše jiného člověka, že zjistí, co v něm je. Mikolášek byl neuvěřitel­ně chytrý, intuitivní, ale zároveň racionální diagnostik, který dokázal bylinkářst­vím lidem skutečně neuvěřitel­ně pomáhat,“uvedla Hollandová.

Světoznámá sedmdesáti­letá režisérka je absolventk­ou pražské FAMU. Její filmy získaly řadu ocenění, například snímek Evropa, Evropa z roku 1990 získal mimo jiné Zlatý glóbus a nominaci na Oskara pro nejlepší scénář. V Česku je Hollandová známá především díky oceňované minisérii o Janu Palachovi Hořící keř. Poslední film Hollandové Pan Jones měl světovou premiéru na letošním festivalu Berlinale.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia