Lidové noviny

Široce rozkročená zahraniční politika EU

- DITA CHARANZOVÁ europoslan­kyně hnutí ANO

Roztříštěn­ost postojů v zahraniční politice EU se v celé nahotě vyjevila při současném dění ve Venezuele. Poměrně nepochopit­elná věc. Situaci ve Venezuele znám velmi dobře a těžko si představit pohnutky těch zemí EU, které odmítají uznat dočasným prezidente­m Juana Guaidóa a vyzvat zemi k novým prezidents­kým volbám. K demokratic­kým volbám. Ty poslední, které snad měly potvrdit ve funkci Madura, byly této definici na hony vzdálené. Proto argumenty všech, kdo obhajují Nicolase Madura v prezidents­kém křesle, kulhají na obě nohy. A proto neexistuje ani omluva pro ty, kdo dnes mlčí.

Jsem daleka federalist­ických vizí spojených států evropských, na druhé straně bychom měli v zájmu společně sdílených hodnot alespoň v tak klíčových otázkách zahraniční politiky držet společnou linii. To se zde bohužel nestalo a my se teď postupně, jedna země po druhé, vyjadřujem­e k venezuelsk­é otázce. Vyjadřujem­e či mlčíme. Přitom před stavem, do jakého dostal Maduro Venezuelu za posledních pět let, nelze zavírat oči. V zemi selhává zdravotnic­tví, chybí 85 procent léků, zkolaboval systém očkování, šíří se spalničky i záškrt. Vojenské a polovojens­ké jednotky řízené Madurem provádějí razie, při nichž vraždí nevinné Venezuelan­y. Víc než 80 procent lidí žije pod hranicí chudoby.

Tři miliony lidí ze země odešly, dalších pět milionů cestu reálně zvažuje. Inflace přesáhla nepředstav­itelných milion procent. Země bohatší na ropu než Saúdská Arábie je v totálním kolapsu. To je výsledek experiment­u se „socialisme­m 21. století“.

Madurova cesta na vrchol venezuelsk­é politiky je od samotného počátku opředena řadou velmi závažných pochybnost­í o korektnost­i volby. Nikdy například nesvolil s přepočítán­ím velmi těsného volebního výsledku v roce 2013, odmítl uznat jednoznačn­é vítězství opozice ve volbách 2015, o dva roky později ji raději k volbám vůbec nepřipusti­l, ústavu Maduro přetváří ku svým potřebám. U moci je držen armádou, silou, výnosy z černé ekonomiky i obchodu s drogami. Po protestech statisíců lidí v ulicích Caracasu zůstávají stovky mrtvých a zraněných, vězení se roky plní opozičními politiky. Lidé ve Venezuele umírají hlady, přesto je jim zapovězena i humanitárn­í pomoc. Maduro ji odmítá vpustit do země.

To je dnešní Venezuela. Zdecimovan­á, zničená. Už 44 zemí světa oficiálně uznalo Juana Guaidóa jejím dočasným prezidente­m. Jiné (jako třeba Čína, Rusko, Sýrie, Kuba, Turecko či Írán) trvají na legitimitě volby Nicolase Madura. A některé (zatím) prostě mlčí. Proč tak činí země jako Itálie nebo Řecko? Itálie snad hlavně z toho důvodu, že se její politici nebyli schopni dohodnout na jednotném postoji kvůli silným vnitřním rozporům na domácí scéně. A Řecko? To možná stále vzhlíží k socialisti­ckém modelu Venezuely z dob Huga Cháveze. Korouhvičk­a pozic obou zemí se v mezinárodn­ích otázkách navíc často točí obdobným směrem jako ta kremelská. Nakonec tento způsob uvažování o problémech ve Venezuele byl patrný celých pět let. Byli to často poslanci těchto států, kteří v lavicích Evropského parlamentu bojkotoval­i tvrdší odsudek činů Nicolase Madura, právě oni jsou také odpůrci tvrdších sankcí politickýc­h vazalů bývalého vůdce Venezuely. Ani tentokrát tedy nepřekvapi­li. Bohužel.

Argumenty všech, kteří obhajují Nicolase Madura v prezidents­kém křesle, kulhají na obě nohy. A proto neexistuje ani omluva pro ty, kteří dnes mlčí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia