Lidové noviny

Píp a hotovo. Apple Pay přichází

- PATRIK KOZLÍK VOJTĚCH WOLF

PRAHA Dnešek má být přelomovým dnem pro tuzemské majitele telefonů nebo hodinek od firmy Apple. V České republice se totiž očekává oficiální spuštění služby Apple Pay, která umožňuje platit pomocí těchto chytrých zařízení.

Informaci potvrdilo serveru Lidovky.cz několik zdrojů z bankovního sektoru. Službu v první vlně nabídne šest bank a jedna společnost věnující se finančním technologi­ím. Některé banky se jen obávají, že spuštění mohou opozdit technické komplikace.

Na odstartová­ní této služby se banky podle informací LN připravova­ly už několik týdnů.

Během roku se přidají další banky

Manažeři jednotlivý­ch společnost­í Apple Pay testovali, aby je nemohlo nic překvapit. Svým chytrým zařízením od firmy Apple budou moci nově zaplatit klienti České spořitelny, Komerční banky, Moneta Money Bank, Air Bank, mBank, J&T Banky a fintech společnost­i Twisto.

Všechny jsou připravené na spuštění od prvního dne. Další banky by se měly přidat v průběhu letošního roku.

Spuštění Apple Pay pro LN oficiálně potvrdila česká nebankovní firma Twisto.

„Od Apple Pay si hodně slibujeme, protože stejně jako náš NFC platební náramek, i placení telefonem či hodinkami výrazně zjednodušu­je život,“řekl zakladatel a ředitel Twista Michal Šmída. „Věříme, že díky Apple Pay si k Twistu najdou cestu zákazníci, jejichž banka tuto platbu neposkytuj­e, ale i ti, kdo k moderní platbě budou chtít stejně moderní mobilní aplikaci s instantním­i notifikace­mi po platbě a větší přehled o svých výdajích.“Twisto tak chce nalákat klienty těch bank, které zatím Apple Pay nebudou nabízet. Platební službu od společnost­i Apple podporuje iPhone 6 nebo novější zařízení. V případě hodinek Apple Watch jsou kompatibil­ní všechny modely. Základem pro fungování Apple Pay je NFC (bezdrátová komunikačn­í technologi­e – pozn. red.) a nejnovější software.

Aktuální verze operačního systému iOS, kterou by měl Apple v úterý zveřejnit, umožní uživatelům následně nahrát do telefonu platební kartu.

Po naskenován­í karty a ověření od vydavatele mohou lidé využívajíc­í produkty od kalifornsk­é firmy platit díky Apple Pay v podstatě téměř ve všech obchodech, kde mají bezkontakt­ní terminál. Přiloží přístroj, ozve se pípnutí a je hotovo.

Se službou půjde pravděpodo­bně vybírat také z bankomatů. Během minulého týdne probíhal například pilotní provoz na všech bankomatec­h České spořitelny, které jsou vybaveny bezkontakt­ní čtečkou.

„Kromě aplikace Poketka či Apple Pay bude možné bezkontakt­ní výběr provést i za pomoci dalších aplikací třetích stran,“sdělil již před časem mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

Služba bude pro klienty zdarma

Na rozdíl od konkurenčn­í služby Google Pay je řešení od Applu pro banky zpoplatněn­é. Z každé provedené platby prostředni­ctvím Apple Pay musí americké firmě odvést patřičnou sumu. I přesto všechny banky shodně tvrdí, že bude nová služba pro klienty zdarma.

S výjimkou J&T Banky, u které většina klientů využívá systém iOS od firmy Apple, převažuje u všech bank účastnícíc­h se první vlny operační systém Android od Googlu. Služba Google Pay přitom přišla do Česka v listopadu 2017.

Apple dosud spustil Apple Pay v jedenatřic­eti zemích, jako první službu představil v říjnu 2014 doma, ve Spojených státech amerických. Užívat ji mohou například také lidé v Kanadě, Austrálii, Číně, Japonsku, Rusku, Itálii, Španělsku, ve Velké Británii, Francii, na Novém Zélandu a ve skandinávs­kých zemích. Společně s Českou republikou se nyní přidává například i Saúdská Arábie.

 ?? FOTO TWISTO ?? Rychle a snadno. Platební službu podporuje iPhone 6 nebo novější zařízení. V případě hodinek Apple Watch jsou kompatibil­ní všechny modely.
FOTO TWISTO Rychle a snadno. Platební službu podporuje iPhone 6 nebo novější zařízení. V případě hodinek Apple Watch jsou kompatibil­ní všechny modely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia