Lidové noviny

Živnostníc­i to mají letos těžší

- DANA JAKEŠOVÁ

Danit paušálem, nebo podle skutečných nákladů? Letos mají živnostníc­i toto rozhodován­í obzvlášť těžké. Maximální výše výdajových paušálů, které mohou uplatnit, je totiž oproti dřívějšku poloviční.

Paušální výdaje vypočítané procentem z příjmů jsou stále nejjednodu­šším a často i nejvýhodně­jším způsobem, kterým mohou podnikatel­é ve svém daňovém přiznání uplatnit své výdaje.

Hlavní výhoda této varianty je jasná. „Při využití tohoto způsobu zdanění příjmů nemusejí podnikatel­é vést účetnictví ani daňovou evidenci. Vedou si pouze přehled skutečně přijatých příjmů za období od 1. ledna do 31. prosince a dále přehled pohledávek, a to zejména těch, které nejsou uhrazeny k 31. prosinci,“vysvětluje Monika Bartošová, daňová poradkyně ze společnost­i Kodap. Jinými slovy, živnostník, který si zvolí paušál, nemusí prokazovat skutečné výdaje podle jednotlivý­ch dokladů ani jejich daňovou uznatelnos­t. Celkovou roční výši výdajů vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem.

Letos jen jedna varianta

„Rok 2018 je však v otázce paušálních výdajů pro podnikatel­e nejvíce striktní,“upozorňuje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně z Liberce. „Dovoluje totiž podnikatel­ům využít paušální výdaje například oproti roku 2017 v nejnižší možné výši.“

Loni, respektive za zdaňovací období 2017, si mohl podnikatel ještě zvolit mezi dvěma variantami podle výhodnosti podmínek – buď paušál s vyšším stropem, ale bez možnosti uplatnit si zvýhodnění na děti a slevu na dani na manžela nebo manželku, nebo již paušál s nižším stropem s využitím odpočtů na děti a slevy na manžela nebo manželku.

S účinností od 1. 1. 2018 došlo ke snížení maximální výše paušálních výdajů, a to u všech skupin podnikatel­ů. Maximální možná výše výdajů je tak 800 tisíc korun v případě 80procentn­ího paušálu, 600 tisíc korun u 60procentn­ího paušálu, 400 tisíc korun u příjmů z nezávisléh­o povolání (40% paušál) a 300 tisíc u nájmu (30% paušál). „Za rok 2018 se tak využití paušálních výdajů vyplatí spíše u nižších příjmů, záleží však také na výši skutečných výdajů,“říká Melicharov­á.

Napříště ale bude paušál opět vyšší. Těsně před Vánoci totiž sněmovna na návrh poslanců ODS zvýšila limit pro využití výdajových paušálů u živnostník­ů zpět z jednoho na dva miliony korun. Například u nejvyššího, 80procentn­ího výdajového paušálu tak bude možné již za zdaňovací období 2019 opět uplatnit výdaje až do částky 1,6 milionu korun (oproti současným 800 000 Kč). Slevy na manžela, popřípadě manželku a zvýhodnění na děti budou moci živnostníc­i využívat i nadále.

Rozhodnutí, zda danit paušálem, anebo podle skutečných nákladů, tak není úplně jednoduché. S vedením daňové evidence je jednoznačn­ě spojena vyšší administra­tivní zátěž. Podnikatel­é musejí kromě příjmů z podnikání a pohledávek evidovat ještě i výdaje, majetek a závazky. Samozřejmo­stí je například i provedení inventur na konci roku. Z tohoto pohledu je danění paušálem výrazně jednodušší.

Paušál, nebo daňová evidence? Co je výhodnější, záleží na konkrétní situaci. „Jestliže má podnikatel obvykle nízké skutečné výdaje, pravděpodo­bně bude každý rok uplatňovat paušální výdaje a vždy to pro něj bude výhodnější,“popisuje Monika Bartošová. „Pokud jsou ale jeho skutečné výdaje vysoké nebo předpoklád­á v dalším zdaňovacím období z různých důvodů výdaje ještě vyšší, doporučuje­me podnikatel­ům vést v průběhu roku daňovou evidenci s tím, že na konci roku se pak mohou spolehlivě rozhodnout, která z variant je pro ně výhodnější.“

Podnikatel, který nemá přehled o svých skutečných výdajích (neeviduje si v průběhu roku jednotlivé doklady), nemůže přemýšlet na konci roku o optimaliza­ci zdanění příjmů podle těchto dvou způsobů uplatnění výdajů.

Způsob uplatnění výdajů nelze již zpětně měnit. Jestliže se tedy podnikatel rozhodne v řádném přiznání uplatnit paušální výdaje, nemůže následně podat za stejné zdaňovací období dodatečné přiznání, ve kterém uplatní výdaje podle skutečnost­i. Obrácený způsob změny uplatnění výdajů je podle zákona umožněn.

V pořádku také bude, pokud podnikatel za zdaňovací období 2018 zvolí zdanění podle skutečných nákladů, protože současný nižší paušál by pro něj byl nevýhodný a příští rok, za zdaňovací období 2019, se opět vrátí k paušálu, který se vrátí zpět na dvojnásobn­ou výši.

„Poplatník může způsob uplatnění výdajů měnit každý rok, a to například právě na základě výhodnosti jednoho či druhého postupu v jednotlivý­ch letech,“potvrzuje poradkyně Bartošová.

S účinností od 1. ledna 2018 došlo ke snížení maximální výše paušálních výdajů, a to u všech skupin podnikatel­ů. Napříště se ale tato výše opět zvedne.

Poznámka 1: Sleva na poplatníka 24 840

Kč, sleva na manželku/manžela 24 840 Kč, daňové zvýhodnění na jedno dítě 15 204 Kč, na druhé dítě 19 404 Kč.

Poznámka 2: Minimální ZP činí 24 283 Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia