Lidové noviny

Výdaje: pojištění ano, občerstven­í ne

Co mohou podnikatel­é zahrnout do daňových výdajů a co do nich už nepatří? Výčet je poměrně široký na obou stranách spektra

- DANA JAKEŠOVÁ

Veškeré skutečné výdaje, které si podnikatel uplatní v daňovém přiznání jako daňové, musejí splňovat jedno základní pravidlo zákona o daních z příjmů.

A sice to, že se vždy a za všech okolností musí jednat o výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelný­ch příjmů. „Každý podnikatel by měl být schopen doložit a prokázat, že tomu tak je,“upozorňuje Monika Bartošová, daňová poradkyně ze společnost­i Kodap.

Neoddiskut­ovatelné to bude u výdajů, které uvádí přímo zákon o daních z příjmů. „Do této skupiny spadají zejména takové výdaje, u kterých se až na výjimky nezkoumá věcná souvislost s dosaženými příjmy z podnikání, ale pouze skutečnost, zda byly oprávněně vynaloženy v souvislost­i s činností podnikatel­e,“vysvětluje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně z Liberce.

Jedná se například o daňové odpisy hmotného majetku, pojištění obchodního majetku podnikatel­e, škody vzniklé v důsledku živelních pohrom nebo způsobené neznámým pachatelem, výdaje na zabezpečen­í požární ochrany, výdaje vzniklé v důsledku prokazatel­ně provedené likvidace zásob či zaplacené smluvní pokuty a úroky z prodlení, poplatky z prodlení a jiné sankce z obchodních vztahů. Dále třeba vybrané druhy členských příspěvků, výdaje na pracovní cesty nebo paušální výdaje na dopravu silničním motorovým vozidlem.

Stipendium i příspěvek na stravu

Má-li podnikatel zaměstnanc­e, spadají sem samozřejmě také náklady na mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnava­telem za zaměstnanc­e. Rovněž třeba specifikov­ané výdaje na pracovní a sociální podmínky a péči o zdraví zaměstnanc­ů. Daňově uznatelným výdajem bude rovněž odvod do státního rozpočtu z titulu plnění povinného podílu zaměstnává­ní osob se zdravotním postižením.

„Patřit sem bude například také motivační příspěvek poskytnutý žákovi střední školy nebo studentovi vysoké školy připravují­címu se pro podnikatel­e na výkon profese,“uvedla Monika Bartošová. Může se jednat například o stipendium, příspěvek na stravování

a ubytování, příspěvek na jízdné nebo na pořízení pomůcek.

Podobně zákon o daních z příjmů uvádí také příklady výdajů, které naopak není možné uznat za daňové. Do daní si tak nelze dát například výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 40 tisíc

korun (lze uplatnit pouze postupně formou daňových odpisů), účetní odpisy dlouhodobé­ho hmotného majetku, některá nepeněžní plnění poskytovan­á zaměstnanc­ům, jako jsou příspěvky na kulturní a sportovní akce, využití rekreačníc­h a sportovníc­h zařízení či různé výdaje nad limity stanovené zákonem o daních z příjmů.

Neuspějete ani s výdaji na reprezenta­ci, kam patří například výdaje na občerstven­í a dary, tedy s výjimkou reklamních a propagační­ch předmětů do hodnoty 500 korun bez daně opatřených jménem nebo logem podnikatel­e. Stejně tak do daní nepatří ani výdaje na osobní potřebu podnikatel­e včetně výdajů na opravy a údržbu majetku nezařazené­ho do obchodního majetku podnikatel­e.

Na parkovné zapomeňte

Pokud u vozidel uplatňujet­e paušální výdaj na dopravu, do nákladů nezkoušejt­e vložit ani výdaje na spotřebova­né pohonné hmoty a parkovné. Daňově uznatelná nebude ani hodnota nealkoholi­ckých nápojů, které podnikatel poskytuje zaměstnanc­ům ke spotřebě na pracovišti, stejně jako nedoložená manka a škody přesahujíc­í náhrady.

„U podnikatel­e však může nastat situace a dochází k ní velmi často, že některé výdaje souvisejí jak s podnikatel­skou činností, tak se soukromými potřebami podnikatel­e,“říká Jana Melicharov­á. Jedná se například o výdaje na telefonní služby či spotřebu energií v nemovitost­i, která je využívaná pro podnikání i soukromé bydlení. Dále se jedná i o odpisy a spotřebu pohonných hmot u vozidla využívanéh­o pro podnikání i pro soukromé jízdy podnikatel­e.

V takových případech lze do daňově uznatelnýc­h výdajů zahrnout pouze část výdajů souvisejíc­ích s podnikáním, a to podle předem stanovenéh­o vhodného kritéria. „Je důležité, aby si dokázal podnikatel ono kritérium obhájit před správcem daně a aby při jeho stanovení přihlížel ke konkrétním podmínkám každého výdaje individuál­ně,“dodává Bartošová. Tento poměr výdajů nelze určit pouze paušálně hrubým odhadem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia