Lidové noviny

Jágr se vrátil na led výhrou

- ANTONÍN VAVRDA

HAVÍŘOV/PRAHA Přesně 4231 diváků bylo v Havířově zvědavo na premiéru Jaromíra Jágra v letošním ročníku druhé nejvyšší hokejové soutěže, který nastoupil do soutěžního duelu přesně po roce a jednom dni. Shodou okolností naposledy hrál taktéž proti Havířovu, kdy stihl jen 92 sekund, než ho u mantinelu tvrdě narazil Marek Sikora, a pro Jágra duel předčasně skončil.

A tím i loňská sezona a dlouho to vypadalo, že možná i kariéra.

Nakonec se tak nestalo, včera se opět objevil na ledě. Přitom se vše upeklo relativně na poslední chvíli. Až včera po poledni se začaly objevovat zprávy, že by se legendární osmašedesá­tka mohla objevit konečně na ledě.

Jistotu dali kladenští Rytíři všem zhruba dvě hodiny před úvodním buly, kdy na svém facebookov­ém profilu zveřejnili sestavu pro duel 57. kola.

„Jsem hlavně rád, že jsem mohl konečně nastoupit. V mých letech není jednoduché jenom trénovat. Je pravda, že jsem za tu dobu dost přibral, nemělo cenu čekat. Máme jenom čtyři, po dnešku tři zápasy, než začne play off. To bude asi jiný rachot,“řekla hokejová legenda po zápase.

Jágr se objevil v první lajně vedle dalšího věhlasného jména – Tomáše Plekance – a osmadvacet­iletého levého křídla Antonína Melky.

Hlavní útočná letka hostí na havířovské­m ledě začala hodně zostra, už po půl minutě měla slavná „osmašedesá­tka“první šanci, jeho střela zápěstím ale skončila těsně vedle.

Byť se hrál na havířovské­m ledě především bojovný duel a byť spolu tato trojice hrála v ostrém souboji poprvé, předvedla několikrát hodně zajímavou souhru, kdy obě hvězdy hostí ukázaly svůj cit pro hru.

Plekanec s Jágrem také šéfovali první přesilovko­vé formaci Kladna, která dostala šanci se poprvé předvést ve 12. minutě. A ze všech početních výhod byla tou nejpoveden­ější. Ovšem ještě než skončila, putovala osmašedesá­tka na trestnou lavici poté, co udělala chybu na útočné modré a svou dlouhou holí musela sáhnout po záchranné brzdě a stáhnout ujíždějící­ho havířovské­ho útočníka.

Právě dvě trestné minuty byly nakonec jediným zápisem kladenskéh­o majitele do statistik celého zápasu. Mimo jiné proto, že po jeho souhře s Plekancem v 27. minutě kotouč jen těsně minul horní tyčku Bláhovy branky.

Jágra to ale mrzet nemuselo. V té době už totiž Kladenští vedli 1:0, když v závěru úvodní třetiny suverénně proměnil trestné střílení kapitán Strnad. Konečnou podobu výsledku dal ve 33. minutě zblízka Zikmund, nejlepší střelec Kladna v sezoně.

„Chtěl jsem nastoupit dřív, bohužel se to kvůli zranění pořád odkládalo. Hlavně teď potřebuju shodit kila, mám 118 kilo, to se dá těžko hrát. Ale samozřejmě se bude vše odvíjet od zdraví,“vysvětlil Jágr, proč čekal s obnovenou premiérou tak dlouho. Za Kladno totiž nastoupil už ve čtyřech duelech v přípravě, jenže 23. srpna si natrhl zadní stehenní sval. A byť se v průběhu sezony několikrát spekuloval­o, že naskočí, čekání se protáhlo na téměř šest měsíců.

„Přizpůsobi­l jsem si to tak, abych vydržel. Vyzkoušel jsem si několik prvních střídání. Silově jsem se cítil o. k. Kdybych trochu více bruslil, asi bych po první třetině odpadl. Zhoršovalo by se to a zhoršovalo. Nakonec jsem rád, že jsem se nezranil a nakonec jsme vyhráli,“dodal druhý nejprodukt­ivnější hráč NHL, který další zápas odehraje zítra doma proti Ústí nad Labem.

Středočesk­ý klub po výhře 2:0 v Havířově zůstal na čtvrtém místě tabulky, o skóre za Budějovice­mi. Druhý Vsetín má o tři body více, Jihlava o třináct.

Tři dny po svých 47. narozeniná­ch odehrál legendární hokejista Jaromír Jágr první utkání v této sezoně. V 57. kole první ligy byl u výhry Kladna na ledě Havířova 2:0.

 ??  ?? Opět ve hře. Rok a den od posledního zápasu odehrál Jaromír Jágr (stojící hráč čelem) soutěžní duel za své Kladno.
Opět ve hře. Rok a den od posledního zápasu odehrál Jaromír Jágr (stojící hráč čelem) soutěžní duel za své Kladno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia