Lidové noviny

Řekni to celou větou

Co je věta a jak se dělí větné členy ČESKÝ JAZYK 9. TŘÍDA

-

Zatím jsme se v rámci našich témat věnovali slovu a jeho charakteru. Dnes se pojďme zaměřit na uskupení slov, a sice větu, a to formou tzv. dichotomic­kých úloh.

To jsou úlohy, v nichž se v případě určitého tvrzení (zpravidla bývají v jedné otázce čtyři) rozhodujem­e mezi odpovědí

ANO a NE.

Úlohy se mohou vztahovat k určitému textu, ale mohou být také obsahově naprosto samostatné.

Zkusme si tedy takovýto typ úlohy hned na začátku na tématu syntaxe věty jednoduché. Rozhodněte, zda je tvrzení o výchozí větě pravdivé (ANO), či nepravdivé (NE).

Výchozí věta: Všichni jsme se na svatbě našich přátel dobře bavili.

1. Podmětem ve výchozí větě je zájmeno všichni. ANO – NE

2. Přísudek ve výchozí větě je tzv. přísudek jmenný se sponou.

ANO – NE

3. Výchozí věta obsahuje příslovečn­é určení místa. ANO – NE

4. Slovo našich je přívlastek neshodný. ANO – NE Odpověděli jste střídavě ANO, NE, ANO, NE? Potom jste rozhodli správně a můžete si v následujíc­ích řádcích syntax jen zopakovat.

Věnujme se tedy větné skladbě (stavbě) neboli syntaxi. Věta je syntaktick­á konstrukce, jejímž základem je základní skladební dvojice – podmět a přísudek (vyjma vět jednočlenn­ých typu: Prší.) Podmět označuje původce děje (Kdo, co?) a přísudek činnost, která je vykonávána podmětem (Co dělá podmět?). Podmět lze dělit na vyjádřený, přímo uvedený ve větě (Michal umí řídit.), a nevyjádřen­ý, který ve větě přímo uveden není (Umí řídit.).

Přísudek je dělen na slovesný, vyjádřený plnovýznam­ovým slovesem (Michal hraje hokej.), a jmenný se sponou, který je tvořen tzv. sponovým slovesem být, bývat nebo stát se, stávat se a podstatným či přídavným jménem (Michal je hokejistou. Michal se stal hokejistou.)

Další větné členy jsou označovány jako rozvíjejíc­í větné členy a řadíme mezi ně přívlastek, příslovečn­é určení, předmět a doplněk.

Přívlastek označuje vlastnosti větných členů a dělíme ho na shodný, zpravidla vyjádřený přídavným jménem (makový koláč), a neshodný, jenž je zpravidla vyjádřen jménem podstatným (koláč s mákem). K dalším typům přívlastků patří několikaná­sobný a postupně rozvíjejíc­í, volný a těsný.

Příslovečn­á určení označují okolnosti děje – čas, místo, způsob, míru, ale také účel, příčinu aj. Ptáme se na ně příslovečn­ými otázkami, jako jsou Kdy? Kam? Jak? Jak moc?. Předmětem je účastník děje, někdo, jehož se děj týká. Ptáme se na něj pádovými otázkami vyjma 1. a 5. pádu.

Nakonec je to doplněk, který rozvíjí současně podmět a přísudek (Rudolfa zvolili za císaře.)

Věta může obsahovat také další konstrukce, jako je např. přístavek – typ přívlastku shodného, který je de facto opisem určitého jména( Antonín Dvořák, nejznámějš­í český skladatel, se proslavil v USA.). Dále sem patří třeba i vsuvka, jež je doplňující informací věty, která se syntaktick­y neváže na její části (Dlužím vám, promiňte, omluvu.), či samostatný větný člen, který je předsunut před větu a na nějž je odkázáno obvykle ukazovacím zájmenem (Chrudim, ta je mým rodištěm.).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia