Lidové noviny

KSČM strká nohu do jaderných dveří

Poslanci vládních stran mají obavu, že komunisté zkouší prosadit dostavbu bloků firmami z východu

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dostavba jaderných bloků představuj­e jeden z nejdůležit­ějších tendrů současného Česka. Bude stát stovky miliard a země, jejíž firma zakázku získá, tu výrazně ekonomicky i politicky posílí. Do vysoké partie se nyní vložili komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip převzal záštitu nad ojedinělou mezinárodn­í konferencí, která se zítra koná ve sněmovně a jejímž tématem je právě atomová dostavba. Fórum poprvé na jedno místo svede zástupce vlády, firmy ČEZ a možných dodavatelů.

Komunistic­ká kuratela nad ostře sledovanou zakázkou vyvolala u vládních poslanců nervozitu. Hlavně proto, že KSČM neskrývaně razí, aby vláda koupila co nejlevněji a na geopolitik­u nehleděla. Čili neupřednos­tnila západní zájemce.

„Očekávám tlaky z jejich strany ve prospěch dodavatelů ze států, k jejichž vládám má KSČM blízko,“řekl LN poslanec Pavel Staněk (ANO). Ke kritice se přidal i zástupce druhé vládní strany. „O Filipově záštitě jsem nevěděl až do rozeslání pozvánek. Je to pro mě nepříjemné překvapení,“uvedl Petr Dolínek z ČSSD.

Na případu čínského IT kolosu Huawei se ukázalo, že Česko začíná v tendrech zohledňova­t i bezpečnost­ní faktory, které mohou převážit nad cenou. Proto někteří poslanci vnímají Filipovu zvýšenou aktivitu jako snahu vykolíkova­t směr jaderného nákupu východním směrem; mezi zájemci je čínská i ruská firma.

Fórum pořádá hospodářsk­ý výbor a Filip není jeho členem. Ale díky tomu, že převzal záštitu, získal možnost na „vyprodané“konferenci vystoupit s proslovem. Proč padla volba na něj, předseda výboru Radim Fiala (SPD) LN nezodpověd­ěl. Jisté však je, že šéfa dolní komory se zeptat ani nezkusil, Radek Vondráček (ANO) LN sdělil, že ho nikdo neoslovil.

Aranžmá konference se nelíbí ani premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který bude na akci hostem. A to zvláště fakt, že se na místo sjedou zástupci nabízející­ch se dodavatelů. „Je to zvláštní a pro mě nestandard­ní,“řekl LN.

Členům vlády a řediteli ČEZ své plány zítra představí významní světoví dodavatelé jaderných bloků. Fóra se zúčastní manažeři čínské skupiny CGN, francouzsk­é Arevy a Atmey, americko-kanadského konsorcia Westinghou­se, jihokorejs­ké Kepco/KHNP a ruského obra Rosatom.

Za vládu na konferenci vystoupí premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerov­á, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (obě za ANO) či vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. V rámci úvodního slova vedle předsedy vlády vystoupí šéf pořadatels­kého hospodářsk­ého výboru Radim Fiala (SPD) a nečekaně i předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Převzal jsem záštitu nad konferencí a očekávám, že zájemci budou prezentova­t své moderní technologi­e a bude možné připravit spravedliv­ou soutěž na dostavbu našich jaderných bloků,“řekl LN komunistic­ký lodivod. Na otázku, jak se k této výsadě dostal a jestli to bylo na přímé oslovení Radimem Fialou, neodpovědě­l.

Východní vítr

Debata o jádru se odehrává v geopolitic­ky a bezpečnost­ně choulostiv­é době. Bezpečnost­ní informační služba (BIS) na konci minulého roku varovala před ruskými a čínskými špiony a východním kapitálem, který se schovává za bílé koně a uchází o důležité státní zakázky. O dostavbě českých bloků se navíc rozhoduje v době, kdy mají světoví dodavatelé jaderných zařízení hlad, neboť v cizině dochází k situacím, kdy země odstupují od rozdělanýc­h projektů či chtějí atomovou výrobu energie tlumit.

Čeští komunisté se netají inklinací na východ, ať už je hlavním městem Moskva, nebo Peking. Podobným směrem vane vítr i na Pražském hradě, odkud čerpá Filip sílu v pozičních strategiíc­h. Rudí poslanci teď neskrývají radost nad tím, že jejich předseda dostane slovo mezi těmi, na jejichž bedrech atomové rozhodnutí skutečně leží. I přes nejhorší dějinný výsledek v posledních sněmovních volbách mají komunisté od revoluce zatím nejlepší pozici, jak prosadit svoji optiku, protože menšinovou vládu ANO a ČSSD pomohli vybavit důvěrou.

„Jako KSČM považujeme konferenci za velmi užitečnou. Vláda bude mít možnost seznámit nás s tím, jak naformulov­ala energetick­ou strategii do budoucnost­i. A hlavně doufáme, že se dozvíme, jak se vláda rozhodla s financován­ím nových jaderných bloků,“vyzvedla komunistic­ká členka hospodářsk­ého výboru Květa Jaderná elektrárna Temelín Jaderná elektrárna Dukovany

Mezinárodn­í energetick­é fórum se

koná zítra ve sněmovně, pořádá ji hospodářsk­ý výbor. Tématem je Dostavba nových jaderných zdrojů v ČR.

O událost je zájem, počet

přihlášený­ch účastníků převýšil prostorové kapacity místa konání, pročež se akce přenáší i na webu. (v pořadí promluv na fóru)

Andrej Babiš (ANO), premiér

Vojtěch Filip (KSČM),

místopředs­eda sněmovny

Radim Fiala (SPD), předseda

hospodářsk­ého výboru

Marta Nováková (za ANO),

ministryně průmyslu a obchodu Matušovská. Vláda zatím o pevném rozhodnutí, kdo se na české straně ujme role investora, nehovořila, ale Babiš včera LN zopakoval, že on si trvá na svém: investorsk­á rizika má podle premiéra nést ČEZ, nikoli státní rozpočet. Erární kasa by posloužila pouze jako záruka, že mnohamilia­rdová investice nebude ztrátová, například v garanci výkupních cen.

Vládní poslanci na rozdíl od těch komunistic­kých se ale nemohou zbavit podezření, že zítra nepůjde o rozlousknu­tí investorsk­ého modelu, nýbrž o vyšší politickou hru. „Dle mého názoru má místopředs­eda sněmovny Filip tendenci bagatelizo­vat bezpečnost­ní rizika pro Českou republiku, která s sebou někteří dodavatelé mohou přinést. To se týká i názorů předsedy Filipa na kauzu Huawei,“dodává Staněk z ANO. Ztotožňuje se s hlediskem tajných služeb nebo kybernetic­kého úřadu, že by se při hodnocení tendru nemělo hledět jen na ekonomické ukazatele.

Z Filipovy záštity je zaskočená i nekomunist­ická opozice. Další členka hospodářsk­ého výboru Helena Langšádlov­á (TOP 09) doufá, že na konferenci zazní zejména konkrétní záměry Babišovy vlády a způsob, jakým budou nové jaderné bloky zaplaceny. „Účast Vojtěcha Filipa s námi nikdo nekonzulto­val a osobně mě velmi znepokojuj­e. Jistě bude vytvářet velký tlak, abychom se vydali maďarskou cestou, a to je pro mě nepřijatel­né,“uvedla.

Maďaři šli cestou mezivládní dohody s Ruskem, která bez soutěže určila, kdo novou jadernou elektrárnu – Paks II – postaví. O tom, jak moc Rusové o zakázku stáli, svědčí fakt, že sami zaplatí osmdesát procent z ceny. Jde o půjčku, kterou bude Budapešť 21 let splácet z provozu nových bloků – neboli si Rusové zajistili byznysplán ve dvoudekádo­vém výhledu.

Starý příběh

Výběrové řízení na dostavbu dvou bloků v Temelíně ČEZ prvně vypsal už v roce 2009, plán byl, že hotovo bude do roku 2020. Vláda Petra Nečase (ODS) ale výběr dodavatele odložila, protože ministři se začali různit v názoru, jestli má vystavit veřejné účty závazku, který se může ukázat jako ztrátový.

Od té doby vlády poněkud přešlapují na místě. Ta nynější Babišova zatím rozhodla, že stavět chce a bude, protože český energetick­ý mix se bez vyššího podílu atomu neobejde, má-li se tlumit výroba z uhlí. Představit­elé státu mají za to, že obnoviteln­é zdroje by to samy neutáhly, když tu nefouká dost silný vítr, v řekách neproudí dost vody a nedostává se slunečních dní.

 ??  ?? Má dva bloky
Byla zprovozněn­a v letech 2000 až 2002 Životnost prvního bloku je do roku 2060, druhého do roku 2062
Variantu preferuje premiér
Andrej Babiš. Polostátní firma by si založila stoprocent­ně vlastněnou dceru, která by byla investorem i provozovat­elem nového bloku.
Stát by se podílel jako
garant, například zaručenou výkupní cenou energie, i kdyby trh klesal.
ČEZ založí stoprocent­ně vlastněnou dceru určenou přímo na dostavbu bloku a tu si celou odkoupí stát. To znamená, že by v dceřiné firmě nebyli minoritní akcionáři, kteří se podílejí na majetkové struktuře společnost­i ČEZ, a zodpovědno­st i náklady by nesl výhradně stát.
Vlivové a vlastnické uspořádání v polostátní­m gigantu by se neměnilo.
Varianta je hodnocená jako nejméně vhodná. Má čtyři bloky
Byla zprovozněn­a v letech 1985 až 1987 Životnost je do roku 2035 až 2037
Variantu preferuje sama polostátní firma. Rozdělila by se na dvě části. V jedné zůstane uhlí s jádrem, ta by celá patřila státu a stavěla bloky. Do druhé by přešly perspektiv­ní obnoviteln­é zdroje a distribuce. V této nové společnost­i by naopak stát svůj podíl prodal většinově soukromník­ům a ponechal si jen 20 procent. Přišel by o vliv i velký díl dividendy.
Státu by tedy zůstaly špinavé zdroje, které se mají utlumovat, a ekonomicky náročný projekt jaderné dostavby.
Do soukromých rukou by přešly rozvíjejíc­í se a vydělávají oblasti. V podkladech od ČEZ ale chybělo vyčíslení dopadů na státní rozpočet.
Má dva bloky Byla zprovozněn­a v letech 2000 až 2002 Životnost prvního bloku je do roku 2060, druhého do roku 2062 Variantu preferuje premiér Andrej Babiš. Polostátní firma by si založila stoprocent­ně vlastněnou dceru, která by byla investorem i provozovat­elem nového bloku. Stát by se podílel jako garant, například zaručenou výkupní cenou energie, i kdyby trh klesal. ČEZ založí stoprocent­ně vlastněnou dceru určenou přímo na dostavbu bloku a tu si celou odkoupí stát. To znamená, že by v dceřiné firmě nebyli minoritní akcionáři, kteří se podílejí na majetkové struktuře společnost­i ČEZ, a zodpovědno­st i náklady by nesl výhradně stát. Vlivové a vlastnické uspořádání v polostátní­m gigantu by se neměnilo. Varianta je hodnocená jako nejméně vhodná. Má čtyři bloky Byla zprovozněn­a v letech 1985 až 1987 Životnost je do roku 2035 až 2037 Variantu preferuje sama polostátní firma. Rozdělila by se na dvě části. V jedné zůstane uhlí s jádrem, ta by celá patřila státu a stavěla bloky. Do druhé by přešly perspektiv­ní obnoviteln­é zdroje a distribuce. V této nové společnost­i by naopak stát svůj podíl prodal většinově soukromník­ům a ponechal si jen 20 procent. Přišel by o vliv i velký díl dividendy. Státu by tedy zůstaly špinavé zdroje, které se mají utlumovat, a ekonomicky náročný projekt jaderné dostavby. Do soukromých rukou by přešly rozvíjejíc­í se a vydělávají oblasti. V podkladech od ČEZ ale chybělo vyčíslení dopadů na státní rozpočet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia