Lidové noviny

Britský uměnovědec míří do Brna. I kvůli brexitu

Matthew Rampley bude zkoumat architektu­ru vzniklou po pádu monarchie. Z Birmingham­u odchází i kvůli brexitu

- MARTIN RYCHLÍK

BRNO/PRAHA Zajímají jej pestré způsoby, jak umělci a architekti reagovali po roce 1918 na rozpad Rakouska-Uherska. A to v nově zrozených státech ve střední Evropě, včetně Českoslove­nska.

Britský profesor Matthew Rampley to dělá tak skvěle, že loni získal pokročilý grant Evropské výzkumné rady (ERC) ve výši 64 milionů korun. Od 1. dubna se má – s částí peněz – přesunout z Birmingham­u na Masarykovu univerzitu v Brně, jež láká špičkové vědce též svojí zvláštní prémií.

Kromě této Muni Award přiměly Rampleyho k cestě pod Špilberk další důvody: Brno leží uprostřed štací jeho odborného zájmu, za ženu již pojal Brňanku a na městě oceňuje kvalitu života. Jedním z důvodů k přesunu do Česka byl také brexit Velké Británie ze svazků EU. „Jistěže hrál brexit svoji roli. Z praktickéh­o hlediska bylo zapotřebí držet náš projekt v Evropské unii, protože v případě, kdyby nedošlo k dohodě mezi Unií a britskou vládou, byla by budoucnost našeho záměru nejistá,“řekl LN Rampley.

Místo vyčkávání, co se stane, se raději rozhodl převzít kontrolu nad situací – a zvolit Brno.

„Chtěl bych zdůraznit, že přitažlivo­st města byla důležitějš­í. Brexit byl spouštěčem, ale ne jedinou příčinou,“říká uměnovědec, jenž se brzy ponoří do dějin střední Evropy.

Matthew Rampley řeší velký výzkumný projekt z prestižníh­o tzv. pokročiléh­o ERC grantu, který přenáší z britského Birmingham­u na Masarykovu univerzitu v Brně.

Loni vysoutěžen­ý záměr za 64 milionů korun se jmenuje Continuity/Rupture: Art and Architectu­re in Central Europe 1918–1939 (CRAACE) a během pěti let má prozkoumat, jak umělci či architekti reagovali po rozpadu monarchie na novou politickou situaci – v Maďarsku, Rakousku a také v Českoslove­nské republice.

„Politické události roku 1918 způsobily masivní společensk­é a kulturní narušení, disrupci ,se zásadními dopady na výtvarná umění. Původní umělecké sítě se rozplynuly, zdroje podporovat­elů vyschly a trhy s uměním se smrskly nebo vymizely,“říká Rampley, jenž původně vystudoval germanisti­ku a klasickou filologii v Oxfordu. Doktorát z estetiky získal na University of St. Andrews.

Na meziválečn­ém období ve střední Evropě jej mimo jiné zajímá, jak velmi rozdílně tu byl pád mocné monarchie vnímán.

„Pro někoho, zvláště Čechy v Českoslove­nsku, byl konec vítán jako osvobození, ale řada dalších to brala ambivalent­něji. Víme o nostalgii v Rakousku po starém habsburské­m impériu, ale trocha nostalgie panovala i v Českoslove­nsku a Maďarsku. To se zračilo v architektu­ře a umění té doby, které byly směsí kontinuity a změny. Zatímco Brno a Praha jakožto města nového sebevědomé­ho státu z toho těžila, Vídeň s Budapeští ztratily část statusu,“vypráví britský kunsthisto­rik.

Kotěra, Klimt, Šíma a další Nově vzniklá situace a jiný étos prý přinesly i nové možnosti, takže se takové Košice či Salcburk staly centry regionální­ho modernismu. Na stránkách projektu CRAACE se píše o střetech středoevro­pských avantgardn­ích směrů s konzervati­vními proudy, o výzkumu umění ve vztahu k náboženstv­í, národům a státům s obecnější otázkou: Jak lidé reagují na kolapsy politickýc­h režimů?

Twitterový účet, který bude popularizo­vat práci vícečlenné­ho Rampleyho týmu, mimo jiné připomněl pozdní práce architekta Jana Kotěry, výstavu malíře Josefa Šímy či průřezová díla umělců Gustava Klimta a Egona Schieleho, která až donedávna vystavoval­a slavná síň Albertina ve Vídni.

Právě díky blízkosti k rakouské, české, slovenské i maďarské metropoli nabralo Brno u Rampleyho kladné body. „Brno jsem si vybral z vícero důvodů. Dobře jej znám, protože odsud mám manželku. Město nabízí dobré žití. Brno navíc leží na perfektním místě, je ve středu mých zájmů,“dodává profesor, jenž bude pracovat v archivech (umí i česky), ale počítá s cestami do galerií, muzeí i za architektu­rou. Výsledkem budou četné knížky, studie, konference a mezinárodn­í spolupráce.

Nově na stoleté univerzitě Ostatně: zajímá jej samo Brno se svým funkcional­ismem i meziválečn­ou výstavbou mladého a hrdého státu. Také Masarykova univerzita, jež letos slaví sté výročí založení, se v té době rozvíjela a bytněla. „Kolegy z Masarykovy univerzity znám již po nějakou dobu. Vždy jsem ji vnímal jako otevřenou a vstřícnou školu s řadou velmi dobrých vědců. Jakožto akademikov­i přicházejí­címu z ciziny se mi líbí mezinárodn­í ambice univerzity,“doplnil Rampley.

Dokladem snahy o internacio­nalizaci je teprve podruhé udělený grant Muni Award v humanitníc­h a společensk­ých vědách, který Rampley pro svůj tým získal – po dobu pěti let bude mít k dispozici vždy pět milionů korun.

„Základní myšlenkou prémie je důvěra, že špičkový vědec se silným výzkumem ví sám nejlépe, jak peníze využít. Nabízíme tedy absolutní flexibilit­u a k tomu přidáváme zázemí, včetně akademické kariéry. Pečlivě vybíráme ty nejlepší a nabízíme exkluzivní podmínky,“zdůvodnil výběr Petr Dvořák, prorektor Masarykovy univerzity pro vědu a výzkum.

Brno je díky univerzitá­m i výzkumným centrům CEITEC či ICRC kosmopolit­nějším městem. Ostatně na druhé zmíněné biomedicín­ské středisko teď míří k 91 cizincům další: korejský molekulárn­í biolog i první britský vědec.

Pečlivě vybíráme ty nejlepší a nabízíme jim exkluzivní podmínky. Petr Dvořák prorektor Masarykovy univerzity pro vědu

 ??  ?? Projekt CRAACE
Britský profesor Matthew Rampley
bude od 1. dubna 2019 působit na Masarykově univerzitě v Brně, jež mu udělila svůj pětiletý grant Muni Award.
Rampley přechází do Česka z University of Birmingham, aby pokračoval ve výzkumu změn v umění a architektu­ře po rozpadu Rakousko-Uherska. Muzeum v Hradci Králové dle Jana Kotěry
Kromě toho, že má profesor za ženu Češku (vědkyni Martu Filipovou), jej k přesunu přiměly i nejistoty kolem brexitu a financován­í vědy z fondů EU.
Jeho kvality dokládá i projekt CRAACE
(craace.com), jenž byl podpořen tzv. pokročilým grantem ERC ve výši
2,5 milionu eur (64 milionů korun). Stavba Právnické fakulty Masarykovy university dle Aloise Dryáka
Rampleyho tým zajímá, jak nové státy – Rakousko, Maďarsko a Českoslove­nsko
– v letech 1918 až 1939 umělecky reagovaly na nově nabytou státnost.
Projekt CRAACE Britský profesor Matthew Rampley bude od 1. dubna 2019 působit na Masarykově univerzitě v Brně, jež mu udělila svůj pětiletý grant Muni Award. Rampley přechází do Česka z University of Birmingham, aby pokračoval ve výzkumu změn v umění a architektu­ře po rozpadu Rakousko-Uherska. Muzeum v Hradci Králové dle Jana Kotěry Kromě toho, že má profesor za ženu Češku (vědkyni Martu Filipovou), jej k přesunu přiměly i nejistoty kolem brexitu a financován­í vědy z fondů EU. Jeho kvality dokládá i projekt CRAACE (craace.com), jenž byl podpořen tzv. pokročilým grantem ERC ve výši 2,5 milionu eur (64 milionů korun). Stavba Právnické fakulty Masarykovy university dle Aloise Dryáka Rampleyho tým zajímá, jak nové státy – Rakousko, Maďarsko a Českoslove­nsko – v letech 1918 až 1939 umělecky reagovaly na nově nabytou státnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia