Lidové noviny

Ve Studénce selhaly kontroly, tvrdí znalkyně

- NOVÝ JIČÍN

Při rekonstruk­ci silničního mostu ve Studénce na Novojičíns­ku, který se v roce 2008 zřítil a do jeho trosek narazil rychlík, pravděpodo­bně selhaly kontrolní mechanismy. Vyplynulo to z vyjádření soudní znalkyně Miloslavy Pošvářové. Při hlavním líčení u Okresního soudu v Novém Jičíně poukázala i na další pochybení, například v komunikaci mezi firmami, nedostateč­né zkušenosti projektant­a či špatně zvolenou technologi­i pro manipulaci s mostovkou. Neštěstí nepřežilo osm lidí, další desítky utrpěly zranění.

Problemati­cký most

„Stavební dozor nevykonáva­l činnost tak, jak měl. Nebyl nikdo, kdo by kontrolova­l dodržování bezpečnost­ních předpisů. Projektant neměl s takovou rekonstruk­cí zkušenosti. Věnoval se novostavbá­m. Tento most byl v provozu 50 let a měl své problémy,“uvedla Pošvářová. Řekla také, že se na stavbě nedodržova­ly předepsané normy a chyby se hromadily. „V každé fázi se mohly práce zastavit, pochybení napravit. To se ale nikdy nestalo. Riziko gradovalo, až most spadl,“uvedla před soudem, který se železniční­m neštěstím zabývá už podruhé. První rozsudek zprostil obžaloby všech deset obžalovaný­ch. Krajský soud v Ostravě ho loni zrušil a nařídil nové projednání.

Soud znovu vyslechne všechny soudní znalce. Včera vypovídají­cí znalkyně Pošvářová uvedla, že chyby jdou na vrub investora stavby, kterým byl Moravskosl­ezský kraj, stavební i technický dozor. „Měly se na stavbě podílet a pokud to nedělaly, je to jejich pochybení,“řekla. Podle ní selhal i drážní dozor, který kontrolova­l práci nad tratí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia