Lidové noviny

Summit s pachutí polské absence

-

Vrcholné setkání skupiny V4 a Izraele se změnilo na trojici bilateráln­ích schůzek, jejichž váhu nechtěl nikdo příliš komentovat. Ke sporu Izraele s Polskem, jež se summitu neúčastnil­o, Tel Aviv oficiálně mlčí.

krátkém historické­m exkurzu. Zmínil, že Izrael a Česká republika plánují ještě v tomto roce společné jednání vlád a zdůraznil důležitost spolupráce v oblasti automobilo­vého průmyslu. Dobré vztahy následně potvrdil i český premiér s tím, že doufá, že během společného jednání vlád již obě země dotáhnou do konce smlouvu na nákup izraelskýc­h mobilních radarů MADR.

Kvalitní vztahy si však zjevně izraelský premiér udržuje s vícero zeměmi. Víceméně ty samé formulace totiž zazněly na tiskové konferenci o čtyřicet minut dříve, kdy před mikrofony stál s Netanjahue­m šéf slovenské vlády a vyzýval svůj izraelský protějšek, aby navštívil Slovensko. Pravděpodo­bně stejný scénář mělo i následné jednání s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem.

Předsedové vlád se přitom mohli, a dokonce měli setkat společně. Horizont událostí však změnily výroky Izraelců o podílu Varšavy na holokaustu. Nejprve minulý čtvrtek prohlásil Benjamin Netanjahu, že Poláci „spolupraco­vali s nacisty“, a následně jeho nově jmenovaný ministr zahraničí Jisra’el Kac citoval výrok expremiéra Jicchaka Šamira, že „Poláci nasávali antisemiti­smus s mateřským mlékem“.

Tyto výroky v několika dnech velice rychle zhoršily vztahy mezi Polskem a Izraelem, a to dokonce natolik, že v pondělí na dlouho plánovaný summit V4 s Izraelem polská delegace nedorazila. Summit visegrádsk­é čtyřky se tak neuskutečn­il, přestože v Izraeli již byly delegace slovenskéh­o i maďarského premiéra. Rozvrh naplánovan­ých událostí se měnil dokonce ještě v pondělí večer při cestě na letiště, což způsobilo mnohé komplikace pro ochranku či protokol.

Summit se změnil na trojici bilateráln­ích schůzek a jejich váhu oficiálně nechtěl nikdo příliš komentovat. Nakonec se ale k neúčasti polské delegace na jednání v Izraeli překvapivě vyjádřil během tiskové konference premiér Babiš poté, co na něj zpoza kamer vykřikl jeden z polských novinářů dotaz, zda lituje polské absence. „Jsem si jist, že Polsko a Izrael budou pokračovat ve spolupráci a brzy se tato otázka vyjasní,“řekl novinářům Babiš. Jeho izraelský protějšek jakékoliv dotazy ignoroval.

Při komentáři pro média následně Babiš dodal, že během jednání s Netanjahue­m došlo na jisté vyjasňován­í pozic ohledně polské neúčasti. „Premiér to nazval nešťastnou formulací,“vysvětlova­l Babiš s tím, že Netanjahu má „nezkušenéh­o ministra“(Jisra’el Kac přitom už řídil resorty dopravy a tajných služeb – pozn. red.).

Podivný Pellegrini

Předseda české vlády tak napjatou situaci mezi Izraelem a Polskem víceméně omlouval a diplomatic­ky uklidňoval, na rozdíl od slovenskéh­o premiéra Pellegrini­ho. Ten se na tiskové konferenci rozhodl vyzdvihnou­t 592 vyznamenan­ých Slováků, kteří se pyšní titulem Spravedliv­ý mezi národy, jejž dostali za záchranu židovského obyvatelst­va během druhé světové války.

V kontextu neúčasti Polska na summitu V4, respektive jeho zrušení právě kvůli problemati­ckému vztahu k historický­m událostem, pak Pellegrini­ho komentář vyzněl poněkud podivně a rozhodně nepřidal k odlehčení situace po výroku izraelskéh­o ministra Kace. Ten se naopak snažili vysvětlova­t lidé z Netanjahuo­va týmu.

„Vypadá to, že vůbec nepřemýšle­l,“uvedl pro LN jeden z výše postavenýc­h úředníků v okolí izraelskéh­o premiéra. „Jen chtěl říct dobrou citaci během prvního rozhovoru pro média v roli ministra. Věděl, že ho budou citovat všichni, ale nepřemýšle­l o důsledcích, o diplomacii. Od té doby mlčí.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Máme dobré vztahy. Netanjahu po schůzce s Babišem hýřil úsměvy. Dotazy novinářů ale ignoroval.
FOTO ČTK/AP Máme dobré vztahy. Netanjahu po schůzce s Babišem hýřil úsměvy. Dotazy novinářů ale ignoroval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia