Lidové noviny

Pět let od Majdanu: rozhodla střelba do lidí

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA „Byl to šok, když najednou začali střílet na neozbrojen­é lidi,“líčí pro LN účastník událostí na Majdanu Oleg Sobčenko okamžik, kdy před pěti lety zasáhli do událostí na kyjevském náměstí Nezávislos­ti odstřelova­či. Střelba do lidí znamenala přelom, po kterém už nebylo návratu, a vše nakonec skončilo svržením režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Památku 104 obětí Majdanu, z nichž většina zahynula právě v důsledku palby odstřelova­čů, včera uctil v Kyjevě předseda Evropské rady Donald Tusk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko při té příležitos­ti podepsal zákon, který zakotvuje cestu do Evropské unie a Severoatla­ntické aliance přímo do ukrajinské ústavy.

Kolem střelby panuje dodnes řada otazníků a konspiračn­ích teorií, přestože prokuratur­a půldruhý měsíc po tragických událostech ukázala na viníka. Střílet měli policisté z kyjevské speciální jednotky Berkut za podpory oddílu Alfa tajné služby SBU. Rozkaz prý vydal Janukovyč a vše režírovali ruští agenti. „Mělo to proběhnout podle putinovské­ho scénáře, kdy by střelba vyústila do masivní odvety národa a následného krveprolit­í. K tomu díky soudnosti našich politiků nedošlo,“říká Sobčenko.

Definitivn­ě ale činy Majdanu vyšetřeny nebyly a ze 4700 epizod, kterými se policie zabývala, vzešlo jen devět rozsudků vězení. „Stát by měl chránit vyšetřovat­ele před politickým­i tlaky a poskytnout jim materiální podporu i pravomoci, aby mohli plnit své úkoly,“kritizoval­a pomalý postup šetření nevládní organizace Amnesty Internatio­nal.

Úctu obětem vyjádřil přímo na Majdanu také Donald Tusk. „Chci vám poděkovat za vaši odvahu. Chlapci vstoupili do panteonu nejen ukrajinský­ch, ale i evropských hrdinů,“prohlásil následně v ukrajinšti­ně při projevu v parlamentu.

Na parlamentn­í schůzi zasvěcené pátému výročí událostí na Majdanu pak prezident Porošenko slavnostně podepsal zákon, který včleňuje do ústavy směřování do NATO a EU. „Ne později než v roce 2023 bychom chtěli podat žádost o členství v Unii a obdržet plán pro přičlenění k Severoatla­ntické alianci,“prohlásil.

Trnitá cesta do Evropy

Že cesta do EU nejde Ukrajině úplně hladce, se lze přesvědčit třeba při přejezdu hranice Ukrajiny se státy Unie. Pro Ukrajince sice už rok a půl platí bezvízový styk, ale přechodů je málo, čekají se mnohahodin­ové fronty, vlaků jezdí minimum. Infrastruk­tura je na Ukrajině v neutěšeném stavu, potíže má legislativ­a, velmi rozšířená je korupce. Přesto země navzdory černým předpovědí­m drží pohromadě. „Vaše reputace je velmi vysoká nejen v Bruselu, ale i ve všech metropolíc­h EU,“potěšil Ukrajince Tusk. Ukrajinská ekonomika se v poslední době orientuje na Západ a veřejnost tuto cestu podporuje. Proevropsk­ou orientaci projevuje podle nejnovější­ho výzkumu společnost­i GfK Ukrajina 54 procent lidí, euroskepti­ků je necelých deset procent. Přitom téměř dvě třetiny oslovených prozápadní směřování ještě nijak nepocítilo. Možná příznačné je, že ze zahraniční­ch lídrů má mezi lidmi největší sympatie běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ukrajinská média to interpretu­jí tak, že lidé chtějí vládce s autoritou Lukašenka, který by je dovedl do Evropy.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia