Lidové noviny

Změňte daně, žádají Francouzi

- ŠTĚPÁNKA STROUHALOV­Á

Do národní debaty o směřování Francie se v posledních týdnech zapojilo již 7500 místních iniciativ. Podnikatel­é a šéfové malých a středních firem požadují spravedliv­ější ekonomický systém hlavně v oblasti daní.

inzerce SAINT-LAURENT-DU-VAR Velká národní debata ve Francii vkročila do své druhé poloviny. Uprostřed ledna ji inicioval prezident Emmanuel Macron v reakci na požadavky hnutí takzvaných žlutých vest na daňovou spravedlno­st. Diskuse, do níž se může zapojit každý občan země, potrvá ještě necelý měsíc. Zatím se těší hojné účasti, setkání provázejí po celé Francii vzedmuté výměny názorů. Dochází také k emotivním momentům, vše ale zpravidla zůstává v rovině konstrukti­vních návrhů.

Tak jako minulý víkend v třicetitis­ícovém městě Saint-Laurent-du-Var nedaleko jihofranco­uzského Nice. Ve zcela zaplněném konferenčn­ím sále v budově na okraji místní komerční zóny se sešlo 215 lidí. Byli to zpravidla místní podnikatel­é, řemeslníci či zástupci svobodných povolání.

„Já bych navrhla všem vysokým funkcionář­ům z Paříže, kteří nám předkládaj­í normy, aby povinně strávili jednou za rok týden v terénu, v našich firmách,“ozvala se hned na úvod žena v poslední řadě, která se blíže nepředstav­ila. Rozvířila tím sérii diskusních příspěvků, kdy mikrofon putoval z ruky do ruky: „Je potřeba, aby lidé ze zahraničí, kteří k nám přijedou pracovat, podléhali stejnému zdanění a poplatkům jako Francouzi,“požadoval truhlář z Antibes.

O hnutí žlutých vest, jež se se svými už čtvrt roku trvajícími protesty o současnou debatu zasloužilo, se jako první zmínila majitelka karosárny: „Je to dobré hnutí, které seskupuje lidi proti vládě, vzniká nové bratrství,“pochvalova­la si. „Ale paní, viděli jsme lidi, kteří požadují cokoliv, prostě jsou proti, bez konkrétníh­o návrhu, to je snadné,“reagoval na ni vzápětí starší podnikatel. Po chvilce se k němu přidal advokát, jenž připomněl, že lidé se mohou vyjadřovat již dávno prostředni­ctvím zavedených institucí a svých volených zástupců, příležitos­t prý ale nevyužívaj­í. „Jen málo lidí se zapojuje do místního života a jeho existující­ch struktur,“dodal.

Souvisí to zřejmě s profesemi přítomných. Nejvíce požadavků se týkalo budoucí podoby francouzsk­ého daňového systému. Padaly proto návrhy, aby daňová povinnost platila pro všechny, snížila se sazba DPH na zboží základní potřeby na pět procent a naopak se zvýšila daň na luxusní zboží až na 33 procent. „A nakonec navrhuji daň na umělou inteligenc­i a roboty, kteří nás připravují o práci,“uzavřela své vystoupení žena, jež se představil­a jako majitelka čistírny v Cannes.

Má debata smysl?

Podle průzkumu veřejného mínění společnost­i OpinionWay považují dvě třetiny Francouzů debatu za „dobrou věc“. Pozitivní názor sdílí 57 procent respondent­ů, kteří podporují hnutí žlutých vest, ale ještě více těch, kteří je nepodporuj­í – 81 procent. Nový průzkum veřejného mínění agentury Elabe z minulé středy také ukazuje, že více než polovina Francouzů si přeje konec sobotních demonstrac­í. Daleko větší je ale skepse, pokud jde o otázku, jak prezident Macron a jeho vláda s výsledky národní debaty naloží. Až dvě třetiny Francouzů si myslí, že je vedení země příliš v potaz brát nebude.

„Emmanuel Macron navrhl iniciativu, aby utlumil vztek žlutých vest, jejichž hnutí vzniklo jako reakce na reprezenta­tivní demokracii, která v jejich optice nefunguje dobře. Dlouho přehlížené problémy střední třídy vedly k tomu, že se dnes tato početná populace cítí opuštěná,“řekl pro LN místopředs­eda rady departemen­tu Alpes-Maritimes Bernard Asso, který zastupuje opoziční francouzsk­é Republikán­y.

Podle jeho slov ale exploze násilí, podpora ultralevic­ových proudů a antisemiti­smus v minulých dnech původní iniciativu kompletně zamlžily. „Může naše demokratic­ká země tolerovat, že tato menšina bude vládnout ulicím?“pokládá si politik řečnickou otázku.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO REUTERS ?? Žluté vesty, vpřed! velí nespokojen­ým Francouzům na fresce v ulicích Paříže Mariana, symbol revoluce
FOTO REUTERS Žluté vesty, vpřed! velí nespokojen­ým Francouzům na fresce v ulicích Paříže Mariana, symbol revoluce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia