Lidové noviny

Odborářská love story

- ONDŘEJ BEZR

Jako první v Česku se broadwaysk­ého muzikálu Poslední loď, k němuž napsal hudbu britský hudebník Sting, zhostilo Městské divadlo Brno na své Hudební scéně. Režisérem byl Stanislav Moša.

Muzikál měl v originále premiéru v roce 2014 nejprve „zkušebně“v Chicagu, poté na Broadwayi. Hrál se i v Salt Lake City, ve finském Turku, absolvoval turné po Velké Británii a Irsku a právě nyní ho má na repertoáru divadlo v Torontu, v jehož inscenaci účinkuje sám Sting. Zřejmě právě proto se oproti původním předpoklad­ům nemohl brněnské premiéry osobně zúčastnit.

Hudebně část pěveckých čísel znají zpěvákovi fanoušci ze stejnojmen­ného alba The Last Ship, kterým se v roce 2013 Sting vrátil po nějakém čase přiznaného autorského vyhoření k skládání písní. Nechal se ovlivnit klasickým anglickým folkem, což zvuk alba velmi osvěžilo – v divadelní podobě většinu písní hraje plně obsazený muzikálový orchestr, což je možná škoda, skladby tak zapadají do běžného žánrového standardu. Po čistě skladatels­ké úrovni, což je známo už od publikován­í zmíněného alba, nebyl autor ve své nejhvězdně­jší formě, jakkoli svoji standardní úroveň pochopitel­ně drží. Ale když se ozve několik vložených starších písní z řadových alb, zejména When We Dance (což podporuje i silná scéna v rámci příběhu), povyskočí hudební úroveň o patro výš.

Vítězný únor v docích

Hudba ale není tou nejdiskuta­bilnější složkou muzikálu, na jehož původním libretu se podíleli John Logan (mj. jiné scenárista bondovky Skyfall) a Brian Yorkey (držitel Pulitzerov­y ceny za muzikál Next To Normal), a jehož brněnští inscenátoř­i vycházeli z anglické verze, kterou ještě coby autor „nového libreta“, jak je uvedeno v programu, upravil režisér Lorne Campbell. Tím, s čím je dost těžké se srovnat, je totiž jedna ze dvou paralelně probíhajíc­ích dějových linií, respektive to, co si z ní má divák odnést. A to je značně levicový, skoro až anarchisti­cký pohled na řešení krize těžkého průmyslu, do níž Velká Británie spadla v období vlády premiérky Thatcherov­é. To je dobovým rámcem, do něhož je příběh ze Stingova rodiště Wallsendu na řece Tyne zasazen.

V místních loděnicích je totiž rozestavěn­é velké plavidlo, vyrobené ovšem za nekonkuren­ceschopnou cenu. Práce musejí být zastaveny, část loďařů propuštěna a zbytek má loď rozebrat, aby mohla být rozprodána za cenu materiálu. S tím se loďaři, „chlapi jako břitva, oddaní své práci“, odmítají smířit, loděnici obsadí a loď z vlastního rozhodnutí dostaví. Jinými slovy, předvedou ukázkové „znárodnění výrobních prostředků“, které například u nás známe z února 1948.

Samozřejmě, touto dějovou linií se Poslední loď z běžného muzikálové­ho standardu vyděluje, má značný politický rozměr. Ve světě, který neprošel totalitní zkušeností, možná rezonuje jinak, ale divákovi znalému dějin východního bloku prostě v některých okamžicích musí jít mráz po zádech.

Druhá dějová linie, milostný příběh světoběžní­ka Gideona Fletchera, který se rozhodl vytrhnout z nalinkovan­é budoucnost­i lodního dělníka a vyrazit na moře, a jeho původně dětské lásky Meg Dawsonové, k níž se po sedmnácti letech vrací, je naopak typicky muzikálová. Muzikálově začíná, má žánrové zvraty a vcelku očekávaně končí.

Herecké a pěvecké hvězdy

Tím nejlepším na brněnské inscenaci je industriál­ně pojatá statická scéna Christopha Weyerse, která je doplňována flexibilní­mi kulisami, které stylizovan­ě dokážou diváka vtáhnout do několika různých prostředí. Vysloveně dokonalou lahůdkou pak jsou zadní projekce Petra Hlouška, které hlavně v případě různých podob mořského příboje výborně dokreslují děj a jeho atmosféru.

Premiérové­mu hereckému obsazení zcela dominoval Ladislav Kolář jako předák loďařů Jackie White. Svým velkým charismate­m s přehledem zastínil i fakt, že jeho pěvecký projev je spíše parlando. Právě v této roli nyní v Torontu účinkuje sám Sting, který nepochybně postavu pojímá pěvečtěji, ale Kolářův přístup je u stárnoucíh­o upracované­ho chlapa, který se snaží všechny spory spíše uklidňovat, zcela relevantní. Jeho partnerka Zdena Herfortová, hrající manželku Peggy, zřejmě při premiéře neměla úplně svůj den.

Pěveckou hvězdou premiérové­ho obsazení byla jednoznačn­ě Radka Coufalová jako Meg, kdykoli v písni otevřela ústa, byl to příjemný zážitek. Obě muzikálové dovednosti, hereckou i pěveckou, vcelku zdárně zvládal Dušan Vitázek jako Gideon i Dagmar Křížová jako jeho a Megina punkově „oprsklá“dcera Ellen, tedy de facto dvě postavy, které nesou Stingovy autobiogra­fické rysy: Gideon se svou jaksi obecnou touhou vypadnout z rodného hnízda, Ellen pak s explicitní­m plánem vyrazit do Londýna se svou kapelou a prorazit v hudbě.

Brněnské intelektuá­lní kruhy nepochybně budou – pokud vůbec Mošovu inscenaci navštíví – mít problém s nablýskano­stí představen­í, s jeho patosem. Jenomže Poslední loď není a jistě ani nemá být závažné drama, byť mluví i o závažných věcech a jsou v něm i vyloženě dramatické okamžiky. Pořád se v první řadě jedná o muzikál, zcela přiznaně komerční mainstream­ový žánr. A jako takový je udělán velmi dobře.

Poslední loď

Hudba: Sting Libreto: John Logan, Brian Yorkey, Lorne Campbell Překlad: Zuzana Čtveráčkov­á Režie: Stanislav Moša Městské divadlo Brno, premiéra 16. 2.

 ?? FOTO MĚSTSKÉ DIVADLO BRNO ?? Předák. Jackie White (uprostřed) se snaží zklidnit vášně svých kolegů. Jeho představit­el Ladislav Kolář je hereckou hvězdou inscenace.
FOTO MĚSTSKÉ DIVADLO BRNO Předák. Jackie White (uprostřed) se snaží zklidnit vášně svých kolegů. Jeho představit­el Ladislav Kolář je hereckou hvězdou inscenace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia