Lidové noviny

Mobilní horký brambor

Ať už jsou příčiny drahých mobilních dat jakékoliv, může za ně stát, nikoliv zákazníci

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

Čeští ministři průmyslu a obchodu a další představit­elé MPO očividně velmi rádi páchají kariérní sebevraždy skrze svá vyjádření k situaci na trhu mobilních služeb v České republice. Jinak si snad ani nedávný výrok ministryně Marty Novákové, který má nakonec být vytržený z kontextu, vysvětlit nelze.

Na ceny mobilních dat dojel v únoru 2017 tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zajistit levnější volání, SMS a hlavně mobilní data nedovedl, i když to měl za úkol. Navíc to za jeho působení vypadalo, že se MPO zastává spíše operátorů než zákazníků. Korunu tomu nasadil tehdejší Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl, který proslul výrokem o tom, že pokud chtějí mít Češi ceny mobilních dat jako v Polsku, mají se vydat právě tam. Mládek mu za toto vyjádření udělil důtku, ale to bylo v jeho boji s mobilními operátory vše.

Před časem si dal za úkol snížení cen dat i sám Andrej Babiš. A zatím se mu v tomto boji také nijak nedaří. A jak se zdá, jeho politickou kariéru zrovna tento detail asi neovlivní. Namísto něj je tu ale někdo jiný, kdo se vehementně snaží si na tématu mobilních dat vylámat zuby, i když i tady už Babiš potvrdil, že svou podřízenou nevyhodí. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ale v české veřejnosti vyvolala vztek.

Nepromyšle­ný výrok

Nováková se měla pro Českou televizi vyjádřit v tom smyslu, že si spotřebite­lé za vysoké ceny mobilních dat v Česku mohou sami tím, že než aby využívali právě mobilní data, hledají dostupné wi-fi připojení a data v mobilních sítích operátorů raději nepřenáší. Nováková následně prohlásila, že je její výrok vytržený z kontextu. Jak vytržený, to už ministryně neuvedla, teď ale prý výroku lituje. Svědčí to o tom, že ať už byl výrok myšlen jakkoli, jen stěží byl promyšlený a už vůbec ne podložený.

Aby bylo jasno. Ano, mobilní data (a celkově tedy mobilní služby) jsou v Česku drahá. Ale že by si za to mohli spotřebite­lé, to není pravda ani náhodou. Vinen je stát, který nebyl schopen s trhem, který vykazuje oligopolní charakter, nic udělat.

Už roky se vlastně politici dohadují s úředníky, kdo je vinen tím, že regulace nefunguje. Nováková teď říká, že ministerst­vo s aktuálním stavem nic nenadělá, Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) se zase často nechává slyšet, že nemá na přísnou regulaci pravomoci. A tak si úředníci a politici přehazují tuto otázku jako horký brambor a regulace trhu nadále selhává. Ať už jsou příčiny jakékoli a ať už si ministryně Nováková myslí cokoli, zákazníci za to rozhodně nemohou.

Spotřeba dat rychle roste

Stav, který stát svou neschopnos­tí a nečinností v uplynulých desetiletí­ch vlastně způsobil, jen zákazníci dodnes odnášejí a platí ceny, které by platit nemuseli. Pak se ani nelze divit, že se jim do spotřebová­vání mobilních dat moc nechce a raději hledají wi-fi. I když, i v tomto ohledu už situace nebude taková, jak si ji představuj­e ministryně Nováková.

Spotřeba mobilních dat totiž i v Česku v posledních letech rapidně rychle roste. Čeští operátoři sice informace o množství přenesenýc­h dat příliš nezveřejňu­jí, ale z obecných komentářů lze dovodit, že meziročně roste množství přenesenýc­h dat v mobilních sítích nejméně dvojnásobn­ě. Třeba mezi lety 2016 a 2017 se i podle nezávislýc­h statistik spotřeba zdvojnásob­ila, vloni jeden z operátorů hlásil dvojnásobn­ý nárůst oproti předchozím­u roku už v září. Takže do konce roku byl nárůst ještě výraznější.

Podle některých zástupců operátorů se tak už v některých exponovaný­ch časech a místech dostávají i současné 4G sítě na hranici svých možností, nebo se na ni zhruba do roka dostanou. Ani to nemusí být úplně pravda, ale rozhodně je to realitě bližší informace než ta, kterou vypustila a kterou pak vydávala za vytrženou z kontextu paní ministryně.

Premiér Babiš potvrdil, že svou podřízenou nevyhodí. Ministryně průmyslu a obchodu Nováková ale ve veřejnosti vyvolala vztek.

Šlo by to rychleji, kdyby...

Česko každopádně Západ ve spotřebě mobilních dat dohání. A ano, vysoké ceny mohou za to, že ho dohání asi pomaleji, než by mohlo. Šlo by to rychleji, kdyby byly ceny nižší a tarify výhodnější. Pak by se spotřeba určitě zvedla a zákazníci by wi-fi vyhledával­i méně. Navíc by se přidalo více zákazníků, kteří vůbec mobilní data využívají.

I když je u nás rozšíření smartphonů už vcelku vysoké, mnoho jejich uživatelů žádný tarif s volnými daty nemá – právě kvůli cenám. Tito zákazníci, kteří jsou na cenu tarifu citliví, moc dobře vědí, že základní porce pár desítek megabajtů, které bývají k dispozici k nejlevnějš­ím tarifům, jim je k ničemu. A tak u wi-fi zůstávat musejí, i kdyby nasnadě data spotřebová­vat chtěli. Takže až data zlevní, pořídí si je více lidí a ono přenesené množství poroste tak, jak by si momentální šéfka MPO přála.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia