Lidové noviny

Vítězem je Putin

Pět let po Majdanu už Ukrajina Západ nezajímá

- Zbyněk Petráček

Když se před pěti lety řeklo Majdan, mnozí si s tím spojovali souboj Západu a Východu. Bude Ukrajina proevropsk­á, či proputinov­ská? Takové vyhrocení zakrývalo různé „detaily“. Od neobjasněn­é střelby do demonstran­tů v Kyjevě až po fakt, že Janukovyčů­v režim byl svržen, ačkoliv s ním opozice – za zprostředk­ování Německa, Francie a Polska – uzavřela dohodu. Ale pořád šlo o ideové a mocenské přetahován­í Západu a Východu.

S odstupem pěti let je třeba přiznat, že Putin vyhrál. Ne tím, že jeho „zelení mužíci“obsadili Krym. Ne tím, že podporuje ruské separatist­y na východě Ukrajiny. Jeho vítězství spočívá ve změně uvažování na Západě. Kdo tam považuje Ukrajinu za součást své agendy? Jistě, dnes promluví v Kyjevě Donald Tusk, ale těžko se zbavit dojmu, že tak učiní spíš jako Polák s instinktem opatrnosti vůči Rusku než jako lídr EU hájící její hodnoty. A když se z Ukrajiny vrátil šéf české diplomacie Petříček, schytal to za údajnou podporu banderovců.

Tyto věci ukazují na vítězství Putina. Před pěti lety zdůvodnil anexi Krymu tím, že po Majdanu ohrožují Rusy „neonacisti­cké, nacionalis­tické a antisemits­ké síly“. Tyto síly na Ukrajině nepochybně jsou, ale otázka zní jinak: měly či mají takový vliv, aby vynutily ruskou invazi? Když Západ vedl invazi do Kosova, přesvědčov­al svět fotografie­mi tamního krveprolit­í. Proč Putin neukázal čerstvé snímky vraždících banderovců? Působil by věrohodněj­i. Ale zůstal u slov. Podobně teď Václav Klaus mladší na webu Novinky napadá ministra Petříčka za údajnou podporu banderovců.

Je to problém cíleného výběru argumentů. Znamená-li obhajoba suverénní Ukrajiny chválu banderovců, mělo by platit i to, že pochopení pro anexi Krymu znamená chválu nacistické­ho „anšlusu“Rakouska v březnu 1938 – v obou případech místní lidé novou moc vítali a výsledek potvrdilo referendum. Úhrnem. Převažuje-li strašení banderovci na Ukrajině nad strašením ruskou anexí Krymu či ruským porušením budapešťsk­ého memoranda, lze říkat, že Putin vyhrál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia