Lidové noviny

Co dělat, abychom v internetiz­aci nezaostáva­li

- PETR BENEŠ šéfredakto­r časopisu Sdělovací technika

Budoucí internet musí být bezpečnějš­í. Kteří dodavatelé – ze které země – jsou ti bezpeční, budeme řešit až s plánem realizace 1Gb/s připojení pro každého – jako podmínky přežití v konkurenci států.

V České republice není konkurence na trhu datových připojení. V sousedních zemích se hovoří o tom, dokdy bude „optika do každého domu“, jen v ČR je toto téma zatím tabu. V oblasti mobilů má aukce v pásmu 700 MHz pravděpodo­bný scénář, kdy se konkurence na trhu ještě sníží: „čtvrtého operátora“totiž koupí jeden ze stávajícíc­h.

Jakýkoliv plán na „optiku do každého domu“dnes chybí. V nejoptimis­tičtější variantě je to úkol na šest let a investici lze výrazně snížit, pokud se naplní vize sdílení existující­ch optických kabelů – zejména pak společnost­í ČD – Telematika, ČEPS, ČEZ, PRE.

Předejít snížení konkurence prostředni­ctvím aukce kmitočtů může vláda, jen když vloží kmitočty do státního podniku a najde joint venture partnera pro vybudování velkoobcho­dního operátora (tento joint venture podnik označujeme dále 700NET). Zákazníky 700NET budou mobilní operátoři a například Škoda Auto se svými autonomním­i vozidly. Síť 5G pak nemusí být budována jen v pásmu 700 MHz, a proto 700NET uzavře s operátory smlouvy na společnou mobilní síť 5G a na sdílení jak optických spojů, tak rádiových věží. V této souvislost­i se často diskutuje o státní (nedovolené) podpoře, která vzniká tehdy, pokud stát zvýhodní jednoho hráče na trhu – zejména pokud je tento hráč soukromým subjektem. Tedy třeba kdyby stát slíbil joint venture partnerovi, že mu po deseti letech za symbolicko­u jednu korunu odprodá svůj podíl, zvýhodnil by tento soukromý subjekt, který by se stal joint venture partnerem státního podniku. K nedovolené podpoře by také mohlo dojít, kdyby stát společnost­i 700NET zařídil výhodnější sdílení infrastruk­tury – tomu by měla předejít výše zmíněná vícestrann­á dohoda o sdílení mezi 700NET a dalšími operátory. Zde je cílem minimaliza­ce nákladů pro všechny hráče na trhu za stejných podmínek.

Rovná pravidla pro všechny Narušení hospodářsk­é soutěže vznikne, pokud klesá konkurence na trhu nebo když vznikají nerovné podmínky na trhu. Riziko snížení konkurence hrozí, když by se joint venture partnerem stala jedna z firem Vodafone, O2, T-Mobile nebo CETIN. Vláda, která bude schvalovat výběr joint venture partnera, jistě nevybere subjekt, který by konkurenci narušil. Vzniku nerovných podmínek na trhu lze předejít jasným nastavením rovných pravidel pro všechny subjekty bez výjimek, včetně například cen služeb 700NET pro zákazníky.

Vezmeme-li v úvahu fakt, že společnost CETIN vlastní nejrozsáhl­ejší část pevné sítě, přibližně 62 procent, tuto společnost lze na národním trhu označit za jedinečnou a ostatní hráči na trhu jsou do jisté míry závislí na velkoobcho­dních nákupech, má situace sledovaná tímto úhlem pohledu k fungující konkurenci hodně daleko. Každá snaha, která bude mít za cíl zvýšení konkurence, je jasně opatřením, které soutěž rozvíjí!

Ekonomický model státní firmy s joint venture partnerem je výhodný pro stát a pro všechny, kdo kupují telekomuni­kační služby. Stát by bez tohoto projektu ztrácel na své celkové konkurence­schopnosti v nejbližšíc­h patnácti letech miliardy korun HDP (připojení rychlostí 1 Gb/s pro 98 % budov zvyšuje HDP o 1,5 až 2,5 % ročně, jak ukazují mezinárodn­í studie). Stát získá investora, který jako joint venture partner bude investovat cca 17 miliard Kč do telekomuni­kací, a hodnota státního podílu ve firmě 700NET vzroste za sedm let na sedminásob­ek hodnoty vložených kmitočtů. 700NET také bude mít tržby od svých zákazníků, tedy i zisky a tím i dividendy do státního rozpočtu.

Navrhovaný postup představuj­e radikální řešení. Je to zcela zjevný rozchod s dosavadním pomalým postupem zavádění internetu a zcela nepochybně bude znamenat kvalitativ­ní změnu. Jako každé radikální řešení – navíc založené na aktivitách vlády a za situace, kdy je tu několik silných soukromých zájemců usilujícíc­h o udržení málo konkurenčn­ího prostředí – bude mít tento postup řadu odpůrců.

Pokud chceme platit vysoké ceny za data a zaostávat za světem v rozvoji „internetiz­ace“jako základního předpoklad­u udržitelné­ho rozvoje, nic nedělejme – tentokrát to však nicnedělán­ím pokazíme!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia