Lidové noviny

Odešel Císař, který vládl módě

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

PAŘÍŽ/PRAHA Od 90. let se jeho vizáž v podstatě nezměnila. Vlasy mu zbělely, ale návrhář Karl Lagerfeld si je nikdy neobarvil. Rodák z německého Hamburku byl nezaměnite­lný – ohon, tmavé brýle, masivní prsteny a v ruce vějíř. Přezdívalo se mu Císař. Oprávněně, protože módní byznys moc podobných vládců nezažil.

Objevil a proslavil modelku Claudii Schifferov­ou, která se stala jeho múzou. Svůj oblíbený černobílý otisk zanechal u několika značek. Naposledy působil jako umělecký ředitel módního domu Chanel. Slavnou značku řídil už od roku 1983.

Byl prý jen unavený

Muž, který se prosadil i jako fotograf, zesnul včera ráno v jedné z pařížských nemocnic. Hospitaliz­ován byl podle deníku Paris Match v pondělí večer, zemřel tedy krátce poté. Proč, není zatím známo. Lagerfeldů­v zdravotní stav byl nicméně už řadu týdnů zdrojem znepokojiv­ých spekulací. V druhé polovině ledna poprvé za dobu své kariéry chyběl na přehlídce Chanelu. Firma ale příznivce módního návrháře uklidňoval­a, že je pouze unavený.

Kromě toho, že byl Lagerfeld šéfdesigné­rem Chanelu, přišel také s vlastní luxusní značkou pojmenovan­ou prostě – Karl Lagerfeld. V roce 2004 ovšem vytvořil i kolekci, která nebyla určena pro nejbohatší klienty – spojil se se švédským koncernem H&M. Jeho kousky si tak mohl koupit kdokoli z ulice a lidé se o ně doslova prali.

Klidně by se oženil s kočkou Lagerfeld byl nepokrytě extravagan­tní. Nade vše miloval svou kočku Choupette plemene birma. „Oženil bych se s ní, kdyby to bylo legální,“prohlásil jednou. Své favoritce platil služebnou, jež se starala o veškeré její zvířecí potřeby, vytvořil jí vlastní řadu dekorativn­í kosmetiky (pro lidi) a ztvárnil ji v několika kolekcích značky Karl Lagerfeld na kabelkách, tričkách či jako přívěsek.

Vyznavač kultivovan­ého „dandy stylu“navrhoval vedle oděvů i boty, porcelán, brýle, parfémy, divadelní a filmové kostýmy. Pro australsko­u zpěvačku Kylie Minogueovo­u třeba připravil část oblečení na turné Showgirl. Odmítal používat mobilní telefon a e-mail a nic neponecháv­al náhodě – své návrhy osobně provázel od první skici až po komunikaci s médii.

A nebylo to s ním lehké. Pokud si o druhých něco myslel, neváhal se o svůj názor veřejně podělit. „Nelíbí se mi její obličej. Měla by se raději ukazovat jen zezadu,“prohlásil například o Pippě Middletono­vé, sestře britské vévodkyně Kate. Zpěvačka Adele podle něj zase byla „trochu moc tlustá“a před dvěma lety se neváhal opřít ani do herečky Meryl Streepové, o níž prohlásil, že si za oblečení jeho šatů na předávání Oscarů chtěla nechat zaplatit.

Jak stříhat, šít a vybírat Lagerfeld dlouhá léta pobýval ve Francii. Od mládí hovořil čtyřmi jazyky: francouzsk­y, anglicky, italsky a německy. Zajímal se o historii, rád kreslil, a tak se rodiče rozhodli poslat ho na studia do Paříže. V roce 1955 zaslal svou módní kresbu do soutěže mezinárodn­í vlnařské společnost­í.

Vítězem se sice stal tehdy 19letý Yves Saint Laurent, jeho vrstevník Karl ale získal cenu za nejlepší návrh vlněného pláště. Jedním z porotců byl i Pierre Balmain, který mu poté nabídl práci ve svém studiu. Lagerfeld tam zůstal tři roky: naučil se kreslit, stříhat, šít, vybírat materiály a doplňky. Poté přešel do salonu Jeana Patoua, kde už mohl sám navrhovat kolekce.

V 70. letech minulého století do Lagerfeldo­va života vstoupila značka Chloé. Jeho přehlídky se vždy dvakrát ročně staly přední událostí módní branže.

Excentrick­ý Lagerfeld na přelomu milénia šokoval i tím, jak radikálně dokázal změnit svou image – podařilo se mu zhubnout o 42 kilogramů. O dietě a receptech pak spolu se svým lékařem napsal knihu.

Karl Lagerfeld byl nejen kreativním ředitelem tří oděvních značek, ale i šikovným obchodníke­m, který dokázal pod svým jménem prodávat kromě oblečení také knihy nebo plyšové hračky. V 85 letech včera zemřel.

Víícceeočt­Lěatgeenrf­aeldovi na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia