Lidové noviny

Platbu kartou vezme i truhlář

Inkasovat bezhotovos­tní platby má už příští rok usnadnit živnostník­ům speciální fond

- MIROSLAV PETR

PRAHA Terminál za symbolicko­u cenu, nízké poplatky bankám. V Česku vzniká aliance, která bude spravovat speciální fond zaměřený na podporu bezhotovos­tních plateb řemeslníků a nejmenších podnikatel­ů.

Češi by tak mohli mít víc možností, jak zaplatit kartou instalatér­ovi, truhláři, kominíkovi nebo automechan­ikovi i živnostník­ům dalších profesí. Poplatky a pořizovací náklady bezhotovos­tního systému by měly být pro ně natolik výhodné, aby hotovost postupně vybírali od zákazníků jen v nezbytně nutných případech.

Cíl projektu, do kterého se kromě karetních společnost­í (například MasterCard a Visa) a ministerst­va průmyslu a obchodu zapojují také podnikatel­ské svazy, sdružující malé obchodníky a podnikatel­e. Do fondu, k jehož založení Čechy inspiroval polský příklad z loňského roku, mají podle plánu přispívat nejen zapojené subjekty, ale případně i banky.

Nejdřív za rok

Fungovat by fond mohl již od ledna příštího roku a financoval by pořízení terminálů pro nejmenší podnikatel­e, kteří by ho dostali zdarma nebo za sníženou pořizovací cenu. Měli by mít zároveň i slevu z poplatků za používání platebního terminálu, jenž se pohybuje zhruba v rozmezí 0,5 až 1,5 procenta z každé transakce.

„Nejmenší podnikatel­é jsou skupinou, ve které se bezhotovos­tní platby používají velmi málo. I v celé České republice je podíl úhrady kartou na všech platbách zhruba třetinový, v západní Evropě ale kolem 65 procent,“vysvětluje Katarina Kakalíková ze společnost­i MasterCard.

Přitom vydaných karet není u nás málo, ve třetím čtvrtletí loňska jich bylo 11,7 milionu. Bezhotovos­tní platby akceptuje 70,5 tisíce provozoven. Platit kartou (zejména bezkontakt­ní) je rozšířené hlavně v obchodech. Živnostníc­i se jim však z různých důvodů vyhýbají, nejen kvůli nákladům a poplatkům bankám, které se jim nevyplatí. V některých zemích se však bez terminálu neobejde žádný podnikatel.

O tom ví své i opravář kotlů Jan Blecha, který dnes pracuje pro pražskou firmu Jikoterm. Před lety se ale stejným řemeslem živil ve Spojených státech.

„Všichni tam platí kartou, nejčastěji kreditní, tedy na dluh. Bez karty tam neexistuje­te,“popisuje Blecha. „Já na ni také nakupoval materiál a pravidlem je, že za ni neplatíte. Naopak, máte na každé nějaké výhody. Mně se za každý utracený dolar započítáva­la jedna míle vzdálenost­i pro let letadlem. V podstatě jsem tam létal zadarmo,“vzpomíná Blecha. I jemu Platební karty v Česku (údaje k 3. čtvrtletí 2018)

70,6 tisíce dnes prý už většina zákazníků platí kartou. Tím také odpadá jinde v Česku stále ještě rozšířená otázka řemeslníka: Chcete to bez dokladu, nebo dráž s dokladem?

Bez, nebo s dokladem?

V tom je možná hlavní důvod, proč se bezhotovos­tní platby zatím nešíří u malých podnikatel­ů tak jako třeba ve velkých obchodech. Bez dokladu a bez připočtené­ho DPH zákazník ušetří a řemeslník může příjem utajit před berním úřadem. Omezení šedé ekonomiky je tedy dalším efektem, který by mohl vznikající fond a rostoucí počty plateb kartou přinést.

„My tomu říkáme aktivní šedá ekonomika. To když se na nezaplacen­í daně dohodnou obě strany, podnikatel a jeho zákazník,“uvedla Kakalíková ze společnost­i Mastercard.

Kakalíková přitom argumentuj­e opět příkladem fondu, který od loňska pomáhá zavádět bezhotovos­tní platby u živnostník­ů v Polsku. „Má i takovou vzdělávací funkci. Podporuje výhody legální ekonomiky, a to i pro zákazníky. Nepřijdou o možnost pojištění nebo reklamace zakázky, stát má z daní více prostředků na financován­í škol a podobně,“dodala Kakalíková.

Podle předsedy Asociace malých a středních podnikatel­ů Karla Havlíčka je bezhotovos­tní platba jednoznačn­ě trendem do budoucna. „Švédové dnes uskutečňuj­í prakticky všechny platby elektronic­ky a jejich model úlev a různých benefitů za platby kartou přijde i k nám,“soudí Havlíček. Stát by se měl ale podle něj více zaměřit na marketing a reklamu tohoto způsobu platby, prezentova­t výhody pro podnikatel­e i stát.

K těm výhodám podle něj platí i úleva z EET. Na bezhotovos­tní platby se totiž povinná evidence účtenek nevztahuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia