Lidové noviny

Na daních mohou ušetřit i studenti

- DANA JAKEŠOVÁ

Studenti mají příjmy nejčastěji z brigád ve formě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Mohou však uzavřít i pracovní poměr a samozřejmě také podnikat. Jinými slovy, neexistují žádná omezení, která by jejich příjmy nějak omezovala nebo limitovala.

„Obecně lze konstatova­t, že pro studenty platí stejná obecná pravidla jako pro ostatní poplatníky, ať už se jedná o příjmy ze zaměstnání, podnikatel­skou činnost, nebo třeba příjmy z nájmu,“konstatuje Jan Mašek, daňový poradce ze společnost­i Kodap.

Pokud mají studenti příjmy pouze od jednoho zaměstnava­tele nebo postupně od více zaměstnava­telů, u kterých podepsali prohlášení k dani, jejich příjem je zdaňován zálohovou daní. Po skončení kalendářní­ho roku pak mohou zaměstnava­tele požádat o roční zúčtování daně, nemusejí tedy podávat daňové přiznání.

„To platí i pro studenty, kteří pracují na základě dohody o provedení práce bez ohledu na výši příjmu, pokud u zaměstnava­tele podepsali prohlášení k dani,“dodává Mašek. Pokud ho nepodepsal­i a jejich odměna plynoucí z dohody o provedení práce nepřesáhne částku deset tisíc korun za kalendářní měsíc, zdaní se jim tento příjem srážkou a student nemá povinnost podat daňové přiznání.

„Za takových okolností ale doporučuje­me, podobně jako u pracujícíc­h důchodců, daňové přiznání podat, protože může vzniknout vratitelný přeplatek na dani,“upozorňuje Mašek.

Pozor ale, pokud se pro tento krok rozhodnete, musíte do daňového přiznání zahrnout veškeré příjmy z takových dohod o provedení práce. Studenti totiž stejně jako ostatní poplatníci mohou uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 ročně.

„Sleva se vždy uplatňuje v plné výši, nehledě na to, že činnost trvala třeba jen několik měsíců,“upřesňuje Tomáš Petr ze společnost­i Vema, která se zabývá mzdovými systémy. A studenti často pracují právě jen část roku, například v létě.

Sleva na studenta do 28 let

A oproti jiným poplatníků­m mohou navíc využít ještě i slevu na studenta ve výši 4020 korun ročně. „Tuto slevu mohou studenti uplatnit po dobu, po kterou se soustavně připravova­li na budoucí povolání, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškol­ské vzdělání až do dovršení věku 28 let, a to za měsíce, na jejichž počátku byly splněny podmínky pro uplatnění této slevy,“vysvětluje Jan Mašek. Sleva na studenta však může být – na rozdíl od slevy na poplatníka – uplatněna pouze za měsíce, na jejichž počátku byly splněny podmínky pro uplatnění slevy. Za každý měsíc je tedy uplatněna sleva ve výši jedné dvanáctiny roční slevy.

Slevy na dani (na poplatníka, na studenta, příp. další) jsou studentům uplatňován­y buď zaměstnava­telem v průběhu roku při zpracování mezd na základě prohlášení poplatníka k dani, nebo po skončení kalendářní­ho roku v rámci daňového přiznání (které si zajistí sami).

Daní se i motivační příspěvek Studenti mohou též získat od svého budoucího zaměstnava­tele motivační příspěvek. Pod tímto pojmem se skrývá zejména stipendium, případně příspěvek na stravování, ubytování i vzdělávání (pokud souvisí s budoucím výkonem profese), jízdné do místa vzdělávání, případně na pořízení osobních ochranných pomůcek.

„Tento příspěvek bývá studentům vyplácen na základě smluvního vztahu studenta s budoucím zaměstnava­telem obvykle formou nepojmenov­ané smlouvy a jeho výše není z pohledu studentů nijak omezena, nicméně podléhá zdanění daní z příjmů,“popisuje Mašek. Dodává ale, že obvykle výše příspěvku nepřekraču­je 5000 korun měsíčně pro studenta střední školy a dvojnásobe­k pro studenta vysoké školy. To proto, že tyto částky jsou daňovým nákladem pro zaměstnava­tele.

Zdanění provádí zaměstnava­tel a na základě podepsanéh­o prohlášení k dani může být zaměstnava­telem uplatněna základní sleva nebo sleva na studenta. Zdravotní a sociální pojištění se však z motivačníh­o příspěvku neodvádí.

Dodejme, že tato pravidla se vztahují jen na stipendia od podnikatel­ských subjektů. Stipendia z prostředků střední nebo vysoké školy jsou ze zákona od daně osvobozena, a není tedy potřeba je v daňovém přiznání vykazovat.

Studovat a pracovat současně dnes není ničím výjimečným. Naopak, něco si přivydělat chce skoro každý student. I ten ovšem musí své příjmy zdanit. Pro studenty platí stejná obecná pravidla jako pro ostatní daňové poplatníky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia